Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σταθμισμένη αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση προτείνει ο Θεοδωράκης

«Προσβλητικό παιχνίδι κολοκυθιάς» χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης τον επανακαθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές, αναφερόμενος στην τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

«Δείχνει προχειρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρότεινε πάντα να συμπίπτουν οι ημερομηνίες των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών και η θητεία των εκλεγμένων οργάνων να παραμείνει πενταετής.

Επέκρινε δε, την κυβέρνηση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.

«Το κάνετε επειδή δεν έχετε ισχυρές παρατάξεις στην αυτοδιοίκηση και θέλετε να ελέγχετε τη διοίκηση των δήμων και των Περιφερειών από παρατάξεις με μικρά ποσοστά» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεοδωράκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και πρόσθεσε ότι έτσι πυρπολείται η κουλτούρα συνεργασίας. «Καθιστάτε τον δήμαρχο από παντοκράτορα σε επαίτη» συμπλήρωσε.

Πρότεινε να καθιερωθεί σύστημα σταθμισμένης αναλογικής, εκλογή του δημάρχου και του περιφερειάρχη με 42% και πλαφόν εισόδου 3% για να αντιπροσωπευτεί μια παράταξη στα συμβούλια.

Έντονα επικριτικός ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης για την καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την άρνησή της και τη παραπομπή του θέματος σε επιτροπή διαλόγου. Πρότεινε να δεσμευτούν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή μετά από τρείς κι όχι πέντε μήνες.

Επίσης οι ψήφοι τους να προσμετρώνται στο εθνικό ποσοστό των κομμάτων κι όχι ανά περιφέρεια.

Ο κ. Θεοδωράκης συμφώνησε με την κατάτμηση της Β Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής.

localStorage.clear();


Πηγή