Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σταϊκούρας: Eχουμε πετύχει μαζί με την κοινωνία να ανακάμψει ισχυρά η οικονομία

Το μήνυμα πως «τα έχουμε καταφέρει ως κυβέρνηση σε ικανοποιητικό επίπεδο», έστειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τον Βόλο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι ως κυβέρνηση «έχουμε πετύχει μαζί με την κοινωνία, με θυσίες της κοινωνίας, ώστε να ανακάμψει ισχυρά η οικονομία της χώρας το 2021, να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις απασχόλησης, με σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, στην αρχική του τοποθέτηση ευχαρίστησε τους συναδέλφους του, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο Κοινοβούλιο, για την συνολική προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι μαζί έτσι, ώστε να βελτιωθούν όλοι οι παράμετροι και η χώρα να προχωρήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια και αισιοδοξία προς το μέλλον και να αφήσει στην άκρη μια σειρά από παράλληλες και διαδοχικές κρίσεις.

Παράλληλα, είπε ότι «ο βασικός λόγος που βρίσκομαι εδώ στον Βόλο, είναι για να ακούσω, για να αφουγκραστώ προβλήματα, προβληματισμούς, αγωνίες της κοινωνίας, σε μια περίοδο ιστορική και ως τώρα η κυβέρνηση τα έχει καταφέρει».

Σταϊκούρας: Κοινωνία και Πολιτεία τα καταφέραμε να βγούμε ισχυροί

Σε ειδική αναφορά του για την Μαγνησία ο κ. Σταϊκούρας έκανε μνεία σε δύο χαρακτηριστικά στοιχεία που προέκυψαν από τις μετρήσεις του υπουργείου του και ιδιαίτερα ότι: «Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η πολιτεία βοήθησε 12.739 επιχειρήσεις στη Μαγνησία, δίνοντας περισσότερα από 272 εκ. ευρώ. Στο τέλος του 2021, οι καταθέσεις των Μαγνησιωτών, ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 365 εκ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2019».

«Αυτό σημαίνει» είπε, «ότι μέσα από μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, κοινωνία και Πολιτεία τα καταφέραμε να βγούμε ισχυροί και το ίδιο θα κάνουμε και στην τρέχουσα συγκυρία, σε μια νέα κρίση, σε έναν πόλεμο, σε μια ενεργειακή κρίση. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έκανε πρόσθετες παρεμβάσεις για να ενισχύσουμε το εισόδημα του πολίτη, το οποίο πράγματι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ροκανίζεται σημαντικά».

Επίσης, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «κάνουμε παρεμβάσεις στην ενέργεια, παρεμβάσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο, σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, παρεμβάσεις στις επιστρεπτέες προκαταβολές, σύνολο παρεμβάσεων που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ και μόνο την τελευταία εβδομάδα, προστέθηκαν σε αυτά 1,1 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών, στις 7 το απόγευμα, θα μιλήσει σε κομματική πολιτική εκδήλωση, σε ξενοδοχείο του Βόλου.

Σταϊκούρας: Εξαιρετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία η αναβάθμισή της από τον οίκο DBRS Morningstar

Υπενθυμίζεται ότι, πριν κάποιες ώρες ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για ένα μόλις «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα φτάνει η Ελλάδα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας κατά μία βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar. Ο ίδιος επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία, εν μέσω διαδοχικών και παραλλήλων εξωγενών κρίσεων, κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα, με θετικές επιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και τη διεθνή σκηνή».

Όπως ανέφερε επίσης ο υπουργός, «σημειώνεται ότι είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης, και πρώτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θέτει τη χώρα και την οικονομία της σε αυτό το επίπεδο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αναγνώριση της προόδου και των προοπτικών της οικονομίας».


Πηγή