Τετάρτη , 4 Οκτώβριος 2023
Τιμωρείται στη Ρωσία η επανειλημμένη διοργάνωση διαδηλώσεων χωρίς έγκριση

Τιμωρείται στη Ρωσία η επανειλημμένη διοργάνωση διαδηλώσεων χωρίς έγκριση

Τον σχετικό νόμο υπέγραψε σήμερα ο Πούτιν

Η επανειλημμένη διοργάνωση διαδηλώσεων που δεν εξασφαλίζουν την έγκριση των αρχών στην Ρωσία μπορεί εφεξής να τιμωρείται με ποινή έως και 5 ετών κάθειρξης, σύμφωνα με νόμο που υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η επανειλημμένη παραβίαση της διαδικασίας που υπάρχει για την διοργάνωση ή την διεξαγωγή συνόδων, συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, πορειών και πικετοφοριών» θεωρείται πλέον αδίκημα του ποινικού κώδικα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο στον ιστότοπό του.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αντιπολιτευόμενων ή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλο και συχνότερα απαγορεύονται εκ των προτέρων ή διαλύονται αμέσως στην Ρωσία.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αν ένας άνθρωπος κριθεί ότι σε περίοδο έξι μηνών έχει διοργανώσει περισσότερες από δύο διαδηλώσεις που δεν είχαν την έγκριση των αρχών, μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ή εγκλεισμού σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας έως και πέντε ετών, πρόστιμο έως και ενός εκατομμυρίου ρουβλίων (21.000 ευρώ) ή 480 ώρες καταναγκαστικών έργων.

Οι μετέχοντες στην διαδήλωση μπορεί επίσης να κρατηθούν για 30 ημέρες, αντί για 15 που προβλεπόταν προηγουμένως, και να τους επιβληθεί μέγιστο πρόστιμο ύψους 500.000 ρουβλίων αν ο αριθμός τους ξεπερνάει αυτόν που είχε ανακοινωθεί στις αρχές, ή αν προκαλούν προβλήματα στα μέσα μεταφοράς ή στην κυκλοφορία των πεζών.

Η τροπολογία αυτή «υιοθετήθηκε προκειμένου να υπάρχει ποινική ευθύνη στην περίπτωση επανειλημμένης παραβίασης της δημόσιας τάξης ή παραβιάσεων κατά την διεξαγωγή μαζικών διαδηλώσεων», διευκρίνισε το Κρεμλίνο.
Από την άνοδό του στην εξουσία για μια τρίτη θητεία στην προεδρία το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υπογράψει πολλούς νόμους με τους οποίους καθίσταται πιο αυστηρή η νομοθεσία που αφορά το δικαίωμα των Ρώσων να διαδηλώνουν.

Πηγή: newsbeast.gr