Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Όσες φορές είδαμε την Ερυθρά θάλασσα να χωρίζεται από τον Μωυσή

Η βιβλική σκηνή που έχει τη δική της ιστορία στην μεγάλη οθόνη.

Μέσα στα χρόνια οι κινηματογραφιστές προσπάθησαν να δείξουν στην μεγάλη οθόνη την βιβλική σκηνή όπου ο Μωυσής χωρίζει στα δύο την Ερυθρά θάλασσα για να περάσει απέναντι ο λαός του που έχει κυνηγηθεί από τον Φαραώ και τους στρατιώτες του. Υπάρχουν αρκετές ταινίες που έδειξαν τη σκηνή με θαυμάσιο τρόπο κι εμείς διαλέξαμε μερικές από τις καλύτερες σκηνές, εκείνες που έχουν μείνει στην ιστορία.

11 γυαλιά ηλίου που αγαπήσαμε μέσα από ταινίες

Ten Commandments (1923)

Η πρώτη αξιοπρεπής προσπάθεια να χαραχτεί στην οθόνη η επική σκηνή αυτή γυρίστηκε από τον Cecil B. DeMille. Η σκηνή γυρίστηκε με απλό τρόπο. Νερό έπεσε μέσα σε ένα κλειστό μοντέλο-δεξαμενή και στη συνέχεια η λήψη γυρίστηκε στο reverse έτσι ώστε να φανεί πως το νερό χωρίζεται. Το πλήθος που πέρασε ανάμεσα από το νερό έγινε με την τεχνική του double exposure. Επίσης στην τεχνική χρησιμοποιήθηκε ζελέ έτσι ώστε να φανεί πως το νερό γυαλίζει και κρατιέται σταθερό.

 

 
 

Ten Commandments (1956)

Εδώ έχουμε τον ίδιο τίτλο ταινίας με άλλους ηθοποιούς, τριάντα χρόνια μετά. Πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον θρυλικό Charlton Heston ο οποίος υποδύεται τον Μωυσή. Τα εφέ που χρησιμοποιήθηκαν είναι ίσως εκείνα που έχουν δοξαστεί πιο πολύ μέσα στα χρόνια και ειδικά πρι από την τεχνική του CGI. Και πάλι στη θέση του σκηνοθέτη και παραγωγού βρίσκουμε τον Cecil B. DeMille. Φτιάχτηκε μία τεράστια δεξαμενή μέσα στα Paramount Studios και το νερό έπεφτε μέσα με μεγάλη ορμή. Η λήψη έγινε reverse έτσι έγινε το άνοιγμα της θάλασσας. Για να φτιάξουν τα δύο τείχη του νερού, τράβηξαν πλάγιες λήψεις της δεξαμενής. Θεωρείται ακόμη και σήμερα ίσως η καλύτερη σκηνή όλων των εποχών.

 

 

Moses The Lawgiver (1974)

Εδώ έχουμε μία μεταγενέστερη ταινία που όμως δεν πέτυχε ακριβώς αυτό που περίμενε το κοινό. Η λήψη του χωρίσματος της θάλασσας δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό.

Moses (1995)

Εδώ βρίσκουμε τον διάσημο ηθοποιό Ben Kingsley να γίνεται Mωυσής σε μία τηλεοπτική σειρά. Το χώρισμα της θάλασσας εδώ είναι αρκετά πιο καλό αλλά και πάλι δεν πέτυχε το αποτέλεσμα του 1956. Εδώ είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η τεχνική CGI.

Prince Of Egypt (1998)

Εδώ έχουμε ένα animated film το οποίο κατάφερε να φτάσει αρκετά σε δόξα και μεγαλείο τη σκηνή του 1956. Σίγουρα μία πολύ καλή προσπάθεια.

 

 
 

Bruce Almighty (2003)

Μία από τις πιο αστείες αλλά την ίδια στιγμή καλές σκηνές στην ιστορία του βιβλικού γεγονότος. Εδώ βλέπουμε έναν Jim Carey να γίνεται Μωυσής για πολύ λίγο αλλά όχι στην Ερυθρά θάλασσα, αλλά μέσα σε ένα πιάτο με σούπα.

 

 
 

Exodus, Gods & Kings (2014)

Άλλη μία καλή προσπάθεια να χωριστεί η Ερυθρά θάλασσα. Αρκετά πειστική. Έγινε με τη μέθοδο CGI και φυσικά αφήνει τους πάντες ικανοποιημένους. Τίποτα όμως, μέχρι σήμερα, δεν φτάνει εκείνο το βιβλικό μεγαλείο της ταινίας του 1956.

 

 
 

Πηγή