Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ολυμπιακοί Αγώνες: Πιθανή η αναβολή τους για ένα ή δύο χρόνια, αν δεν γίνουν το καλοκαίρι

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πιθανή η αναβολή τους για ένα ή δύο χρόνια, αν δεν γίνουν το καλοκαίρι

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για έναν ή δύο χρόνια είναι η «πιο εφικτή» επιλογή, εάν δεν γίνει η διοργάνωση αυτό το καλοκαίρι λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως δήλωσε στο Reuters ένα μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Ο Haruyuki Takahashi, ένα από τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Τόκιο 2020, δήλωσε πως η επιτροπή έχει αρχίσει μόλις να εξετάζει σενάρια για το πώς ο ιός μπορεί να επηρεάσει τους Αγώνες.

Ο Takahashi είχε πει στη Wall Street Journal πως το Συμβούλιο δεν είχε συζητήσει τις επιπτώσεις του ιού, καθώς είχε συνεδριάσει τελευταία φορά τον Δεκέμβριο, πριν την έξαρση του ιού.

Οι διοργανωτές εκπέμπουν επίμονα το μήνυμα πως οι Αγώνες δεν θα ματαιωθούν ούτε θα αναβληθούν, αλλά οι χρηματοδότες, που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια, είχαν ολοένα και μεγαλύτερο εκνευρισμό αναφορικά με το πώς ο κορονοϊός θα επηρεάσει τη διοργάνωση.

Ο Takahashi είπε στο Reuters πως η οικονομική ζημία από τη ματαίωση των Αγώνων ή τη διοργάνωσή τους χωρίς θεατές θα είναι πολύ μεγάλη, ενώ η καθυστέρηση λιγότερο από έναν χρόνο θα οδηγήσει τη διοργάνωσή τους να συμπέσει με άλλες αθλητικές διοργανώσεις.

«Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανότητα. Εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 δεν γίνουν το καλοκαίρι, η καθυστέρηση ενός ή δύο ετών μπορεί να είναι πιο εφικτή» δήλωσε ο Takahashi.

Οι ειδικοί λένε πως η αναβολή για έναν χρόνο μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα αλλά είναι εφικτή για τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα επειδή μπορεί να χωρέσει το γενικά ανοιχτό καλοκαιρινό τους πρόγραμμα.

Η Ιαπωνία έχει πάνω από 1.300 κρούσματα, εκ των οποίων περίπου 700 είναι από το κρουαζιερόπλοιο που είχε τεθεί σε καραντίνα κοντά στο Τόκιο. Χθες Τρίτη καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο, 59.

Με κάθε νέο κρούσμα, η σεναριολογία αναφορικά με τη διοργάνωση των Αγώνων φούντωνε, καθώς είναι προγραμματισμένοι για τις 24 Ιουλίου. Σενάρια ακύρωσης, καθυστέρησης, ή διοργάνωσης χωρίς θεατές έχουν ακουστεί προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.


Πηγή