Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Qatargate: Πώς λειτουργούσε η κλίκα των Παντσέρι και Τζόρτζι – Πανηγύριζαν σε ψηφοφορία για το Κατάρ στην Ευρωβουλή

Νέες λεπτομέρειες για τη δράση της «κλίκας» των Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι και Αντρέα Κοτσολίνο, βασικών εμπλεκόμενων στην υπόθεση Qatargate, σε ψηφοφορίες για το Κατάρ εντός της Ευρωβουλής αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Το δημοσίευμα αναφέρει μια σκηνή που διαδραματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε ψηφοφορία των μελών της επιτροπής Libe – για τις πολιτικές ελευθερίες – της Ευρωβουλής με θέμα μια διάταξη για τις θεωρήσεις βίζας στην Ευρώπη από το εμιράτο, μια κρίσιμη ψηφοφορία για την “κλίκα” αλλά και την κυβέρνηση του Κατάρ.

Στην αίθουσα, πέρα από τους ευρωβουλευτές, παρίσταντο τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα: ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και κοινοβουλευτικός βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο δεύτερος ήταν ο σύμβουλος πολιτικής της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, ο Ιρανός Ελντάρ Μαμέντοφ και δύο άνδρες που ήρθαν απευθείας από τη Ντόχα.

Παντσέρι και Τζόρτζι πανηγύριζαν σαν να είχαν βάλει γκολ

Οι τέσσερις κάθισαν πίσω από τα έδρανα των ευρωβουλευτών. Όταν τέλειωσε η ψηφοφορία και εγκρίθηκε η κρίσιμη διάταξη ο Τζόρτζι και ο Μαμέντοφ «πανηγύρισαν λες και είχαν βάλει γκολ κάνοντας high five», όπως σημειώνει η La Repubblica, «μια σκηνή που άφησε άναυδους τους πάντες», αλλά η εξήγηση γι’ αυτή την αντίδρασή τους έμελλε να δοθεί έναν χρόνο αργότερα, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για το Qatargate.

QatarGate: Νέους λογαριασμούς των Τζόρτζι, Παντσέρι, Βισεντίνι «χτενίζει» η ιταλική οικονομική αστυνομία

Corriere: Απολογία 10 ωρών για τον Τζόρτζι, έδωσε άλλα δύο ονόματα -«Η Εύα δεν ξέρει τίποτα για τα χρήματα»

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι από τον περασμένο μήνα ο Τζόρτζι εμφανιζόταν ολοένα και πιο νευρικός με την προσοχή του στραμμένη αποκλειστικά σε τρεις φακέλους: ένα ψήφισμα στην ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, το κείμενο για τις θεωρήσεις βίζας για τους πολίτες του Κατάρ και τη συμφωνία με την Qatar Airways» – εγχειρήματα πολύ δύσκολα σε βαθμό που ο Τζόρτζι πίεζε συνεχώς κάποιους «συναδέλφους» του κοινοβουλευτικούς βοηθούς και παραβίαζε τη συνήθη διαδικασία, όπως λέει η ιταλική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι το διάστημα εκείνο το όνομα του Τζόρτζι εμφανιζόταν στα email της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών μαζί με εκείνα των ευρωβουλευτών της «λες και η παρουσία του ήταν υποχρεωτική και σε πολιτικό επίπεδο» στην επιτροπή Libe.

Θυμίζει δε ότι στην καταμέτρηση των ψήφων μετά την ψηφοφορία για τις θεωρήσεις βίζας για τους υπηκόους του Κατάρ διαπιστώθηκε ότι είχε ψηφίσει και η σύντροφος του Τζόρτζι, Εύα Καϊλή, μολονότι δεν ήταν ήταν μέλος της επιτροπής αυτής.

Η «κλίκα» των Παντσέρι, Τζόρτζι είχε κλιμακώσει τη δράση της υπέρ του Κατάρ από τα τέλη Οκτωβρίου καθώς ακόμη και το ψήφισμα, που εγκρίθηκε στα τέλη Νοεμβρίου για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα του Περσικού Κόλπου, είχε μετατραπεί σε γιγαντιαία δοκιμασία. Και ο Κοτσολίνο έδρασε ως αιχμή του δόρατος παροτρύνοντας με email συναδέλφους του να υιοθετήσουν μια «ήπια» γραμμή στο κείμενο για το Κατάρ, αλλά και επικρίνοντας εκείνους που κρατούσαν αυστηρή στάση: «Επί της ουσίας, οι κατηγορίες περί διαφθοράς είναι γελοίες . Όπως λέει και το κείμενο. Ωστόσο δεν είχαμε χρόνο και σήμερα το πρωί είχα άλλα προβλήματα όπως ξέρετε. Ζητώ συγγνώμη από όλους αν δεν είχα τον χρόνο να σας ενημερώσω», έγραφε ο Κοτσολίνο σε email του, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα.

Όλες οι ειδήσεις
Καιρικό σοκ με πτώση άνω των 10 βαθμών στη θερμοκρασία και χιόνια στα ορεινά -Πότε ξεκινά η παγωνιά
«Το χρυσό ζευγάρι των Βρυξελλών» -Το χρονικό του Guardian για την «αστέρα» Καϊλή και τον «ιστιοπλόο» Τζόρτζι
«Θερίζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού -Ποια μέτρα προστασίας προτείνουν οι επιστήμονες για τις γιορτές


Πηγή