Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ο δεκάλογος του πλάνου που απειλεί την Premier League

Ο δεκάλογος του πλάνου που απειλεί την Premier League

Από το μεσημέρι της Κυριακής (11/10), το οικοδόμημα του αγγλικού ποδοσφαίρου βιώνει τους πιο ισχυρούς «τριγμούς» από καταβολής της Premier League. Τα βρετανικά tabloids έχουν γεμίσει με ρεπορτάζ για τη νέα πρόταση ολικής αναδιάρθρωσης, με τίτλο «Project Big Picture» (PBP), η οποία επιχειρεί να αλλάξει εκ θεμελίων τις επαγγελματικές κατηγορίες όπως τις ξέρουμε σήμερα, μεταβιβάζοντας τη δύναμη στα χέρια των κορυφαίων κλαμπ με ιδιαίτερη μέριμνα για τις μικρότερες κατηγορίες που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία και τις συνέπειες που προκάλεσε.

Μπροστά σε αυτό το project, στο οποίο έχουν αναλάβει τον ρόλο του πρωτοστάτη η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Premier League, η Νο1 δομή πρωταθλήματος του πλανήτη, συναντά την πιο άμεση απειλή των 28 χρόνων ιστορίας της και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη πίεση να εξελιχθεί για να καλύψει τα αιτήματα και των 20 μελών της, που ξαφνικά υποβάλλονται σε διχασμό. Ποια είναι, όμως, η δυναμική του φιλόδοξου εγχειρήματος και ποιες οι υποσχέσεις που δίνει στα μικρότερα κλαμπ;

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις, ποια τα εμπόδια που συναντά/θα συναντήσει και ποιες οι ρεαλιστικές πιθανότητες να περάσουν οι προτάσεις που θα αναδιαμορφώσουν τα «σαλόνια» του Νησιού; Το PlanetFootball παρουσιάζει συγκεντρωμένες όλες τις απαντήσεις μέσα από 10 κρίσιμα ερωτήματα.

Ποιοι εμπλέκονται;

Η Fenway Sports Group, ιδιοκτησιακός όμιλος της Λίβερπουλ, μαζί με την οικογένεια Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν υποκινήσει το όλο project. Μάλιστα, η αρχική ζύμωση των ιδεών και οι επαφές ανάμεσά τους ξεκίνησαν το 2017, αλλά τίποτα δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας μέχρι και την περασμένη Κυριακή. Οι ιδιοκτήτες των πιο δημοφιλών αγγλικών κλαμπ και μεγαλύτερων brand-name έχουν βρει «σύμμαχο» στο πρόσωπο του Ρικ Πάρι, του επικεφαλής της EFL που περιλαμβάνει τις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας και του παράγοντα που διετέλεσε πρώτος CEO της Premier League πίσω στο 1992. Η αποκάλυψη του πλάνου και των προτάσεών του κανονικά θα είχε συμβεί νωρίτερα μέσα στο 2020, όμως, καθυστέρησε αναμενόμενα λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Ποιες οι βασικές προτάσεις του;

Οι «προγραμματικές δηλώσεις» του PBP είναι πράγματι ριζοσπαστικές και καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα στη σημερινή λειτουργία της Premier League. Παρακάτω συνοψίζονται οι βασικές προτάσεις:

Μείωση των ομάδων από 20 σε 18, με τη 16η της κατάταξης να μην υποβιβάζεται αυτόματα, αλλά να συμμετέχει σε play-offs με την 3η, την 4η και την 5η της Championship
Κατάργηση League Cup και Community Shield.

Αλλαγή στην ισοτιμία της ψήφου των 20 κλαμπ: Η ισχύς στα χέρια των 9 μακροβιότερων ομάδων στην Premier League (Άρσεναλ, Τσέλσι, Έβερτον, Λίβερπουλ, Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Σαουθάμπτον, Τότεναμ, Γουέστ Χαμ). Αυτές θα ψηφίζουν και θα αποφασίζουν για όλα τα θέματα που αφορούν τις υπόλοιπες εννέα.

Από τις 9, αρκεί η πλειοψηφία των 6 ομάδων για να περάσει μια πρόταση. Ένα μέτρο-σημαία του απόλυτου ελέγχου που θα αποκτήσουν τα κλαμπ του Big-6 (Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ, Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ).

Προσφορά 276 εκατ. ευρώ «μπροστά» στην αγγλική Λίγκα (EFL) για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και 110 εκατ. ευρώ στην FA για ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο γυναικών, κλπ.

Κατάργηση των πληρωμών διάσωσης (τα χρήματα που δίνονται ως «σωσίβιο» στις ομάδες που υποβιβάζονται). Αντ’ αυτού, 25% από τα ετήσια έσοδα της Premier League θα πηγαίνουν στις ομάδες της EFL, μεγάλη αύξηση από το 4% που ισχύει σήμερα.

Αργότερη εκκίνηση στη σεζόν, παράταση της pre-season.

Αραίωση στο καλεντάρι, διευκόλυνση για τις αγωνιστικές της εθνικής Αγγλίας.

Ανεξαρτησία στο ποδόσφαιρο γυναικών.

Πλαφόν στις 20 λίρες στα εισιτήρια των φιλοξενούμενων οπαδών.

Ποιες ανάγκες το έφεραν στο προσκήνιο;

Η αλήθεια είναι πως από το ξέσπασμα του κορονοϊού και το ποδοσφαιρικό lockdown, οι σύλλογοι έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, ανάλογες με τα κυβικά τους. Στην περίπτωση των συλλόγων της PL, η χασούρα των τηλεοπτικών εσόδων λόγω της τρίμηνης διακοπής και η αναπροσαρμογή των ρητρών προκάλεσε «κατολίσθηση» στα οικονομικά τους. Την ίδια ώρα, τα μικρότερα κλαμπ της Championship και ειδικά της Football League εξακολουθούν να χάνουν την βασική πηγή εσόδων τους, τα εισιτήρια. Η κυβέρνηση έχει παρατείνει μέχρι τον Νοέμβριο την απαγόρευση αγώνων με κόσμο έστω και κατά ένα ποσοστό στις εξέδρες, γεγονός που δεν δείχνει άμεσα φως στο τούνελ και που αυξάνει την πίεση για τους χρηματοδότες του κάθε κλαμπ. Έτσι, το PBP εμφανίστηκε με υποσχόμενα οφέλη για κάθε πλευρά.

Είναι υλοποιήσιμο το project;

Οι ρεαλιστικές πιθανότητες εφαρμογής του είναι λίγες προς το παρόν. Ο τρέχων κανονισμός των 14 θετικών ψήφων για την έγκριση μιας προτεινόμενης ρύθμισης στο συμβούλιο της PL, καθιστά εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα περάσει το PBP, δεδομένου ότι πέραν των 9 ομάδων που προαναφέρθηκαν, οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν τουλάχιστον με επιφυλακτικότητα το εγχείρημα. Συνεπώς, υπάρχουν πολλά εμπόδια για να φτάσει με ευνοϊκές συνθήκες στην τελική ψηφοφορία.

Ποιοι σύλλογοι είναι υπέρ και ποιοι κατά;

Προφανώς, οι δημιουργοί του project, Λίβερπουλ και Μαν. Γιουνάιτεντ είναι υπέρ. Από κει και πέρα, Τσέλσι και Τότεναμ έχουν ταχθεί, το ίδιο αναμένεται και από Άρσεναλ και Σίτι, από τη στιγμή που προάγονται τα δικά τους συμφέροντα. Επιφυλακτικές δείχνουν οι Άστον Βίλα, Νιούκαστλ, ενώ εντελώς αρνητική θέση έχουν λάβει στο ξεκίνημα Γουέστ Χαμ, Μπράιτον, Μπέρνλι, Πάλας, Φούλαμ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Γουέστ Μπρομ.

Πώς το υποδέχθηκε η Premier League;

Αναμενόμενα με κακό μάτι. Μια τέτοια απειλή για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου μπορεί να προκαλέσει «σεισμό» ακόμη κι αν εν τέλει δεν περάσει. Η ενστικτώδης ανακοίνωσε μετά τα δημοσιεύματα της Κυριακής έκανε λόγο για «καταστροφικές συνέπειες ενός τέτοιου πλάνου» και έθετε απορίες για την μυστική δράση-στήριξη του προέδρου της EFL στο εγχείρημα.

Τι υποστηρίζουν οι επικριτές;

Στην είδηση του Project, οι διοικούντες τους συλλόγους εκτός Big-6, η μεγάλη μερίδα των media, των δημοσιογράφων και του φίλαθλου κοινού, έσπευσαν να το καταδικάσουν. Στα μάτια τους διαφαίνεται ένα «κλειστό» σύστημα, που θα γιγαντώσει τα μεγάλα κλαμπ και θα στερήσει το δικαίωμα γνώμης και επιρροής από τις υπόλοιπες ομάδες-μέλη. Χαρακτηριστικό επιχείρημα κατά των προτάσεων του PBP είναι ότι λιγοστεύουν οι ευκαιρίες ανάδειξης μιας ομάδας αφού καταργείται το League Cup, αλλά και ότι οι μικρές ομάδες της PL θα βρίσκονται πάντα στο έλεος του Big-6 για όποια μεγάλη απόφαση αφορά το μέλλον τους. Για παράδειγμα, στην περίπτωση πρότασης εξαγοράς ενός κλαμπ από νέο επενδυτή, το Big-6 βάσει του νέου θεσμού στην ψηφοφορία θα μπορεί να καθορίσει εν πολλοίς τα πράγματα των υπόλοιπων ομάδων. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι η δυναμική που θα αναπτύξουν οι ομάδες του Big-6, θα τις ωθήσει προς την μετατροπή του Champions League σε κλειστή λίγκα, με στόχο τα εξασφαλισμένα έσοδα από όλες τις διοργανώσεις.

Ποια η στάση της κυβέρνησης;

Τόσο το Υπουργείο Επικοινωνιών, Αθλητισμού και Πολιτισμού όσο και μεμονωμένα οι άνθρωποι κοντά στον Μπόρις Τζόνσον έχουν επικοινωνήσει ότι είναι πλήρως αντίθετοι με το project και με την ίδρυση ενός «κλειστού κυκλώματος» που θα παίρνει αποφάσεις και θα έχει στα χέρια του την απόλυτη δύναμη. Αυτό που δεν άρεσε καθόλου στην Κυβέρνηση ήταν ο παρασκηνιακός τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε το project, χωρίς τη συμμετοχή όλων των φορέων.

Μπορεί η FA να ασκήσει βέτο;

Ο ρόλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην υπόθεση είναι καταλυτικός και κρίσιμος. Οδηγός σε αυτή την απάντηση είναι η ιστορία της ίδρυσης της «FA Premier League». Το 1992, οι 22 ομάδες ανακηρύχθηκαν σε ισότιμα ιδρυτικά μέλη του νέου θεσμού. Η FA, όμως, έμεινε εκτός κάδρου για τα έσοδα και συνολικά τα οικονομικά της Λίγκας. Με τα χρόνια, η FA ξεκαθάρισε ότι ήταν λάθος που άφησε όλα τα χρήματα να διαμοιράζονται ανάμεσα στους συλλόγους χωρίς να απομένει τίποτα για αυτήν. Ωστόσο, διατήρησε το «Golden Share», το δικαίωμα, δηλαδή, να επέμβει με μια ψήφο-κλειδί σε όποιο ζήτημα θέλει.

Ουσιαστικά, μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε πλάνο και να αποτρέψει την εφαργμογή του. Δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, διαχρονικά η στάση της ήταν να αφήνει εξ ολοκλήρου στην Premier League την αυτοδιοίκηση, αλλά με μία τόσο ριζοσπαστική πρόταση δεν αποκλείεται να επέμβει. Ο νυν πρόεδρος της FA, Γκρεγκ Κλαρκ, έχει αναμειχθεί σε ελάχιστο βαθμό στις συζητήσεις με Λίβερπουλ-Γιουνάιτεντ και EFL και σύμφωνα με τους Times, πρόκειται να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόπειρα να λάβουν ηγεμονική δύναμη οι μεγάλοι σύλλογοι, έχοντας δηλώσει ήδη στην Premier League τις προθέσεις του.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι επόμενες κινήσεις;

Η πλευρά του Project αναμένεται να ξεκινήσει εκστρατεία επικοινωνίας προς το κοινό, ποντάροντας στις δημόσιες σχέσεις για να κάνει δημοφιλείς τις προτάσεις της τόσο στους φιλάθλους και τα media, όσο και στους μικρότερους συλλόγους της PL που προς το παρόν διάκεινται αρνητικά.
Από κει και πέρα, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη σύσκεψη της PL την ερχόμενη Πέμπτη (15/10), που ασφαλώς θα έχει κεντρικό θέμα συζήτησης την νέα «απειλή» και δεν αποκλείεται να διεξαχθεί και μια πρώτη ψηφοφορία για να «σφυγμομετρηθεί» η κατάσταση ανάμεσα στους 20 συλλόγους.

Είτε πρόκειται πάντως για έναν μοχλό πίεσης προς την Premier League και τον CEO, Ρίτσαρντ Μάστερς, με σκοπό να λάβει άμεση δράση για όλα όσα πλήττουν μικρούς και μεγάλους, είτε για ένα ρεαλιστικό πλάνο που ενδέχεται να φτάσει σε στάδιο εφαρμογής, οι ανακατατάξεις στο αγγλικό ποδόσφαιρο μοιάζουν αναπόφευκτες.

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή