Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Το έγκλημα στις Αλπεις που συγκλόνισε -Ξεκλήρισαν με σφαίρες στο κεφάλι οικογένεια, σε ένα ξέφωτο στο δάσος | ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθή σήμερα ένας άνδρας για τη δολοφονία μιας οικογένειας Βρετανών πριν 10 χρόνια, σε ένα έγκλημα που είχε γίνει στις Αλπεις και είχε συγκλονίσει την Ευρώπη.

Ο επιχειρηματίας του Surrey Saad al-Hilli, 50 ετών, η σύζυγός του Iqbal, 47 ετών, και η πεθερά του Suhaila al-Allaf, 74 ετών, βρέθηκαν νεκροί από πυροβολισμούς τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ο επιχειρηματίας του Surrey Saad al-Hilli που δολοφονήθηκε
Ο επιχειρηματίας του Surrey Saad al-Hilli που δολοφονήθηκε

Ο Γάλλος ποδηλάτης Sylvain Mollier, 45 ετών, έχασε επίσης τη ζωή του στο λουτρό αίματος, αφού πυροβολήθηκε επτά φορές εξ επαφής.

Η σύλληψη είναι η τελευταία ανατροπή σε μια υπόθεση που έχει μπερδέψει τους ερευνητές και τους έχει οδηγήσει σε αποπροσανατολισμούς όλα αυτά τα 10 χρόνια που μεσολάβησαν.

Παρά τις έρευνες που επεκτάθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, το άτομο ή τα άτομα πίσω από αυτή την αποτρόπαια δολοφονία δεν βρέθηκαν ποτέ.

Το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε σήμερα τη σύλληψη ενός ατόμου που σχετίζεται με τις δολοφονίες, κοντά στη λίμνη Annecy στην ανατολική Γαλλία, πριν 10 χρόνια.

Οι αστυνομικοί σήμερα το πρωί έκαναν έρευνα στο σπίτι του υπόπτου και τον συνέλαβαν στις 8.05 π.μ. σύμφωνα με το BFMTV. Ο συλληφθείς ζούσε εκεί, μαζί με την σύντροφό του.

Ο συλληφθείς έχει ήδη καταθέσει ως ύποπτος και ελέγχονται οι κινήσεις του γύρω από την ώρα της δολοφονίας.

Ο επιχειρηματίας με την σύζυγό του που δολοφονήθηκαν
Ο επιχειρηματίας με την σύζυγό του που δολοφονήθηκαν

Το έγκλημα στις Αλπεις που είχε συγκλονίσει

Οι τρεις δολοφονηθέντες της οικογένειας του επιχειρηματία είχαν όλοι δύο σφαίρες στο κεφάλι από τα πυρά -όπως πιστεύεται- επαγγελματία δολοφόνου, ο οποίος έκανε κύκλους γύρω από την σταθμευμένη BMW τους.

Η κόρη των Al-Hillis, η Zeena, τεσσάρων ετών, κρύφτηκε κάτω από το αυτοκίνητο και γλίτωσε, ενώ η αδελφή της, η Zainab, επτά ετών, πυροβολήθηκε και εκείνη, αλλά ευτυχώς ανέρρωσε.

Η εισαγγελέας Line Bonnet-Mathis επέμενε πάντοτε ότι η έρευνα ήταν ακόμη πολύ ενεργή.

Το αυτοκίνητο γύρω από το οποίο είχαν γίνει οι δολοφονίες
Το αυτοκίνητο γύρω από το οποίο είχαν γίνει οι δολοφονίες

Τον Οκτώβριο, μια λίμνη κοντά στον τόπο του εγκλήματος σφραγίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας.

Αναφερόμενος στο πλησιέστερο χωριό στον τόπο του εγκλήματος, ο Bonnet-Mathis δήλωσε τότε: «Η υπόθεση Chevaline συνεχίζεται και εξακολουθεί να απασχολεί τον ανακριτή και ερευνητές». Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι οι ιατροδικαστές επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος. Τους συνόδευαν τοπικοί δικαστές, οι οποίοι είχαν λάβει εντολή να κλείσει ο δρόμος για δύο 24ωρα.

Το έργο τους διεξαγόταν υπό συνθήκες αυστηρής μυστικότητας, ενώ με δικαστική εντολή απαγορευόταν κάθε κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών που πετούσαν από πάνω.

Κυνηγητό σε όλο τον κόσμο για τους δολοφόνους των Αλπεων

«Είναι μια ευκαιρία για τη νέα νομική ομάδα να εξετάσει στοιχεία της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των αντιφάσεων στις καταθέσεις των μαρτύρων», δήλωσε μια άλλη πηγή της έρευνας.

Ερωτηθείς εάν πραγματοποιείται αναπαράσταση, η πηγή είπε: «Όχι τεχνικά – είναι περισσότερο μια ευκαιρία για την ομάδα να εξοικειωθεί με το σημείο στο οποίο έγινε η άγρια δολοφονία».

Σαν αστυνομικό θρίλερ: Ο κατά συρροή δολοφόνος του Κολοράντο προανήγγειλε τα εγκλήματά του σε νουβέλες

Yara: Η φρικιαστική δολοφονία 13χρονης που συγκλόνισε την Ιταλία -Η υπόθεση μυστήριο έγινε ταινία στο Netflix

Πέρυσι, οι ντετέκτιβ δήλωσαν ότι ερευνούσαν μια πιθανή σχέση μεταξύ των δολοφονιών (της οικογένειας και του ποδηλάτη) και μιας εταιρείας πληρωμένων δολοφόνων στο Παρίσι.

Οι σφαίρες από πιστόλι που βρέθηκαν στο σπίτι ενός μέλους -πρώην αξιωματικού της αστυνομικής υπηρεσίας πληροφοριών- ήταν του ίδιου διαμετρήματος με εκείνες που εκτοξεύτηκαν από το αντίκα Luger PO6 που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία των al-Hilli.

Εάν η συμμορία εμπλέκεται, είναι πιο πιθανό ότι ο ποδηλάτης – ο κ. Mollier – ήταν ο πρωταρχικός στόχος, πιστεύουν οι ερευνητές. Δηλαδή, ενδέχεται οι πληρωμένοι δολοφόνοι να ήθελαν αν σκοτώσουν τον ποδηλάτη, αλλά ενδεχομένως να τους είδε η οικογένεια και για αυτό να σκότωσαν και εκείνου.

Ο ποδηλάτης ήταν ηλεκτροσυγκολλητής σε θυγατρική εταιρεία του ομίλου πυρηνικής ενέργειας Areva, αλλά οι εντάσεις στην προσωπική του ζωή είναι πιο πιθανό να αποτέλεσαν κίνητρο για τη στοχοποίησή του, είπαν.

Οι Γάλλοι ερευνητές έχουν εξετάσει πολλές άλλες πιθανές αιτίες για τις δύο αυτές δολοφονικές επιθέσεις.

Μελέτησαν τη ζωή του του Al-Hilli στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων πιθανών οικονομικών δεσμών με τον εκλιπόντα δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, μέχρι τους ισχυρισμούς ότι ένας ψυχοπαθής «μοναχικός λύκος« ήταν υπεύθυνος για μια τυχαία επίθεση.

Αλλά καμία από τις πολυάριθμες θεωρίες γύρω από τις άγριες δολοφονίες, μια υπόθεση που εμφανίζεται στον τύπο ως «έγκλημα στις Αλπεις», δεν έβγαλε ποτέ πουθενά και 10 χρόνια μετά δεν έχουν απαγγελθεί σε κανέναν κακουργηματικές διώξεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι αδελφές Zainab και Zeena, τα δύο κορίτσια που γλίτωσαν δηλαδή, ρωτήθηκαν ξανά από την αστυνομία με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να δώσουν νέα στοιχεία.

Οι αστυνομικοί εξέτασαν ακόμη και τη δουλειά του Saad που κατασκεύαζε στρατιωτικούς δορυφόρους ως κίνητρο και ο αδελφός του Zaid, 61 ετών, εξετάστηκε για μια υποτιθέμενη βεντέτα, αλλά εν τέλει ενημερώθηκε ότι δεν θα του ασκηθεί δίωξη.

Ένας πρώην αλεξιπτωτιστής του γαλλικού στρατού που είχε σχέση με την αδελφή του, Sylvain Mollier, ήταν επίσης στο κάδρο των δολοφονιών. Ο Patrice Menegaldo αυτοκτόνησε αργότερα και παραμένει ο κύριος ύποπτος για τους φόνους του 2012.


Πηγή