Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Διατροφή βρέφους: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τις πρώτες εβδομάδες θα διαπιστώσετε ότι το τάισμα του μωρού θα προηγείται όλων των άλλων.

Είτε θηλάζετε είτε όχι, θα αναρωτιέστε συνεχώς αν το μωρό τρώει αρκετά, αν χορταίνει, κάθε πότε πρέπει να το ταΐζετε. Μέχρι πρόσφατα οι παιδίατροι συνιστούσαν τις μητέρες να ταΐζουν τα βρέφη κάθε τέσσερις ώρες ανεξάρτητα από το αν έκλαιγαν ή όχι. Σήμερα οι συστάσεις είναι πιο ευέλικτες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείτε να ταΐζετε το μωρό μόνο όταν πεινά.

Είναι φυσιολογικό για το μωρό να επιζητά το γάλα συχνά τις πρώτες εβδομάδες. Θηλάζοντάς το αρχικά κάθε δύο ώρες ή δίνοντας το γάλα με το μπιμπερό κάθε τρεις ώρες, μπορείτε να διαμορφώσετε το ημερήσιο πρόγραμμά σας ανάλογα. Πάντως αυτή η περίοδος, όπου νομίζετε ότι το μόνο που κάνετε είναι να ταΐζετε συνεχώς το μωρό, δεν θα κρατήσει πολύ.

Πόσο γάλα χρειάζεται
Οι ανάγκες του κάθε μωρού είναι διαφορετικές. Αφήστε την όρεξή του να σας οδηγήσει αλλά ως γενικό κανόνα να θυμάστε πώς αν θηλάζετε θα πάρει όσο χρειάζεται από το μαστό σας, ενώ αν του δίνετε γάλα με μπιμπερό χρειάζεται 75- 100ml γάλακτος για κάθε μισό κιλό σωματικού βάρους. Τα περισσότερα μωρά έχουν με το μπιμπερό 6-8 γεύματα ημερησίως. Επομένως ένα μωρό 3,5 κιλών χρειάζεται να πιει 415-620 ml γάλα μέσα στο 24ωρο.

 

Το μωρό χρειάζεται νερό;
Το μητρικό γάλα περιέχει αρκετό νερό για το μωρό, γι’ αυτό ακόμα και σε ζεστές κλιματολογικές συνθήκες αν θηλάζετε δεν χρειάζεται να του δώσετε επιπλέον υγρά. Θα του προκαλέσει σύγχυση αφού ακόμα μαθαίνει να τρέφεται από τις θηλές σας.
Αν το ταΐζετε με μπιμπερό μπορείτε να του δώσετε λίγο επιπλέον νερό, αν κάνει πολλή ζέστη και υγρασία και το μωρό παρουσιάσει αφυδάτωση ή πυρετό.

Σημάδια υγιούς ανάπτυξης
Θα διαπιστώσετε αν το μωρό αναπτύσσεται σωστά από τα εξής:
-Αυξάνεται το βάρος του σταθερά
-Έχει καλό χρώμα
-Είναι ζωντανό, με μάτια λαμπερά και σταθερά μυϊκό τόνο
-Είναι χαρούμενο και φαίνεται ικανοποιημένο μετά το γεύμα
-Αλλάζει πάνω από έξι πάνες το 24ωρο
-Τα κόπρανά του είναι μαλακά

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο «Η Βίβλος της εγκυμοσύνης» εκδόσεις Ψυχογιός.


Πηγή