Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Ελληνική ιδέα: Έφτιαξαν γραβιέρα με σοκολάτα, ξετρέλαναν τους γευσιγνώστες

Τυρί με σοκολάτα. Είναι πλέον γεγονός και παράγεται στην Ήπειρο. Ένα καινοτόμο προϊόν, μοναδικό στην Ελλάδα, είναι μία ξεχωριστή γευστική απόλαυση, καθώς τα αρώματα του τυριού και της σοκολάτας, βρίσκονται σε ισορροπία.

Πριν από 8 μήνες, ξεκίνησε η παραγωγή του δείγματος. Το εγχείρημα πέτυχε, καθώς το αποτέλεσμα της γευσιγνωσίας του προϊόντος την περασμένη εβδομάδα σε γνωστό εστιατόριο των Ιωαννίνων, ενθουσίασε τους ειδικούς και τους πλέον απαιτητικούς στη γεύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έμπνευση για το ιδιαίτερο τυρί με τη σοκολάτα

Η έμπνευση για το ιδιαίτερο τυρί ανήκει στον Γιώργο Ζαρζώνη, ο οποίος έχει εργαστήριο σοκολάτας, αλλά ποτέ, «δεν μένει στην πατροπαράδοτη σχέση με αυτή», όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μετά την έμπνευση, έκανε την πρόταση σε συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στην ιδέα-πρόκληση.

Τυρί με σοκολάτα
Τυρί με σοκολάτα ένας εξαιρετικός συνδυασμός

Ο Σπύρος Καράλης αντιπρόεδρος της Γαλακτοβιομηχανίας ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε. μίλησε στο Πρακτορείο για το νέο φιλόδοξο προϊόν. «Είμαστε για τρεις γενιές, μια παραδοσιακή Γαλακτοβιομηχανία. Την ιδέα του Γιώργου Ζαρζώνη, την βρήκαμε ελκυστική. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα προϊόν με σοκολάτα.

Κατά την δοκιμή, είδαμε πως έδεσε πολύ καλά η πάστα με το πρόβειο το γάλα, συγκεκριμένα με το προϊόν γραβιέρα, και σε αναλογία και σε υφή και σε αρώματα. Η μικρή πρώτη παραγωγή, είναι δοκιμαστική. Σίγουρα το προϊόν θα είναι καλύτερο», επισήμανε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιώργος Ζαρζώνης ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, απαντά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο ερώτημα, ποια ήταν η αφορμή για την έμπνευση. Αφού μας εξηγεί, πως οι αναζητήσεις του για ξεχωριστές ποιοτικές σοκολατένιες γεύσεις, τον οδηγούν συχνά στη λατινική Αμερική, μας περιγράφει μία ημέρα σε σοκολατερία της Κολομβίας. «Ψάχνω για κακάο, για ποικιλίες στην ζούγκλα της Κολομβίας δύο χρόνια, συνεχόμενα. Πέρυσι, όταν πήγα σε μια κλασική σοκολατερία, μου σέρβιραν το φλιτζάνι με την σοκολάτα και δίπλα στον δίσκο, έβαλαν φέτες τυρί.

Ως Έλληνας, πήρα τις φέτες με το τυρί και τις έφαγα μαζί με το ψωμάκι. Η σερβιτόρα που με είδε, αντιλήφθηκε πως δεν γνώριζα την γαστρονομία τους και τότε φέρνει ένα κομμάτι τυρί, το βουτά στην σοκολάτα και μου το προσφέρει. Έτσι, είχα την πρώτη αίσθηση. Σοκολάτα με τυρί. Τότε μου ήρθε η ιδέα. Επιστρέφοντας, έφτιαξα μια δική μου σοκολάτα, βούτυρο κακάου, κακάο και πιπέρια και έκανα την πρόταση στον Σπύρο Καράλη» .

Ετοιμη η πρώτη παραγωγή του τυριού με σοκολάτα

Ο Σπύρος Καράλης, μας αναφέρει, ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το τυρί με σοκολάτα. Η πρώτη παραγωγή θα βρίσκεται στην αγορά μετά από 8 μήνες. Ο Γιώργος Ζαρζώνης δεν παρέλειψε να μας πει τη φράση που λένε οι Κολομβιανοί και του αρέσει πολύ. «Σοκολάτα χωρίς τυρί, είναι έρωτας χωρίς φιλιά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γευσιγνωσία του τυριού έγινε στο εστιατόριο των Ιωαννίνων, το «Καντάρι», το οποίο πρόσφατα απέσπασε χρυσό βραβείο στην κατηγορία του. Η πρώτη δοκιμή του τυριού, συνοδεύτηκε με το κρασί Valia Calda, οίνο ερυθρό ξηρό, από την Μονή Βουτσάς στο Ανατολικό Ζαγόρι.


Πηγή