Δευτέρα , 5 Δεκέμβριος 2022

Συνταγή για μελωμένο χοιρινό με κυδώνια στην κατσαρόλα -Το τέλειο πιάτο για το ρεβεγιόν | GASTRONOMIE

Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το γιορτινό τραπέζι και ήδη ψάχνουμε τις ιδανικές συνταγές.

Το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν επιτάσσει πολλά, λαχταριστά εδέσματα και ένα λουκούλλειο γεύμα που θα μας μείνει αξέχαστο για καιρό. Μια υπέροχη ιδέα για κυρίως πιάτο είναι το χοιρινό με κυδώνια στην κατσαρόλα. Είναι πεντανόστιμο, μελωμένο και λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα. Θα εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου καθώς το αποτέλεσμα είναι ποίημα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά συνταγής για χοιρινό με κυδώνια

  • 1 κιλό χοιρινό για κατσαρόλα (σπάλα)
  • 1 κιλό κυδώνια ζυγισμένα, καθαρισμένα
  • 2 κ.σ. βούτυρο από βαζάκι
  • 1/3 κούπα ελαιόλαδο &  1-2 κουταλιές ακόμη
  • 2-3 μέτρια κρεμμύδια (300 γρ. καθαρισμένα)
  • Αλάτι
  • 1 κούπα  (250 ml) γλυκό κρασί
  • 2 κ.σ. (30ml) μπαλσάμικο ξύδι
  • 1 κουταλιά πελτέ διαλυμένη σε μισή κούπα νερό
  • 5-10 κόκκους μπαχάρι
  • 1/2 -1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση συνταγής για χοιρινό με κυδώνια

  • Κόβουμε το κρέας σε μικρές μπουκιές, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Καθαρίζουμε τα κυδώνια, αφαιρούμε το σκληρό πυρήνα και τα κόβουμε σε 6-8 φέτες. Τα πλένουμε και τα αφήνουμε κι αυτά να στραγγίσουν.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο να κάψουν και προσθέτουμε τα κυδώνια. Τα γυρνάμε 1-2 φορές και τα σοτάρουμε 2-3 λεπτά ανακατεύοντας προσέχοντας να μη τα σπάσουμε. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα.
  • Αν χρειάζεται προσθέτουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο για να σοτάρουμε και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας, περιμένουμε να ξεκολλάει από την κατσαρόλα και το γυρίζουμε να αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Αλατίζουμε και σβήνουμε με κρασί και ξύδι. Χαμηλώνουμε και σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει αρκετά αλλά να μην γίνει εντελώς. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
  • Προσθέτουμε τα κυδώνια και τα μπαχαρικά, λίγο αλάτι, και τον πελτέ διαλυμένο στο νερό.  Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και τα κυδώνια, να απορροφηθούν τα υγρά και να μελώσει το φαγητό.

Πηγή