Πέμπτη , 23 Μάιος 2024
Η απόρρητη έκθεση για το ασφαλιστικό

Η απόρρητη έκθεση για το ασφαλιστικό

SOS για τη διάσωση Ταμείων και συντάξεων

Ενοποιήσεις Ταμείων, αλλά και όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους. Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης εισφορών, με ορίζοντα το 2017, οπότε οι αντίστοιχοι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες. Επανάκριση όλων των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν σήμερα για το ασφαλιστικό σύστημα.

Αυτό θα είναι το περιεχόμενο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση εντός του φθινοπώρου.

Το περίγραμμα των αλλαγών περιγράφει η αναλογιστική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ) την οποία παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής».

Κεντρική φιλοσοφία του νέου υπό δημιουργία ασφαλιστικού είναι η διασφάλιση της οικονομικής αυτονομίας του, δηλαδή η κάλυψη των υποχρεώσεών του χωρίς την ανάγκη συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι να καταργηθούν όλες οι συντάξεις κάτω των 62 ετών, γεγονός που θα αυξήσει τα όρια ηλικίας που ισχύσουν για συνταξιοδότηση σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, αλλά και οι διατάξεις για μητέρες στο ΙΚΑ. Επιπλέον συζητείται νέα μείωση των συντάξεων λόγω πρόωρης εξόδου.

Η αναλογιστική μελέτη κατέδειξε σωρεία ευρημάτων που δείχνουν ότι το ασφαλιστικό συνεχίζει να νοσεί.

Ενδεικτικά:

-Συνταξιούχοι ετών 50 σε μια δημογραφικά γερασμένη και οικονομικά προβληματική χώρα

-Κατακερματισμός και διοικητική πολυδιάσπαση των Ταμείων αλλά και Βαβέλ παροχών.

-Επιφανειακές, πρόχειρες, αναποτελεσματικές και δημοσιονομικά επιβλαβείς ενοποιήσεις Ταμείων

-Ενοποιήσεις με διατήρηση διαφορετικών λογιστηρίων, μη συμβατών πληροφοριακών συστημάτων αλλά και με παροχή επιλογής παροχών με το παλιό ή το νέο σύστημα

-Πολυνομία και διαφορετικότητα και στις παροχές επιδόματα πολλών ταχυτήτων ακόμα και εντός του ίδιου Ταμείου

-Ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ που ξεπερνούν τις ετήσιες παροχές που κατέβαλε το Ταμείο (10,8 δισ. ευρώ)

-Η πλειονότητα των συνταξιούχων του ΙΚΑ φεύγει νωρίτερα κάνοντας χρήση των ειδικών διατάξεων, ενώ οι ένστολοι καθίστανται συνταξιούχοι στο 53ο έτος.

Πηγή: newsbeast.gr