Τρίτη , 12 Δεκέμβριος 2023

Πόσες θερμίδες τελικά έχει το σουβλάκι: Πότε είναι θερμιδική βόμβα, πότε υγιεινή επιλογή [πίνακες]

Το σουβλάκι, είτε τυλιχτό είτε σκέτο, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές απολαύσεις που διαχρονικά είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα.

Πολλοί, ωστόσο, προβληματίζονται για τις θερμίδες και τα λιπαρά που μπορεί να έχει ένα τυλιχτό με σουβλάκι, γύρο ή κεμπάπ, με αποτέλεσμα να βάζουν «φρένο» στην επιθυμία τους, συχνά αποκλείοντάς το τελείως από τη διατροφή τους. Τι είναι όμως τελικά το σουβλάκι; Είναι όντως ένα junk food, μια θερμιδική «βόμβα», όπως συχνά το ονομάζουν κάποιοι; Ή μήπως είναι μια εξαιρετική επιλογή που μπορεί να έχει και χαμηλές θερμίδες;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr η διαιτολόγος – διατροφολόγος Μαρία Χαλκιά το σουβλάκι μπορεί να είναι και τα… δυο: Και μια επιλογή με πολλές θερμίδες, αλλά και μια υγιεινή εναλλακτική για street food.

 Η Μαρία Χαλκιά, BSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η Μαρία Χαλκιά, BSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

«Η πραγματικότητα είναι ότι το σουβλάκι μπορεί να αποτελέσει θερμιδική “βόμβα” αλλά και μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Ανάλογα με τα υλικά που περιέχει, το σουβλάκι αλλάζει κατά πολύ το θερμιδικό του περιεχόμενο αλλά και η διατροφική του αξία. Με λίγα λόγια αυτό που θα περιέχει το σουβλάκι, το τυλιχτό δηλαδή, κάνει τη διαφορά» τονίζει η Μαρία Χαλκιά.

Σουβλάκι: Από 330 θερμίδες έως και πάνω από 750 θερμίδες, ανάλογα με τις επιλογές

Οι αποκλίσεις στις θερμίδες που μπορεί να έχει κάθε… σύνθεση ενός τυλιχτού με σουβλάκι ή γύρο είναι πολύ μεγάλες. Σύμφωνα με τη Μαρία Χαλκιά «μπορεί ένα σουβλάκι να αποτελέσει μια επιλογή γεύματος με λίγες θερμίδες. Αυτό συμβαίνει αν επιλέξουμε αλάδωτη πίτα και περιέχει καλαμάκι (σουβλάκι) κοτόπουλο, μουστάρδα, ντομάτα και δεν βάλουμε πατάτες. Σε αυτή την περίπτωση το τυλιχτό μας με το σουβλάκι κοτόπουλο έχει περίπου 335 θερμίδες, ενώ το περιεχόμενο του σε λιπαρά είναι χαμηλό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει όμως και το… άλλο σενάριο για το σουβλάκι. Όπως λέει η Μαρία Χαλκιά, «αν βάλουμε γύρο χοιρινό και το παραγγείλουμε με “απ’ όλα”, τότε μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τις 750 θερμίδες και θα είναι σίγουρα υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά».

σουβλάκι πόσες θερμίδες έχει / μια κοπέλα κρατά ένα τυλιχτό με γύρο
Θα πρέπει να προτιμάται το «καλαμάκι» έναντι του γύρου στο τυλιχτό σουβλάκι, σύμφωνα με τους ειδικούς / SHUTTERSTOCK

Τα 5 «SOS» για να έχει χαμηλές θερμίδες το σουβλάκι

Συνοπτικά, σύμφωνα με τη Μαρία Χαλκιά, υπάρχουν πέντε βασικοί κανόνες ώστε να «ρίξουμε» τις θερμίδες σε κάθε τυλιχτό σουβλάκι.

Οι 5 «SOS» οδηγίες της έμπειρης διαιτολόγου – διατροφολόγου για το σουβλάκι:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίτα

«Αν θέλουμε λοιπόν να απολαύσουμε το σουβλάκι μας αλλά με λιγότερες θερμίδες για αρχή ζητάμε η πίτα μας να είναι αλάδωτη. Με αυτό τον τρόπο το θερμιδικό περιεχόμενο θα μειωθεί αμέσως κατά 136 θερμίδες τουλάχιστον».

Πατάτες

«Στη συνέχεια, μπορούμε να αφαιρέσουμε τις τηγανιτές πατάτες. Μόνο από αυτό θα γλιτώσουμε πολλές θερμίδες, καθώς οι πατάτες προσθέτουν από 220 έως και 320 θερμίδες σε ένα τυλιχτό».

Λαχανικά

«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πατάτες με ντομάτα, μαρούλι ή και ψητά λαχανικά και να έτσι να ενισχύσουμε και τη θρεπτική αξία του γεύματος».

Το κρέας

«Σίγουρα, σημαντικό ρόλο παίζει και η μορφή του κρέατος που θα επιλέξουμε. Ο γύρος, είτε χοιρινός είτε κοτόπουλο αποδίδει περισσότερες θερμίδες από το καλαμάκι, καθώς έχει περισσότερο λίπος. Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η καλύτερη επιλογή κρέατος με τις λιγότερες θερμίδες είναι το καλαμάκι κοτόπουλο από στήθος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συνοδευτικά (σος κ.λπ)

«Τέλος, και η επιλογή της σος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η μαγιονέζα ή γενικότερα οι σος με βάση τη μαγιονέζα έχουν περίπου 90 θερμίδες ανά μερίδα. Μπορούμε λοιπόν να επιλέξουμε τζατζίκι, που περιέχει περίπου τις μισές θερμίδες ανά μερίδα».

Οι θερμίδες στο σουβλάκι σε πίνακες

Ακολουθούν οι πίνακες με τις ακριβείς θερμίδες που έχει κάθε επιλογή για το τυλιχτό σουβλάκι τους οποίους επιμελήθηκε η διατροφολόγος Μαρία Χαλκιά:

Οι θερμίδες από την πίτα στο σουβλάκι:

σουβλάκι πόσες θερμίδες έχει - πίνακας για τις πίτες (λευκή πίτα, αλάδωτη, προσθήκη λαδιού)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θερμίδες από το κρέας:

σουβλάκι πόσες θερμίδες έχει - πίνακας για το κρέας (γύρο, καλαμάκι, κεμπάμπ)

Τι θερμίδες προσθέτουν οι πατάτες στο σουβλάκι:

σουβλάκι πόσες θερμίδες έχει - πίνακας για τις πατάτες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συνοδευτικά (σος κ.λπ):

σουβλάκι πόσες θερμίδες έχει - πίνακας για τις σος

Παραδείγματα για τις θερμίδες στο σουβλάκι

Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω πίνακες μπορείτε μέσα σε δευτερόλεπτα να δείτε πόσες ακριβώς θερμίδες έχει το τυλιχτό σουβλάκι που επιλέγετε.

Για παράδειγμα, επιλέγουμε (δεν αναφέρονται τα λαχανικά):

  • Λευκή αλάδωτη πίτα από τον πρώτο πίνακα (200 θερμίδες) + γύρος κοτόπουλο (190 θερμίδες) + 10 πατάτες (223 θερμίδες) + σος κοτόπουλου (90) = 703 θερμίδες

ή

  • Πίτα ολικής αλάδωτη (190 θερμίδες) + καλαμάκι κοτόπουλο μπούτι (160 θερμίδες) + μουστάρδα (15 θερμίδες) = 365 θερμίδες

ή

  • Πίτα ολικής με λάδι (326 θερμίδες) + καλαμάκι κοτόπουλο στήθος (130 θερμίδες) + τζατζίκι 35 θερμίδες = 491 θερμίδες

[ℹ] Μαρία Χαλκιά, BSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Human Nutrition, University of Surrey – Διαιτολογικό Γραφείο Diatrefo, Αμφιτρίτης 44 Παλαιό Φάληρο. Επικοινωνία: 210-9840252 ή μέσω του info@diatrefo.gr


Πηγή