Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η κακή συνήθεια που εξαντλεί τα αποθέματα βιταμίνης D του οργανισμού σας

Η κακή συνήθεια που εξαντλεί τα αποθέματα βιταμίνης D του οργανισμού σας

Γνωρίζετε πιθανώς ότι η βιταμίνη D είναι ευρύτερα γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», αφού ο οργανισμός μας τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ωστόσο, μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να επισημάνει ότι τα οφέλη του ήλιου ως προς τη σύνθεση της βιταμίνης είναι περιορισμένα.

AdTech Ad

bigstock Sexy bikini woman tanning rela 119249714

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Περναμπούκο στη Βραζιλία διαπίστωσαν πως όταν το δέρμα είναι υπερβολικά μαυρισμένο από την ηλιοθεραπεία, η ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 1.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας 13 έως 82 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες απολάμβαναν σε καθημερινή βάση τον ήλιο, όμως κανένας δεν χρησιμοποιούσε συστηματικά αντηλιακό και κανένας δεν λάμβανε συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Χρησιμοποιώντας την κλίμακα φωτότυπου Fitzpatrick, μια αριθμητική κλίμακα που αξιολογεί την απόχρωση της επιδερμίδας, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ανταπόκριση διαφόρων τύπων δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία. Υπολογίστηκαν επίσης οι ώρες έκθεσης στον ήλιο σε εβδομαδιαία βάση για κάθε συμμετέχοντα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα στοιχεία αυτά με τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν εξαιρετικά χαμηλά όταν η έκθεση στον ήλιο ήταν αυξημένη.

bigstock Bikini 110976938

Βάσει των παραπάνω, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν το δέρμα είναι υπερβολικά μαυρισμένο εμποδίζεται η φυσιολογική διαδικασία παραγωγής βιταμίνης D από τον οργανισμό. Επομένως, η έκθεση στον ήλιο είναι μεν ωφέλιμη, αλλά πρέπει να γίνεται με μέτρο.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr