Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Κλειδί της υγείας & ευεξίας, η αντιοξειδωτική δράση των διατροφικών προϊόντων

Το λεγόμενο «ασφαλές» τρόφιμο, δεν είναι απαραίτητα ευεργετικό για την υγεία και ευεξία των καταναλωτών.

Junk Food VS Healthy Food, η νέα μάχη καταναλωτικής επιλογής

Το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ουσιών στα τρόφιμα, και της βιοδραστικότητας αυτών, θεωρείται ήδη σήμερα κομβικό στοιχείο επιλογής των προϊόντων στα ράφια των Super Markets.

Με δεδομένο ότι κατά τεκμήριο, κάθε προϊόν στο ράφι ενός Super Market είναι ασφαλές προς κατανάλωση, οι καταναλωτές πλέον επιδεικνύουν εξαιρετικά ανακλαστικά, στην επιλογή των τροφίμων που θεωρούν ότι έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία τους και συνεισφέρουν θετικά στο διαιτητικό τους προφίλ, και δεν αρκούνται πλέον ότι αυτά είναι απλά ασφαλή προς κατανάλωση, χωρίς κινδύνους επιμόλυνσης είτε ότι τους παρέχουν ελεγχόμενες ή τις απαιτούμενες θερμίδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει μία μετατόπιση της καταναλωτικής συμπεριφοράς στην κατανάλωση των τροφίμων, από το «ασφαλές τρόφιμο» στο «ευεργετικό» για την υγεία και την ευεξία.

Η αντίληψη ότι το «ασφαλές» τρόφιμο, χωρίς κινδύνους επιμολύνσεων μεν, αλλά ενδεχομένως υπερ-επεξεργασμένο είτε αποδεκτώς γενετικά τροποποιημένο, δεν είναι απαραίτητα ευεργετικό για την Υγεία, τείνει να γίνει παγκόσμια τάση / trend στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Αναμφισβήτητα η ασφάλεια των τροφίμων είναι η βάση

Οι κανόνες HACCP, τα Διεθνή Πρότυπα της σειράς ISO 22000 για την ασφάλεια των τροφίμων, τα κλαδικά πρότυπα Ενώσεων Καταναλωτών και Super Markets, είναι όλα απολύτως απαραίτητα για να διασφαλίζεται στην παραγωγική αλυσίδα, η ασφάλεια του τροφίμου έναντι της κατανάλωσης, αναφορικά πάντα με την διαχείριση των κινδύνων πάσης φύσεως επιμολύνσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διεθνής συζήτηση για το κατά πόσο τα «ασφαλή» τρόφιμα και λοιπά σχετιζόμενα ως προς την χρήση καταναλωτικά προϊόντα όπως για παράδειγμα τα καλλυντικά, είναι ευεργετικά για την υγεία, έχει ανοίξει πλέον σε όλα τα επίπεδα διαλόγου.

Safe Food VS Healthy Food, αν θέλετε πιο εκλαϊκευμένα, Junk Food VS Healthy Food, είναι πλέον το αγαπημένο θέμα σε Φόρουμ ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, στα οποία συμμετέχουν καταναλωτές, επιστήμονες τροφίμων, εταιρείες παρασκευής & διανομής, ερευνητές, και λοιποί συντελεστές της βιομηχανίας των τροφίμων και όχι μόνον.

Η ταξινόμηση των τροφίμων εν προκειμένω, σύμφωνα με τον δείκτη «αντιοξειδωτικής δράσης» και «βιοδραστικότητας», με την κωδική ονομασία: «AFQ» είναι η απάντηση τη επιστήμης και της τεχνολογίας στις αυξημένες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού διεθνώς, να καταναλώνει τρόφιμα, όχι με βάση την θρεπτική τους ικανότητα, αλλά με βάση τις μακροχρόνιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία τους.

Στην Ελληνική πραγματικότητα, η ταξινόμηση και πιστοποίηση του δείκτη «αντιοξειδωτικής δράσης» και «βιοδραστικότητας» των τροφίμων «AFQ» αποδίδεται από το Εργαστήριο Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω της spin-off εταιρείας του με την επωνυμία FOODOXYS, σε συνεργασία με τον Διεθνή Φορέα Πιστοποίησης SWISS APPROVAL.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκλαϊκευμένα, το σύστημα ταξινόμησης των τροφίμων «AFQ», θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε, ως ένα σχήμα κατάταξης της «αντιοξειδωτικής δράσης» των τροφών, προσδιορισμού ενός δείκτη Βιοδραστικότητας των προϊόντων που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, όπως κρέατα και γαλακτοκομικά, πρωτογενή αγροτικά προϊόντα γης, προϊόντα δευτερογενούς μεταποίησης, κλπ.

Ως γνωστό, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο διατροφικό προϊόν, μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται ως υποπροϊόντα στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Ως εκ τούτου, η κατανάλωσή των τροφών με υψηλό δείκτη «αντιοξειδωτικής δράσης», εξ ορισμού ασκεί προστατευτική δράση έναντι ποικίλων παθολογικών καταστάσεων.

Το σημαντικό πρόβλημα της αγοράς σήμερα, είναι η εγγενής αδυναμία των καταναλωτών να γνωρίζουν με αντικειμενικό τρόπο – και όχι βάσει των προωθητικών σχημάτων διαφήμισης – ποιες τροφές έχουν τον υψηλότερο δείκτη «αντιοξειδωτικής δράσης» και «βιοδραστικότητας», ή σε κάθε περίπτωση ένα αποδεκτό επίπεδο «αντιοξειδωτικής δράσης», που να καθιστά σε κάθε περίπτωση το τρόφιμο ελκυστικό προς κατανάλωση, αλλά κυρίως προληπτικά ασφαλές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αντιοξειδωτικό προφίλ του προϊόντος επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής του αλλά και τη σταθερότητα της γεύσης, καθώς και την προστασία των πρώτων υλών από οξειδώσεις, οι οποίες δυνητικά θα μείωναν την ποιότητα και τα οφέλη του. Συνεπώς τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο προϊόν αποτελούν αφενός τους σημαντικότερους ενδογενείς «φύλακες» της γεύσης του, αλλά και τους «εγγυητές» της ευεργετικής του δράσης στην ανθρώπινη υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, τα υπό ταξινόμηση στην κλίμακα AFQ προϊόντα, υποβάλλονται σε αυστηρά και λεπτομερή εργαστηριακά πρωτόκολλα ελέγχου, με στόχο την εκτίμηση της ικανότητας της σύστασής τους να εξουδετερώνουν ένα πλήθος συνθετικών και φυσικών ελεύθερων ριζών, όπως με έμφαση επισημαίνει η Διευθύντρια Εργαστηριακών Αναλύσεων της Foodoxys, Ζωή Σκαπέρδα, Βιοχημικός /MSc Toxicology.

Παράλληλα, ελέγχεται η ικανότητα πρόληψης βλαβών στο DNA, επαγόμενων από την δράση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις και επίσης εκτιμάται η ικανότητα το υπό εξέταση διατροφικό προϊόν, να προστατεύει σημαντικά ενδογενή «βιομόρια», από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και συσχετίζονται σε μελέτες, με πλήθος παθολογικών ασθενειών.

Όπως δηλώνει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της FoodOxys, κ. Φώτης Τέκος, Βιοχημικός /MSc Toxicology, το νέο σήμα AFQ, εισάγει έναν πρωτοποριακό, σε Διεθνές επίπεδο, τρόπο αξιολόγησης των αγροδιατροφικών προϊόντων που πρακτικά αναδεικνύει την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης του υπό αξιολόγηση διατροφικού προϊόντος, στην μεταβολική υγεία των ανθρώπινων κυττάρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, η απελευθέρωση των αγορών και οι νέες διεθνείς συμφωνίες για την παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων, επιβάλουν νέα δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ειδικότερα μάλιστα, οι πιέσεις για διαρκώς αυξανόμενη ποιότητα σε χαμηλότερες τιμές από τα Super Markets, η νομική ευθύνη του παραγωγού, η αστικοποίηση του πληθυσμού και η απομάκρυνσή του από τους παραδοσιακούς τρόπους και τόπους παραγωγής, οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες, η διαρκής ανάγκη επιδίωξης της ευεξίας των καταναλωτών, οι έντονες πιέσεις από τη Βιομηχανία Μεταποίησης & Τυποποίησης, η διαρκής τάση για διαφοροποίηση της διατροφικής αξίας των προϊόντων, αλλά και η υποστήριξη των παραπάνω προτεραιοτήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έθεσε γρήγορα σε εφαρμογή, συγκεκριμένα συστήματα διαχείρισης των παραπάνω πολιτικών.

Οι προκλήσεις του νέου συστήματος αξιολόγησης και ταξινόμησης των τροφών, αποκλειστικά με βάση τις θετικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι πλέον παγκόσμια αναγκαιότητα που αναπόφευκτα θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια, σε σημαντικές και καινοτόμες ανακατατάξεις, στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα.

Η διαλεκτική προσέγγιση των καταναλωτών στις Διεθνείς αγορές, στο άμεσο μάλιστα μέλλον, θα πριμοδοτήσει τους παραγωγούς εκείνους που γρηγορότερα θα ενσωματώσουν στην ετικέτα των προϊόντων, τους Δείκτες Αντιοξειδωτικής Δράσης, διαφοροποιούμενοι από την κρατούσα λογική της ωραίας συσκευασίας και της απλής ετικέτας ενεργειακής απόδοσης (kcal) ή της απλής πιστοποίησης ασφάλειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επικοινωνία:
qam@swissapproval.ch
#
info@foodoxys.com


Πηγή