Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ένα ολοκληρωμένο μενού για το ρεβεγιόν από τον σεφ Γιώργο Τσούλη για το iefimerida -Eύκολες συνταγές και έξυπνα tips

Το γιορτινό τραπέζι με τον σεφ Γιώργο Τσούλη. Με τέσσερις εύκολες, γρήγορες συνταγές -ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως πιάτο, γλυκό- και tips για το γιορτινό τραπέζι μας. 

Oι συνταγές του Γιώργου Τσούλη δίνουν πάντα ένα μοντέρνο twist σε κλασικές ελληνικές συνταγές. Ο δημοφιλής σεφ προτείνει πιάτα τα οποία -ακόμα και τα πιο δύσκολα- μπορούν όλοι να δημιουργήσουν στην κουζίνα τους χάρη στα έξυπνα tips που δίνει, κάνοντας τη μαγειρική ένα απολαυστικό μοντέρνο παιχνίδι για όλους, αρχάριους ή προχωρημένους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος, απολαμβάνουμε τις γαστρονομικές του ιδέες και προτάσεις κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη μεσημέρι στο MEGA TV στην εκπομπή «Ελένη» της Ελένης Μενεγάκη, ενώ μέσα στο 2023 ο Γιώργος Τσούλης θα κυκλοφορήσει και το πρώτο του μαγειρικό βιβλίο.

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης.
Ο σεφ Γιώργος Τσούλης.

Για τα γιορτινά μας τραπέζια, ο Γιώργος Τσούλης προτείνει στο iefimerida ένα ολοκληρωμένο μενού που αποτελείται από 4 βασικές συνταγές. Παράλληλα, ο σεφ μάς δίνει χρήσιμα tips για το art de la table, αλλά και μυστικά που μας λύνουν τα χέρια ώστε να μην αγχωθούμε την τελευταία στιγμή.

Ποια είναι η πιο αγαπημένη σας ανάμνηση από τις γιορτές των Χριστουγέννων και πώς σας αρέσει να τα γιορτάζετε: Μαγειρεύοντας στο σπίτι ή πηγαίνοντας έξω για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο; 
Τα δώρα κάτω από το δέντρο φυσικά! Θυμάμαι με την αδελφή ότι ανυπομονούσαμε να ξυπνήσουμε για να βρούμε τα δώρα που μας είχε αφήσει κάτω από το δέντρο ο Άγιος Βασίλης. Φυσικά, πάντα περνάμε τις γιορτές στη ζεστασιά του σπιτιού, όπου μαζευόμαστε και μαγειρεύουμε για τους αγαπημένους μας. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι τα βασικά tips και οι συμβουλές σας για να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και εύκολο μενού για το ρεβεγιόν; 
Θα σας πω κάποια πολύ χρήσιμα tips και συμβουλές ώστε να σας βοηθήσω να περάσετε λιγότερο χρόνο στην κουζίνα και να καταφέρετε, έτσι, να απολαύσετε περισσότερο την παρέα των αγαπημένων σας:

  • Αν φτιάξουμε μια σούπα, μπορούμε την έχουμε έτοιμη κάποιες μέρες νωρίτερα και να χρειάζεται μόνο τη ζεστάνουμε την ημέρα του τραπεζιού.
  • Την τάρτα μας μπορούμε να την έχουμε επίσης σχεδόν έτοιμη, έχοντας ήδη ετοιμάσει τη γέμιση και τη ζύμη από πριν και απλώς να θέλει ψήσιμο την ημέρα του τραπεζιού.
  • Μπορούμε να έχουμε και ένα σπιτικό κοκτέιλ έτοιμο από πριν στο ψυγείο μας. 
  • Αν πρόκειται να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικη σαλάτα με όσπρια, μπορούμε να τα έχουμε βρασμένα και έτοιμα στο ψυγείο και να μας μένει να κάνουμε μόνο τη σύνθεση με τα λαχανικά.
  • Θα ήταν επίσης έξυπνο να έχουμε ετοιμάσει μια μεγάλη λεκάνη με ζεστό νερό και σαπούνι, ώστε κάθε πιάτο που τελειώνει να το αδειάζουμε εκεί, ώστε για να πλυθούν πιο εύκολα μετά.
Γιορτινό τραπέζι στρωμένο από τον σεφ Γιώργο Τσούλη / Φωτογραφία: giorgostsoulis.com
Γιορτινό τραπέζι στρωμένο από τον σεφ Γιώργο Τσούλη / Φωτογραφία: giorgostsoulis.com

Τι μας προτείνετε για το art de la table ώστε να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα στο σπίτι για το γιορτινό μας τραπέζι; 
Μπορούμε να βγούμε έξω και να μαζέψουμε κάποια μικρά κομματάκια από λουλούδια ή φύλλα και να φτιάξουμε μια μικρή καρτούλα για να τη βάλουμε μπροστά από κάθε πιάτο για τον κάθε καλεσμένο μας. Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε λουλούδια για να στολίσουμε το τραπέζι μας, καλό είναι να είναι χαμηλού ύψους για να μπορεί να βλέπει ο ένας καλεσμένος τον άλλον. Σας έχω ένα πλήρη αναλυτικό οδηγό για το πώς στρώνουμε το γιορτινό τραπέζι! Θα τον βρείτε στο blog μου, εδώ.

Τι δεν θα έλειπε ποτέ από το δικό σας γιορτινό τραπέζι;
Μα φυσικά το χριστόψωμο!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ολοκληρωμένο γιορτινό μενού από τον Γιώργο Τσούλη

Τι να φτιάξουμε για τους καλεσμένους μας στο ρεβεγιόν ή σε ένα γιορτινό τραπέζι; Ο Γιώργος Τσούλης μάς προτείνει ένα ορεκτικό, μια σαλάτα, ένα κυρίως πιάτο και ένα γλυκό.

Αλμυρά σουδάκια με παρμεζάνα

Υλικά

  • 125 ml γάλα
  • 125 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • ½ κ.γ. Αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • ⅛ κ.γ. τσίλι σε σκόνη
  • 125 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη + έξτρα για πασπάλιζα
  • 2-3 αυγά medium
  • 1 medium αυγό, για το άλειμμα των σου

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και τη σκόνη τσίλι.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και μετά, προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς, για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη και να χάσει σχεδόν όλη του την υγρασία. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη όταν δούμε ένα φιλμ από τη ζύμη στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να κρυώσει ελαφρώς.
  • Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε μια ζύμη που να είναι αρκετά κολλώδης και κρεμώδης.
  • Μόλις ετοιμαστεί μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και στρώνουμε ένα ταψί φούρνου με λαδόκολλα.
  • Πιέζοντας τη σακούλα ζαχαροπλαστικής, δημιουργούμε μικρές στρογγυλές μπουκίτσες με το μείγμα, προσέχοντας να αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους, για να μην κολλήσουν.
  • Μετά πιέζουμε απαλά τις κορυφές τους με το δάχτυλό μας.
  • Διαλύουμε έναν κρόκο σε λίγο νερό και αλείφουμε το κάθε σουδάκι.
  • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν τα σουδάκια.
  • Μόλις ψηθούν κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά μέσα σε αυτόν. Καλό θα ήταν να βάλουμε στην πόρτα του φούρνου λίγο χαρτί κουζίνας, ώστε να μείνει ελάχιστα χιλιοστά ανοιχτή.
  • Μόλις κρυώσουν πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και σερβίρουμε.

Tip: Τα σουδάκια πρέπει να κρυώσουν μέσα στον φούρνο για να ξεραθούν τελείως και να μην ξεφουσκώσουν.

Σαλάτα με μανταρίνι και ρόδι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά

  • 50 γρ. ραντίτσιο, χοντροκομμένο
  • 100 γρ. baby ρόκα
  • 100 γρ. baby σπανάκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 60 ml κρέμα βαλσάμικο
  • 1 ρόδι, καθαρισμένο
  • 80 γρ. γραβιέρα flakes
  • 1 μανταρίνι, καθαρισμένο σε φιλέτα

Εκτέλεση

  • Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ραντίτσιο, τη ρόκα, το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε το βαλσάμικο και το ρίχνουμε και αυτό από πάνω.
  • Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα μεγάλο πιάτο, από πάνω το ρόδι, τη γραβιέρα και τα φιλέτα μανταρινιού.
  • Σερβίρουμε.

Tip: Μπορούμε να προσθέσουμε αποξηραμένα σύκα. Μπορείτε να βάλετε ό,τι dressing θέλετε, αρκεί να γλυκίζει λίγο.

Ρολό χοιρινό με λιαστή ντομάτα, μπέικον και μανιτάρια

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινό λαιμό, ανοιγμένο για ρολό
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. μουστάρδα

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. μπέικον
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 80 γρ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το άλειμμα:

  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C πάνω-κάτω.
  • Απλώνουμε στον πάγκο μας το ρολό, με ένα μαχαίρι κάνουμε μικρές τρύπες, βάζουμε το σκόρδο σε διάφορα σημεία να πάει η γεύση παντού και αλείφουμε με τη μουστάρδα πάνω στο χοιρινό.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το μπέικον για 3 με 4 λεπτά ώστε να γίνει τραγανό και το βάζουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε στο ίδιο τηγάνι, λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά, ρίχνουμε τα μανιτάρια, την πιπεριά, τη λιαστή ντομάτα, τη ρίγανη και σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά ακόμη.
  • Σβήνουμε με κρασί, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το μπέικον, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για 5 λεπτά και την απλώνουμε στην επιφάνεια του ρολού.
  • Το τυλίγουμε ρολάροντας και το δένουμε με σπάγκο. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και πασπαλίζουμε με πάπρικα και ρίγανη.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε για 1 λεπτό από την κάθε μεριά το ρολό μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα, βάζουμε το ρολό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, ψήνουμε για μιάμιση ώρα στους 180°C πάνω-κάτω, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά, στους 190°C πάνω-κάτω.
  • Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει, βγάζουμε το σχοινάκι, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε είτε με πουρέ είτε με πατάτες στον φούρνο.

Tip: Αν θέλουμε, μπορούμε να το τυλίξουμε και να το ψήσουμε μέσα στη λαδόκολλα ή μέσα σε μια γάστρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Trifle από κουραμπιέδες και μελομακάρονα

Υλικά

  • 330 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. κουραμπιέδες σπασμένους
  • 250 γρ. μελομακάρονα σπασμένα

Για το σερβίρισμα:

  • Καρύδια σπασμένα

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να δημιουργήσουμε μια αφράτη σαντιγί.
  • Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη.
  • Στα ποτήρια σερβιρίσματος, προσθέτουμε λίγους σπασμένους κουραμπιέδες, καλύπτουμε με λίγη σαντιγί, προσθέτουμε λίγα σπασμένα μελομακάρονα και τελειώνουμε με λίγη σαντιγί.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγα καρύδια.

Tip: Αν θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε τη σαντιγί με λίγη βανίλια ή 1 πρέζα κανέλας.

Info: giorgostsoulis.com | instagram.com/giorgos_tsoulis | youtube.com/@GiorgosTsoulis




Πηγή