Παρασκευή , 2 Ιούνιος 2023
Το σεξ «μετράει» ως γυμναστική;

Το σεξ «μετράει» ως γυμναστική;

Μπορεί να συγκριθεί το σεξ με το τρέξιμο, την κολύμβηση ή την ποδηλασία;

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, παρατηρείται άνοδος των καρδιακών παλμών και έντονη εφίδρωση, ακριβώς όπως σε μια προπόνηση. Είναι όμως αντίστοιχη η επίδραση των σεξουαλικών και των παραδοσιακών αθλητικών δραστηριοτήτων στο ανθρώπινο σώμα;

AdTech Ad

bigstock Sexy Love Couple 78419285

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα (π.χ. σεξουαλική επαφή, αυτοϊκανοποίηση) είναι όχι μόνο απολαυστική αλλά και ευεργετική για τη σωματική και ψυχική υγεία, με τα οφέλη που προκύπτουν να μπορούν στην πραγματικότητα να συγκριθούν με αυτά της γυμναστικής.

Οι βιολογικές διεργασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σεξ είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται κατά την «κλασική» σωματική άσκηση.

Μελέτες-ορόσημο που πραγματοποιήθηκαν επί του θέματος κατά τη δεκαετία του ’60 υπέδειξαν ότι το σεξ αυξάνει το ρυθμό της αναπνοής, τους παλμούς της καρδιάς και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, εκβάσεις που υποδεικνύουν ότι το σώμα δραστηριοποιείται σε αυξημένη ένταση, όπως συμβαίνει άλλωστε και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Τα ευρήματα αυτά έχουν επιβεβαιωθεί από έρευνες και δοκιμές που ακολούθησαν. Παράλληλα, πιο πρόσφατες μελέτες που έγιναν με χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα κατά το σεξ αντιστοιχεί σε μέτριας έντασης γυμναστική.

bigstock Passion Couple 78429650

Θεωρείται λοιπόν το σεξ γυμναστική;

Η απάντηση εξαρτάται από τον ορισμό της γυμναστικής, ο οποίος δεν είναι ένας και μοναδικός.

Εάν κάνουμε τη σύγκριση σε επίπεδο βιολογικών διεργασιών, τότε η απάντηση είναι μάλλον θετική. Εάν όμως περιμένει κάποιος να δει αξιόλογη διαφορά στην αντοχή, τη μυϊκή του δύναμη και την αναπνευστική του λειτουργία σε βάθος χρόνου μόνο από το σεξ, μάλλον θα πρέπει να το πάρει απόφαση και να γραφτεί και στο γυμναστήριο!

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η συστηματική γυμναστική είναι ευεργετική για κάθε σωματική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr