Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Τυνησία: Τουλάχιστον 12 μετανάστες, κυρίως Σύριοι, πνίγηκαν σε ναυάγιο στα ανοιχτά της χώρας

Τουλάχιστον 12 μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Τυνησίας.

Προσπαθούσαν σήμερα να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ιταλία, όπως δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος πολιτικής προστασίας.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα 12 πτώματα που ανασύρθηκαν στα ανοιχτά της Ναμπεούλ ήταν κυρίως Σύροι μετανάστες. Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Σε «νεκροταφείο» μετατρέπονται οι ακτές της Τυνισίας

Τους τελευταίους μήνες, πολλοί άνθρωποι πνίγηκαν στα ανοιχτά των ακτών της Τυνησίας, με αύξηση της συχνότητας απόπειρας διέλευσης προς την Ευρώπη από την Τυνησία και τη Λιβύη προς την Ιταλία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει αυτόν τον επικίνδυνο διάπλου στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, πολλοί από αυτούς για να γλυτώσουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Οι αφίξεις στην Ιταλία, μια από τις κύριες οδούς μετανάστευσης προς την Ευρώπη, είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι αριθμοί αυξήθηκαν ξανά το 2021.

Τον προηγούμενο μήνα, είχαν σωθεί 163 άτομα σε ναυάγιο, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά

Το τυνησιακό Πολεμικό Ναυτικό διέσωσε στις 7 Φεβρουαρίου του 2022, 163 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Τυνήσιους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στα ανοικτά της Σφαξ (κεντρικά-ανατολικά), ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης με την ακτοφυλακή», το τυνησιακό ΠΝ «διέσωσε 163 παράτυπους μετανάστες (έναν Μαροκινό και 162 Τυνήσιους)», στα ανοικτά της επαρχίας Σφαξ, εξήγησε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που προσπαθούσαν να μεταναστεύσουν ήταν 9 γυναίκες και 16 παιδιά που βρέθηκαν σε σκάφος 12 χιλιόμετρα από της ακτές της Σφαξ, από όπου αναχωρούν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό τις ακτές ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Ιταλίας.

Οι μετανάστες δήλωσαν ηλικίες από 8 ως 48 ετών και διευκρίνισαν πως αναχώρησαν από τις ακτές της Σφαξ «για να περάσουν λαθραία τα θαλάσσια σύνορα προς τον ευρωπαϊκό χώρο», σύμφωνα με το υπουργείο.

Οδηγήθηκαν σε αλιευτικό λιμάνι της Σφαξ, όπου τους παρέλαβε το λιμενικό.


Πηγή