Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κάηκες από τον ήλιο; Δες πώς μπορεί μια πατάτα να σε ανακουφίσει από το έγκαυμα

Σε δύο ημέρες μπαίνουμε και επίσημα στο καλοκαίρι! Χαιρόμαστε ναι, και πολύ μάλιστα, όμως όπως όλα τα όμορφα πράγματα σε αυτή τη ζωή θέλουν μέτρο και όρια. Μπορεί ο ήλιος να είναι τόσο αναζωογονητικός για τον οργανισμό και τη διάθεσή μας όμως ενέχει και κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι τα εγκαύματα!

Σου έχουμε μιλήσει πολλές φορές εδώ στο  Queen για τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Σου έχουμε συστήσει αντηλιακά αλλά και diy tips που μπορείς και μόνη σου να κάνεις για να προστατευθείς από την υπεριώδη ακτινοβολία, όμως υπάρχουν και μερικά άλλα μαμαδίστικα γιατροσόφια που ναι, μπορούν να κάνουν θαύματα στην επιδερμίδα σου.

Καταρχάς να ξεκινήσουμε από τον κανόνα που λέει «Ποτέ στον ήλιο χωρίς αντηλιακό». Απαράβατος και τόσο ευεργετικός καθώς ένα προϊόν με αξιόπιστο SPF, διώχνει μακριά τις ενοχλητικές συνέπειες που επιφέρουν οι ακτίνες UV στο δέρμα μας.

Δεύτερον, τέλος η όψη της «παραγινομένης ντομάτας» στο δέρμα μας, αυτή που νιώθεις πως κάτι σ’ έχει τσιμπήσει, αλλά δεν ξέρεις τι. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια σημαντικός παράγοντας είναι και ο τύπος του δέρματός σου. Αν είσαι πολύ ανοικτόχρωμη, θα πρέπει να χρησιμοποιείς περισσότερες φορές αντηλιακό κατά την έκθεσή σου στον ήλιο και φυσικά με μεγαλύτερο δείκτη προστασίας. 

Τι συμβαίνει όμως όταν το έγκαυμα από τον ήλιο είναι αναπόφευκτό; Οι ειδικοί συστήνουν ειδικές επουλωτικές κρέμες για μετά τον ήλιο όπως αλόη ή κάποιο άλλο προϊόν ιδανικό για τα εγκαύματα. Όμως τόσο οι μαμάδες όσο και οι ειδικοί συστήνουν ένα συστατικό που όλες έχουμε στο σπίτι μας. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά η …πατάτα!

Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για να αντιμετωπίσεις άμεσα και να ανακουφιστείς από τα ηλιακά εγκαύματα. Κι όσο κι αν σου προκαλεί έκπληξη η πατάτα αποτελεί το απόλυτο βάλσαμο για το κάψιμο και το κοκκίνισμα που νιώθεις μετά από την υπερβολική σου έκθεση στον ήλιο.

Υπάρχουν αρκετά υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας και μπορούν να  μας βοηθήσουν στη θεραπεία ενός ηλιακού εγκαύματος. Τα πιο συνηθισμένα  είναι το γάλα, το μηλόξιδο, ακόμη και το γιαούρτι. Οι πατάτες όμως αποτελούν μια ισχυρή θεραπεία για ένα ηλιακό έγκαυμα λόγω του αμύλου που περιέχουν, σύμφωνα με το Good Housekeeping.

Πώς μπορείς ν’ αντιμετωπίσεις ένα ηλιακό έγκαυμα με μία πατάτα;

patates egavma2

Υπάρχουν αρκετοί  τρόποι για να εφαρμόσεις τις πατάτες στο δέρμα σου μετά τον ήλιο και η μέθοδος που θα πρέπει να επιλέξεις, πιθανότατα εξαρτάται από τη σοβαρότητα του εγκαύματος και το επίπεδο ευαισθησίας σου. Η ευκολότερη επιλογή είναι απλώς να τεμαχίσεις μια πατάτα και να την τρίψετε απευθείας στο δέρμα σου ώστε να απορροφήσει όλα τα αμυλούχα oφέλη που χρειάζεσαι περισσότερο. Επίσης μπορείς πριν την εφαρμόσεις στο δέρμα σου να την βάλεις για λίγο στο ψυγείο, ώστε να απολαύσεις την αίσθηση ψύξης που θα σου προσφέρει. 

Μια άλλη επιλογή, η οποία μπορεί να είναι προτιμότερη εάν το δέρμα σου είναι πολύ ευαίσθητο, είναι να την πολτοποιήσεις στο μπλέντερ ώστε να γίνει μια κρέμα. Στη συνέχεια, μπορείς να την εφαρμόσεις απευθείας στο δέρμα σου είτε με το χέρι είτε με μια χαρτοπετσέτα. Άφησέ την για λίγα λεπτά στο δέρμα σου και μετά ξέπλυνέ το.

Αυτό το καλοκαίρι μην ξεχνάς να εφαρμόζεις το αντιηλιακό σου τακτικά για να αποφύγεις τα ανεπιθύμητα εγκαύματα ακόμα κι αν οι πατάτες είναι οι αγαπημένες σου!

Αν δεν έχεις ακόμη επιλέξει το αντηλιακό σου, μπες εδώ γιατί αυτά τα 30 προϊόντα θα σου δώσουν τη λύση που ψάχνεις.


Πηγή