Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δεν χρειάζονται όλοι έναν σύντροφο για να είναι ευτυχισμένοι- Πώς θα περνάς καλά και μόνη σου

Για πολύ κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, το να έχεις έναν σύντροφο αποτελεί την απόλυτη ευτυχία! It takes 2 to tango, οι Χιώτες πάνε 2-2, στην μπανιέρα 2-2 και άλλες φράσεις- κλειδιά έρχονται να «ριζώσουν» αυτή την οπτική, θέλοντας να υποστηρίξουν πως ένα ζευγάρι είναι πάντα η πηγή κάθε ευτυχίας. Ή μήπως όχι;

Ευτυχώς οι καιροί έχουν αλλάξει σημαντικά και τώρα, δεν είναι πλέον προϋπόθεση να είσαι παντρεμένος ή δεσμευμένος για να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή. Ακόμα κι έτσι, το να είσαι μόνη μπορεί να σε στιγματίσει, και ειδικά αν είσαι και ευτυχισμένη, ουυυ… εκεί είναι που όλοι αναρωτιούνται με απορία «μα καλά πώς είναι δυνατόν να είσαι ευτυχισμένη… μόνη;».

Πάρε τα πάνω σου ακολουθώντας αυτά τα 8 tips

Όπως εξηγεί η Paula Flidermauz, MHC-LP, σύμβουλος ψυχικής υγείας στο Empower Your Mind Therapy, πολλοί από εμάς μεγαλώνουμε πιστεύοντας ότι κάτι δεν πάει καλά με μας—ή ότι δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι—αν δεν είμαστε σε μια ρομαντική σχέση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πιέσεις της κοινωνίας, στην επιρροή των μέσων ενημέρωσης και στα ανεπιθύμητα σχόλια από φίλους και μέλη της οικογένειας. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι μπορούν να βρουν την ευτυχία εκτός δεσμού», συνεχίζει. «Δεν λέει τίποτα για την αξία σου ως άτομο αν είσαι ή δεν είσαι σε σχέση».

Η Flidermauz υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να μην είναι σε σχέσεις, είτε πρόκειται για μια αντίδραση αρνητική εμπειρία του παρελθόντος είτε απλώς από θέση. Αν είσαι κι εσύ single, πρέπει να σου πούμε με σιγουριά πως ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ. Δες πώς να καλλιεργήσεις τον καλύτερο εαυτό σου για να είσαι ευτυχισμένη ακόμη και μόνη σου.

1. Επένδυσε στις φιλίες

Ακόμα κι αν δεν λαχταράς τη συντροφιά ενός ρομαντικού συντρόφου, η δημιουργία κοινωνικών συνδέσεων και το να είσαι μέλος μιας κοινότητας είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διατήρησης της ψυχικής σου υγείας και της ζωής μιας μακράς, ικανοποιητικής ζωής. Γι’ αυτό η Flidermauz λέει, για να καλλιεργήσεις μόνη σου την ευτυχία, είναι ζωτικής σημασίας να επενδύσεις στις φιλίες,  «Δώστε λίγο χρόνο στο πρόγραμμά σας για να τηλεφωνήσετε και να δείτε άτομα που είναι σημαντικά για εσάς», συνεχίζει. «Οι άνθρωποι εκτιμούν όταν τους σκέφτεστε και ένα τηλεφώνημα μπορεί να κάνει πολλά για να ενισχύσει τη σχέση σας μαζί τους. Αντί να βγαίνετε ραντεβού με έναν σύντροφο, γιατί να μην πάτε σε αυτά τα ραντεβού με έναν φίλο ή με τον σκύλο σας; Είναι εξίσου διασκεδαστικό».

2. Κάνε ένα ετήσιο review της ζωής και κάνε σχέδια

Δεν είναι απαραίτητο να έχεις έναν σύντροφο για να ενώσετε τα έσοδά σας και να πλουτίσεις, ν’ αγοράσεις ένα σπίτι, να θέσεις στόχους ή να κάνεις ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στην τράπεζα. Σχεδίασε τη ζωή που θέλεις. Αυτός είναι ο λόγος που είναι όμορφο να κάνεις σχέδια, να σκεφτείς τι έκανες λάθος και να προχωρήσεις μπροστά. 

3. Καλλιέργησε τα χόμπι που αγαπάς

Αν θέλεις να γεμίσεις τη μοναξιά σου με υπέροχες δραστηριότητες μπορείς πολύ απλά να ασχοληθείς με τα χόμπι που αγαπάς.Έτσι, όταν δεν έχεις δίπλα το άλλο σου μισό, μια αγαπημένη δραστηριότητα μπορεί να γεμίσει τον ψυχικό σου κόσμο με τον καλύτερο τρόπο.  Η Flidermauz ενθαρρύνει όσους επιλέγουν να είναι μόνοι να ασχοληθούν με κάτι που συνήθιζαν να κάνουν, αλλά δεν είχαν χρόνο να κάνουν εδώ και καιρό. Θα μπορούσε να είναι ένα άθλημα, μια χειροτεχνία όπως βελονάκι, ζωγραφική, ακόμη και μαγείρεμα…

«Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από πράγματα που μπορείς να κάνεις και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σου», συνεχίζει. 

4. Δώσε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα σου

Όταν χτίζεις μια ζωή μόνο για εσένα, δεν θα έχεις πάντα κάποιον να σε ωθήσει να πιείς περισσότερο νερό, να σε προτείνει να ξεκουραστείς σε μια απόδραση του Σαββατοκύριακου, να σου υπενθυμίσει να κάνεις γυμναστική ή να είναι δίπλα σου στο γυμναστήριο. Ο καθένας πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα του, αλλά για όσους επιλέγουν να ζήσουν μόνοι τους, είναι ζωτικής σημασίας να θέσουν τα πρότυπα για το πώς θέλουν να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται, λέει η Flidermauz.  Θυμήσου να αγαπάς τον εαυτό σου και να τον φροντίζεις. Πιάστον απαλά από την πλάτη, γίνετε φίλοι  και «γιορτάστε όλα τα επιτεύγματά σας, ακόμα και τα μικρότερα, μαζί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Το χρώμα των ρούχων που φοράμε επηρεάζει την ψυχολογία μας; Όλη η αλήθεια
  • Δες το 2022 με αισιοδοξία! 15 λόγοι για να είσαι πιο υγιής και χαρούμενη

 


Πηγή