Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τι αλλάζει για τις ελληνικές ομάδες στα προκριματικά των ευρωπαϊκων διοργανώσεων

Η μοναδική ευκαιρία για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για την πρόκριση στους ομίλους του Champions League

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν επιπλέον κίνητρο για την 2η θέση μετά τις ανακοινώσεις της UEFA. Πότε θα παίξουν το πρώτο ματς και τι θα γίνει με τους ομίλους.

Ουσιαστικά είναι η μοναδική εκκρεμότητα στα play off. Ποια ομάδα θα τερματίσει στην 2η θέση του πρωταθλήματος, η οποία θα οδηγήσει στα προκριματικά του Champions League. Η ΑΕΚ πέρασε τον ΠΑΟΚ μετά τ’ αποτελέσματα του σαββατοκύριακου έχοντας πλέον διαφορά δύο βαθμών!

Από μόνη της η 2η θέση είναι σημαντική. Οχι μόνο γιατί έχεις κάποιες πιθανότητες να φτάσεις μέχρι τέλους και να μπεις στους ομίλους του Champions League οι οποίοι θα προσθέσουν 25+ εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία σου αλλά και γιατί έχεις δεύτερη ευκαιρία για να μπεις στους ομίλους του Europa League.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο… ευνοϊκά μετά τις ανακοινώσεις της UEFA για τα προκριματικά του Champions League και του Europa League. Γιατί πλέον η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ θα έχουν την ευκαιρία με μόνο ένα ματς (!) να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή την επόμενη σεζόν.

Σε ποιον γύρο θα μπει η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League;

Στον 2ο προκριματικό στο μονοπάτι των πρωταθλητών. Η Ελλάδα μπαίνει σε αυτή τη σεζόν ως 14η στην βαθμολογία της UEFA.

Πότε είναι προγραμματισμένος ο 2ος προκριματικός γύρος;

Η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ θα μπουν στην ευρωπαϊκή τους μάχη στις 25 ή στις 26 Αυγούστου.

Τι έχει αλλάξει με τα προκριματικά;

Ολοι οι προκριματικοί αγώνες θα είναι μονά ματς με εξαίρεση τα play offs. Και σύμφωνα με την ανακοίνωση της UEFA την Τετάρτη, «από την κλήρωση θ’ αποφασιστεί ποια ομάδα θα παίξει στην έδρα της στα μονά ματς».

Θα υπάρχουν ισχυροί κι ανίσχυροι στην κλήρωση με βάση την βαθμολογία της UEFA;

Φυσικά. Απλά η διαφορά θα έχει να κάνει με την έδρα. Ο ανίσχυρος, στις προηγούμενες κληρώσεις, έδινε το πρώτο ματς στην έδρα του και το δεύτερο στο γήπεδο του αντιπάλου. Τώρα όλα θα εξαρτηθούν από τις ορέξεις της κληρωτίδας! Πάντα εάν ισχύσει τα όσα ανέφερε στην ανακοίνωσή της η UEFA.

Τι θα χρειαστεί για να μπει η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ στους ομίλους του Champions League;

Τρεις προκρίσεις όπως και ο Ολυμπιακός πέρσι αλλά φέτος θα μπορούν να το κάνουν με 4 ματς και όχι με 6 που το έκαναν οι «ερυθρόλευκοι». Δηλαδή:

  • 1 ματς στον 2ο προκριματικό (25-26 Αυγούστου)
  • 1 ματς στον 3ο προκριματικό (15-16 Σεπτεμβρίου)
  • 2 ματς (εντός κι εκτός) στα play offs (22-23 & 29-30 Σεπτεμβρίου)

Γιατί χρειάζονται ένα ματς για να μπουν σε ευρωπαϊκούς ομίλους;

Γιατί με το format που υπάρχει δύο χρόνια τώρα (και θα ολοκληρωθεί φέτος με την τρίτη χρονιά) οι 2 ή 3 ομάδες που περνάνε τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League ΜΟΝΟ από το μονοπάτι των ΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ «κλειδώνουν» αυτόματα και την παρουσία τους στους ομίλους του Europa League. Για παράδειγμα ο Ολυμπιακός πέρσι με το που πέρασε την Βικτόρια Πλζεν είχε εξασφαλίσει τους ομίλους του Europa League. Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που αποκλείστηκε από τον Αγιαξ στο μονοπάτι των πρωταθλητών αναγκάστηκε να παίξει νέα προκριματικά στο Europa League κι αποκλείστηκε εκ νέου από στην Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Ποιοι θα είναι οι αντίπαλοι της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ στον 2ο προκριματικό γύρο;

Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο ευνοϊκά σε σχέση με οτιδήποτε άλλο είχαμε δει τις προηγούμενες χρονιές. Ποιες χώρες/ομάδες μπαίνουν στον 2ο προκριματικό γύρο;

  • Ο 2ος της Τουρκίας
  • Ο 2ος της Ολλανδίας (Αλκμάαρ)
  • Ο 2ος της Αυστρίας (Ραπίντ Βιέννης ή Λίντσερ)
  • Ο 2ος της Τσεχίας (Βικτόρια Πλζεν ή Σλάβια Πράγας)
  • Ο 2ος της Ελλάδας (ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ)
  • Ο 2ος της Κροατίας (Ριέκα, Χάιντουκ ή Λοκομοτίβ Ζάγκρεμπ)

Δηλαδή οι 6 ομάδες των συγκεκριμένων χωρών θα χωριστούν σε ισχυρούς και ανίσχυρους και θα γίνει η κλήρωση για μονά ματς ώστε να προκριθούν στον 3ο προκριματικό γύρο.

Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα πιο ευνοϊκά. Αν η ομάδα που κατακτήσει φέτος το Europa League έχει εξασφαλίσει το Champions League από το πρωτάθλημά της (η Ιντερ για παράδειγμα) τότε αλλάζει ο 2ος προκριματικός γύρος. Ο 2ος της Τουρκίας και ο 2ος της Ολλανδίας περνάνε αυτόματα στον 3ο προκριματικό γύρο και θα μπουν στην κλήρωση μόνο 4 ομάδες. Από Αυστρία, Ελλάδα, Τσεχία και Κροατία.

Οπως διαπιστώνει κανείς σε ένα παραδοσιακά δύσκολο μονοπάτι για τους μη πρωταθλητές υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις ώστε ο δεύτερος του πρωταθλήματος να κάνει την υπέρβαση. Γιατί περί υπέρβασης μιλάμε, όπως την έκανε πέρσι ο Ολυμπιακός. Ομως πριν από τους ομίλους του Champions League, ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ θα μπορούν να παίξουν την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή σε ένα ματς! Θα αρκεί για να μπουν στους ομίλους του Europa League ώστε να είναι σίγουρα στην κλήρωση της Αθήνας στο Σταύρος Νιάρχος…

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή