Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Στηρίζει απλή αναλογική ο Σκουρλέτης

«Βρισκόμαστε στη τελική φάση των βαθιών αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρά τα αντικειμενικά, δύσκολα εμπόδια που υπάρχουν μέσα στο σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο, εμείς κινούμαστε στην αντίληψη της συμμετοχικής Αυτοδιοίκησης όπου θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι πολίτες».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι σε ανοιχτό διάλογο με τοπικούς φορείς γιατί θέλει να καταλήξει στις αναγκαίες αλλαγές, μέσα από μια ευρύτερη συναίνεση.

Από την πλευρά της η Αννέτα Καββαδία τόνισε ότι στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει οι τελικές αποφάσεις να συμπεριλάβουν και τον συμμετοχικό προϋπολογισμό. Όπως είπε, στις ευρωπαϊκές χώρες που λειτουργούν οι διαδικασίες κατάρτισης του συμμετοχικού προϋπολογισμού, διευρύνθηκε η λαϊκή συμμετοχή.

Έμφαση έδωσε ο κ. Σκουρλέτης στην καθιέρωση της απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επισημαίνοντας ότι η «δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχει και να είναι χρήσιμη, χωρίς το οξυγόνο των πολιτών και την ενασχόληση τους με τα κοινά» σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε ακόμα για στεγανά και αντιλήψεις που σπάνε σε ό,τι αφορά στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα τοπικών παραγόντων που δεν είναι στο δικό μας χώρο, και οι οποίοι διαπιστώνουν το δυναμισμό αυτής της λογικής».

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής θα δώσει ώθηση στις συνθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατεστημένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φοβούνται την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, που θα δημιουργήσει νέες συνθέσεις και συνεργασίες ιδιαίτερα στα θέματα του συμμετοχικού προϋπολογισμού», τόνισε.

«Χρειάζεται λοιπόν ένα θεσμικό οπλοστάσιο. Ως κυβερνώσα Αριστερά έχουμε την υποχρέωση να προωθήσουμε την εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Δεν αρκούν όμως οι θεσμικές αλλαγές. Χρειάζονται και τα κατάλληλα πρόσωπα που θα ενθαρρύνουν αυτή την πρωτοβουλία» προσέθεσε ο κ. Σκουρλέτης και κατέληξε:

«Δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι κακέκτυπο της κεντρικής πολιτικής, γιατί αυτό διώχνει τους πολίτες. Είναι λάθος να την αντιλαμβανόμαστε, όπως κάποιοι τοπικοί παράγοντες το κάνουν, ως προθάλαμο για να μεταπηδήσουν στη κεντρική πολιτική».

Από την πλευρά της, η Αννέτα Καββαδία υπογράμμισε ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ένα γενναίο βήμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση.

localStorage.clear();


Πηγή