Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ»

Στο στόχαστρο η αδιαφάνεια με το «Σύμφωνο Ακεραιότητας» σε έργο ΕΣΠΑ

Στο έργο κατασκευής δικτύου όμβριων σε περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου-Ταύρου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 6 εκατ. ευρώ, υπογράφηκε το πρώτο Σύμφωνο Ακεραιότητας σε έργο ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Αττικής και τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Η Περιφέρεια Αττικής «θέτει τον θεμέλιο λίθο για την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας στα δημόσια έργα σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς» σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση για την ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου.

Η ημερίδα αφορούσε στην εφαρμογή του Συμφώνου Ακεραιότητας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, και οι ομιλητές τοποθετήθηκαν σχετικά με τη μελέτη, τον προγραμματισμό και την εκτέλεση του έργου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο θα ξεκινήσει σύντομα μετά και την υπογραφή της σύμβασης από τη Ρένα Δούρου.

Όσον αφορά τα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Καλλιόπη Σταυροπούλου, εκπροσωπώντας την περιφερειάρχη Αττικής, ανέφερε ότι η χώρα μας συμμετέχει «με ένα κορυφαίο έργο υποδομής στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας για καθαρές δημόσιες συμβάσεις», το οποίο «επιλέξαμε για να εφαρμόσουμε τη μέθοδο κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφανούς άσκησης διοίκησης».

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος Ζέφη Νικολάου τόνισε ότι «το Σύμφωνο Ακεραιότητας είναι η πρόταση της Διεθνούς Διαφάνειας στο πρόβλημα των “μη καθαρών” δημοσίων συμβάσεων». Ανέφερε ότι προτείνεται ως προληπτικός μηχανισμός σε κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας στην εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, όπου καταλυτικός είναι ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών, που λειτουργεί ως «Ανεξάρτητος Παρατηρητής».

Σε ότι αφορά τις πρακτικές και τα εργαλεία ενίσχυσης της διαφάνειας, η συντονίστρια του προγράμματος «Σύμφωνο Ακεραιότητας» Μαρία Νίνη ανέπτυξε τη σημασία του Συμφώνου, τονίζοντας ότι «διαφθορά στις δημόσιες συμβάσεις δεν σημαίνει μόνο απώλεια χρημάτων, αλλά και ότι δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανάγκες των πολιτών κατά τον σχεδιασμό και την προτεραιοποίηση των έργων καθώς και η ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών».

Οι δήμαρχοι Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη κα Μοσχάτου- Ταύρου, Γιώργος Ιωακειμίδης και Ανδρέας Ευθυμίου, μεταξύ άλλων, υπογράμμισαν την ανάγκη το Σύμφωνο Ακεραιότητας να μην επιβαρύνει γραφειοκρατικά τις διαδικασίες εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων και ευχαρίστησαν την περιφέρεια για το έργο, το οποίο «αν και δύσκολο, θα λύσει το πρόβλημα στην περιοχή, σε συνδυασμό με το έργο στο φαληρικό όρμο».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή