Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Χατζηδάκης: Η ανεργία μειώθηκε κατά 5,1% την τελευταία τριετία

Στη μείωση της ανεργίας κατά 5,1% την τελευταία τριετία αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στο Olympia Forum III, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «Πατρίς», ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά εργασίας και τις παρεμβάσεις για να αρθούν οι αποκλεισμοί.

Ανοίγοντας τον κύκλο της συζήτησης για την πορεία προς μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς που συντόνισε ο Σωτήρης Μπέσκος, εκδότης – δημοσιογράφος του Dnews, ο υπουργός, αναλύοντας τα στοιχεία για την ανεργία, υπογράμμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκε κατά 5,1%, καθώς από το 17,5% τον Ιούλιο του 2019, υποχώρησε φέτος στο 12,4% φέτος.

Χατζηδάκης: Η ελληνική οικονομία αντέχει στους κλυδωνισμούς από την πανδημική και ενεργειακή κρίση

Υποστήριξε ότι με τον νέο νόμο «Δουλειές Ξανά» θα υπάρξει πιο σύγχρονη και δίκαιη επιδοματική πολιτική, ενώ σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ξεκαθάρισε ότι προχωράει κανονικά. Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε επίσης ότι η ελληνική οικονομία αντέχει στους κλυδωνισμούς από την πανδημική και ενεργειακή κρίση, καταγράφοντας σημαντική αύξηση των εξαγωγών των επενδύσεων και του ΑΕΠ.

Πρωτοψάλτης: Πολύ μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη ΔΥΠΑ

Στις πολύ μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και στις ακόμα περισσότερες που έρχονται, αναφέρθηκε ο διοικητής Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης. Στόχος, όπως είπε να μετατραπεί σε μία σύγχρονη ΔΥΠΑ, με βασική προτεραιότητα την ταχύτερη ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της δια βίου μάθησης, με την ΔΥΠΑ να επενδύει το επόμενο διάστημα σε στοχευμένα προγράμματα.

Από την πλευρά της η Ρενάτα Λέμος (Renata Lemos), ανώτερη Οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα, τόνισε ότι η εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες δεξιότητες στους φοιτητές, γι’ αυτό και χρειάζεται να βελτιωθεί το μάνατζμεντ των δημοσίων πανεπιστημίων. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα πρότζεκτ που «τρέχουν» πιλοτικά η Παγκόσμια Τράπεζα και η ΔΥΠΑ για τη σχολικά διαρροή, με στόχο να βελτιώσει την κατάσταση σε ΕΠΑΛ και σχολές μαθητείας και να περιοριστεί ο αριθμός των μαθητών που εγκαταλείπει το σχολείο.

Στη δική της τοποθέτηση η Κάρεν Μαγκουάιρ (Karen Maguire), επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Απασχόλησης, Δεξιοτήτων & Κοινωνικής Καινοτομίας του ΟΟΣΑ, εξέφρασε ανησυχίες για απώλεια θέσεων εργασίας σε ενεργοβόρους τομείς, όπως και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από το υψηλό κόστος της ενέργειας ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να διαχειριστεί ο εργαζόμενος, βελτιώνοντας τις δεξιότητές του.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), Κάρεν Μαγκουάιρ, επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Απασχόλησης, Δεξιοτήτων & Κοινωνικής Καινοτομίας του ΟΟΣΑ, Σωτήρης Μπέσκος, εκδότης-δημοσιογράφος Dnews, Ρενάτα Λέμος, ανώτερη οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από αριστερά προς τα δεξιά: Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), Κάρεν Μαγκουάιρ, επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Απασχόλησης, Δεξιοτήτων & Κοινωνικής Καινοτομίας του ΟΟΣΑ, Σωτήρης Μπέσκος, εκδότης-δημοσιογράφος Dnews, Ρενάτα Λέμος, ανώτερη οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή