Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Σλοβενία-Εκλογές: Έκπληξη και για το Κίνημα Ελευθερίας το ποσοστό που εξασφαλίζει -Τι δείχνουν τα exit polls

Ένας φιλελεύθερος υποψήφιος, νεοεισερχόμενος στην πολιτική ζωή της χώρας, προηγείται στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Σλοβενία.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει σύμφωνα με ένα exit-poll και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον αμφιλεγόμενο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο 55χρονος Ρόμπερτ Γκόλομπ, πρώην επιχειρηματίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, έδινε μάχη στήθος με στήθος με τον Γιάνσα. Καμία δεν προέβλεψε νίκη με τόσο μεγάλη διαφορά.

Τα exit-poll δείχνουν 1ο τον Γκόλομπ με 35,8% -Στο 22,5% ο πρωθυπουργός Γιάνσα

Σύμφωνα με το exit-poll που έδωσε στη δημοσιότητα το ιδιωτικό κανάλι Pop TV μόλις έκλεισαν οι κάλπες, το Κίνημα Ελευθερίας (GS) του Γκόλομπ συγκεντρώνει ποσοστό 35,8% έναντι 22,5% του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του Γιάνσα.

«Είναι μάλλον έκπληξη» σχολίασε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του GS, Ούρσκα Κλάκοτσαρ Ζούπαντσιτς, κάνοντας λόγο για «νίκη της δημοκρατίας».

Στο απέναντι στρατόπεδο, ο υπουργός Εσωτερικών Άλεξ Χόις είπε ότι θέλει να περιμένει «την επίσημη καταμέτρηση του αποτελέσματος».

Η κεντροαριστερά στηρίζει τον Γκόλομπ

Εκτός από τις 26 έδρες στο κοινοβούλιο, που φαίνεται ότι τις έχει ήδη εξασφαλίσει, ο Γκόλομπ υπολογίζει και στη στήριξη πολλών κεντροαριστερών κομμάτων ώστε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία που χρειάζεται στο 90μελές κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σλοβενία: Υψηλό το ποσοστό συμμετοχής

Μέχρι τις 16:00 της Κυριακής ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές στην Σλοβενία το 49,3% του συνόλου των ψηφοφόρων και συγκεκριμένα ψήφισαν 836.081 ψηφοφόροι.

Η υψηλότερη προσέλευση ήταν στην εκλογική περιφέρεια του Κράνιε, 51,9%, και η χαμηλότερη στην εκλογική περιφέρεια του Μάριμπορ, 46,6%, δήλωσε ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Πέτερ Γκόλομπ.

Στις εκλογές του 2018, έως τις 4:00 το απόγευμα ψήφισε το 34,32% των ψηφοφόρων.

Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα ψηφοδέλτια από την πρόωρη ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν 130.151 ψηφοφόροι ή το 7,67%.

Οι Σλοβένοι καλούνται να αποφασίσουν για την επανεκλογή ή μη του αμφιλεγόμενου, συντηρητικού απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις , ο 63χρονος Γιάνσα, ο οποίος κατηγορείται ότι αντιγράφει τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον φιλελεύθερο υποψήφιο Ρόμπερτ Γκόλομπ, έναν πρώην επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στον τομέα της ηλιακής ενέργειας ο οποίος στράφηκε πρόσφατα στην πολιτική.

Ο 55χρονος Γκόλομπ έχει δηλώσει ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν «δημοψήφισμα για τη δημοκρατία στη Σλοβενία».


Πηγή