Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Επτά λόγοι που το μωράκι σας δεν θέλει να κοιμηθεί!

Όλες οι πρωτάρες μαμάδες, μόλις επιστρέψουν με το νεογέννητο στο σπίτι τους, έρχονται αντιμέτωπες με τις ξάγρυπνες νύχτες.

Και ενώ πριν οι φίλες τους, τις προειδοποιούσαν για τα ξενύχτια που τις περίμενε, εκείνες πίστευαν ότι θα μπορούσαν να τα διαχειριστούν. Κάτι όμως, που στην πράξη δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Όταν ένα μωράκι είναι κακόκεφο, πεινασμένο κλπ, δεν κοιμάται με τίποτε.

Και κάπου εκεί μια μαμά πρέπει να αποκωδικοποιήσει, τι είναι αυτό που κρατά το μωράκι της ξύπνιο ώστε να κοιμηθεί εκείνο καλά και εκείνη ακόμη καλύτερα, μέχρι το επόμενο ξύπνημα!

Για ποιους λόγους ένα μωράκι δεν κοιμάται;

1. Έχει υπερένταση
Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα μωράκι νιώθει υπερένταση. Όλη αυτή η νέα κατάσταση, το έχει φέρει «έξω από τα νερά του», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί. Αγκαλιάστε το, μιλήστε του, πείτε του ό,τι λέγατε και όταν ήταν μέσα στην κοιλίτσα σας. Ανακουφίστε το και σίγουρα τα ματάκια του θα κλείσουν.

2. Δεν νυστάζει για να κοιμηθεί
Πολλές φορές, μια μαμά πιστεύει ότι μόλις ένα μωράκι έχει φάει πρέπει και να κοιμηθεί. Έτσι της είπαν και έτσι κάνει αφού είναι μια πρωτάρα μανούλα. Συνήθως τα νεογέννητα κοιμούνται 2,5-3 ώρες μετά την τελευταία φορά που ξύπνησαν, οπότε είναι ανώφελο να προσπαθείτε να το βάλετε για ύπνο με το ζόρι. Αν νυστάξει θα κοιμηθεί!

3. Αγχώνεται που δεν έχει κάπου κοντά τη μαμά του
To άγχος του αποχωρισμού χτυπά την πόρτα συνήθως γύρω στον ένατο ή δέκατο μήνα του μωρού. Τα μωρά έχουν μια ανησυχία καθώς δεν έχουν κάπου κοντά τη μαμά τους, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία του ύπνου!

4. Κάτι το ενοχλεί
Και ναι, τα παιδιά πολλές φορές ενοχλούνται. Είτε γιατί έχουν κολικούς, είτε γιατί πεινάνε, είτε γιατί είναι βρεγμένα και χρειάζονται αλλαγή πάνας. Φροντίστε το μωράκι σας να έχει φάει και να έχει καθαρή πάνα, πριν το βάλετε για ύπνο. Όσο για τους κολικούς διαβάστε τις συμβουλές μας εδώ και έτσι θα έχει έναν ήσυχο και γρήγορο ύπνο!

5. Θέλει να μείνει ξύπνιο
Τα μωρά, μόλις αρχίσουν να βλέπουν καλά, και καταλαβαίνουν ότι το να μένεις ξύπνιος είναι αρκετά πιο ενδιαφέρον από το να κοιμάσαι, κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά.

6. Όταν βαριέται και αισθάνεται μοναξιά
Τα μωρά κλαίνε όταν είναι μόνα τους και βαριούνται. Τους αρέσει να ξέρουν πώς υπάρχουν άνθρωποι γύρω τους και ότι συμβαίνουν συναρπαστικά πράγματα.Δεν τους αρέσει απλά να προσπαθούν να τα βάλουν για ύπνο όταν άλλου συμβαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα. Σχεδιάστε το πρόγραμμά του ώστε να έχει μια καθημερινή ρουτίνα!

7. Απλά θέλει μια αγκαλιά
Σκεφτήκατε ποτέ ότι το μωρό, το μόνο που μπορεί να θέλει για να κοιμηθεί είναι μια αγκαλιά και ένα φιλάκι από τη μαμά. Μη φοβάστε να μην κακομάθει. Αγκαλιάστε το μωρό σας άφοβα και όσες φορές θέλετε εσείς και έχει ανάγκη εκείνο. Πιστέψτε μας, ειδικά τους πρώτους μήνες, η αγκαλιά σας είναι η μοναδική γιατρειά για όλα!


Πηγή