Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Συναγερμός στο Μαξίμου για την Ουκρανία, συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ -Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο

Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας με την απρόσκοπτη προμήθεια φυσικού αερίου θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε εκτάκτως για τις 09.30 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι η χώρα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στη σύσκεψη με την συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σχέδια που δρομολογήθηκαν από τις 13 Φεβρουαρίου.

Σε «ενεργειακή» ετοιμότητα μετά την κλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης

Η μονάδα αποθήκευσης αερίου στη Ρεβυθούσα βρίσκεται στο μέγιστο της χωρητικότητας της. Παράλληλα, υπάρχει ετοιμότητα για την μεταφορά επιπλέον φορτίων από την Αλγερία, που αποτελεί προμηθευτή της χώρας, ενώ δύο μονάδες της ΔΕΗ που λειτουργούν με φυσικό αέριο έχουν τη δυνατότητα να παράξουν εναλλακτικά ενέργεια με ντίζελ. Σε ετοιμότητα είναι οι μονάδες λιγνίτη να συνεισφέρουν περισσότερο στο σύστημα, ενώ και τα αποθέματα στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Επιπλέον ασφάλεια οι νέες γραμμές εφοδιασμού από την Αίγυπτο

Περαιτέρω ασφάλεια παρέχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν άμεσα νέες γραμμές εφοδιασμού ενέργειας από την Αίγυπτο, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Εκεί οι δύο άνδρες παράλληλα με την συμφωνία για την άμεση έναρξη των εργασιών ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, συμφώνησαν και στην μεταφορά ενέργειας για την άμεση κάλυψη αναγκών που μπορεί να προκύψουν. Κινήσεις έχουν γίνει και στην δευτερογενή αγορά φυσικού αερίου για την προμήθεια με αμερικανικό αέριο που θα μεταφερθεί στην χώρα με πλοία.

Καθησυχαστικός παράγοντας ο αγωγός «Tourkstream»

Ένα επιπλέον καθησυχαστικό στοιχείο για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι η προμήθεια του ρωσικού αερίου γίνεται μέσω του αγωγού Tourkstream. Ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμα και σε ένα θερμό επεισόδιο ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα κλείσει την στρόφιγγα του συγκεκριμένου αγωγού που περνάει από την Ρωσία κατευθείαν στην Τουρκία και καταλήγει διαμέσου της Ελλάδας στην Βουλγαρία. Κινήσεις έχει κάνει η κυβέρνηση και σε διπλωματικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό έθεσε το θέμα της απρόσκοπτης προμήθειας της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο στον Σεργκέι Λαβρόφ κατά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στη Μόσχα, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα «τύμπανα» πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία

Σε κάθε περίπτωση, το διάγγελμα Πούτιν για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ρωσόφιλων αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και τα σύννεφα πολέμου που πυκνώνουν πάνω από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι προφανές ότι προκαλούν μεγάλη ανησυχία διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες της εντεινόμενης κρίσης, ειδικά αν ανάψει το φυτίλι του πολέμου. Ξεχωριστό πονοκέφαλο σε αυτή την περίπτωση αποτελεί η εκτόξευση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα και την περαιτέρω πίεση των οικογενειακών προϋπολογισμών από την ακρίβεια. Από την πλευρά της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν θα μείνουν μόνες τους απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις». Το μέγεθος της στήριξης και το εύρος αυτών που θα καλύψουν οι όποιες ενισχύσεις εξαρτάται από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. 


Πηγή