Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Πρωινή αδιαθεσία στην εγκυμοσύνη Μπορεί να μας βοηθήσει η διατροφή;

Πρωινή αδιαθεσία στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να μας βοηθήσει η διατροφή;

Η πρωινή αδιαθεσία ταλαιπωρεί τουλάχιστον τις μισές από τις μέλλουσες μανούλες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Περιλαμβάνει αίσθημα ναυτίας αλλά και εμέτους.

Η κατάσταση αυτή προκύπτει από την απότομη μεταβολή των ορμονών λόγω της εγκυμοσύνης κι επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητα. Εμφανίζεται κυρίως τις πρωινές ώρες όμως μπορεί να σας ενοχλεί και άλλες ώρες της ημέρας. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου και καθώς μπαίνετε στο δεύτερο τρίμηνο.

Μικρές αλλαγές στη διατροφή θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα:
Προτιμήστε 5-6 μικρά και συχνά γεύματα, αντί για λιγότερα και μεγαλύτερα γεύματα. Έτσι θα αποφύγετε τα φουσκώματα και τη δυσάρεστη αίσθηση ότι το φαγητό παλινδρομεί και πάλι από το στομάχι στον οισοφάγο.
Αποφύγετε τις μυρωδιές που σας ενοχλούν στα φαγητά και προτιμήστε όσο γίνεται απλούς τρόπους μαγειρέματος.
Τα καυτερά και λιπαρά φαγητά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.
Μη βιάζεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι κι έχετε δίπλα σας απλά crackers ή φρυγανιές. Μπορείτε να φάτε 1-2 φρυγανιές ή crackers για να ηρεμήσετε το στομάχι σας πριν σηκωθείτε.
Όταν η ναυτία είναι έντονη είναι καλύτερα να αποφύγετε το φαγητό και αφού υποχωρήσει, δοκιμάστε απλές τροφές όπως ρύζι, βραστά λαχανικά, μπανάνες κτλ.
Παρόλο που με τη ναυτία η κατανάλωση υγρών μπορεί να είναι δύσκολη, φροντίστε να ενυδατώνεστε με μικρές γουλιές νερό σταδιακά, ιδίως αν έχετε έμετους.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν, ταλαιπωρήστε από πολλούς έμετους και χάνετε βάρος συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr