Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Φίτζι: Οι αρχές απαγορεύουν τον απόπλου θαλαμηγού που φέρεται να ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη

Οι αρχές των Φίτζι ζήτησαν σήμερα να απαγορευθεί ο απόπλους ενός super-yacht, που ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη, έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικοί ιστότοποι βρήκαν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτή τη θαλαμηγό και τον Ρώσο ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ, που υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο γενικός εισαγγελέας των Φίτζι κατέθεσε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου το Amadea, που αγκυροβόλησε στη Λαουτόκα (δυτικά) την περασμένη εβδομάδα χωρίς να έχει πάρει το πράσινο φως των τελωνειακών αρχών, να ακινητοποιηθεί.

Βάσει της νομοθεσίας στα Φίτζι, κάθε πλοίο που θέλει να ελλιμενιστεί στα Φίτζι πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσει άδειες από τα υπουργεία Υγείας, Εμπορίου και Μεταφορών, καθώς και από την υπηρεσία μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η θαλαμηγός «δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα χωρικά ύδατα των Φίτζι» όσο αναμένονται οι εντολές κατάσχεσής της από τις τοπικές και τις αμερικανικές αρχές.

Η αστυνομία επιδιώκει να προσδιορίσει αν παραβιάστηκαν τελωνειακοί και μεταναστευτικοί κανονισμοί ή ακόμη αν η θαλαμηγός έχει χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως σε υποθέσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όπλων ή ξεπλύματος χρήματος.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Amadea είναι εκτιμώμενης αξίας 325 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον ειδικό ιστότοπο superyachtfan.com, που καταγράφει τα πολυτελή σκάφη. Πολλοί ιστότοποι αναφέρουν τον Σουλεϊμάν Κερίμοφ ως ιδιοκτήτη του Amadea, όμως η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.


Πηγή