Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Στύλιος: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες των παραγωγών σταφυλιών και των οινοπαραγωγών»

Στη στήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι παραγωγοί σταφυλιών αλλά και οι οινοπαραγωγοί στάθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος.

Κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου (ΕΔΟΟΑ), ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα προώθησης των ελληνικών οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και Ποικιλιακών σε Τρίτες χώρες. Το εν λόγω πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται και μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχει προϋπολογισμό 12,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2023. Στόχος, σημείωσε ο υφυπουργός, είναι το άνοιγμα νέων αγορών και η εξεύρεση νέων εμπορικών διεξόδων, η επανατοποθέτηση των ελληνικών οίνων σε παραδοσιακές αγορές αλλά και η βελτίωση της εικόνας του κρασιού.

Παράλληλα, ο κ. Στύλιος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, υπογράμμισε ότι «τρέχει» ένα ακόμη πρόγραμμα, προϋπολογισμού 5,2 εκατ. ευρώ την περίοδο 2019-2023, το οποίο αφορά την παροχή ενημέρωσης σε ευρωπαίους καταναλωτές, επαγγελματίες του οινικού κλάδου και του κλάδου της HORECA και συγκεκριμένα την υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού και τον κίνδυνο που συνδέεται με την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ.

Προβλέπει επίσης την εκπαίδευση των επαγγελματιών της γαστρονομίας και της HORECA καθώς και των καταναλωτών στις χώρες – στόχους της ΕΕ. Ενημερώνονται για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ, σε σχέση με την ποιότητα, τη φήμη και άλλα χαρακτηριστικά των ελληνικών κρασιών καθώς και την βελτίωση της εικόνας που διέπει τα κρασιά της ΕΕ με γεωγραφικές ενδείξεις.


Πηγή