Οι κουβανέζες, τα αμυγδαλωτά, τα ροδίνια, οι μπεζέδες και καριόκες ήταν τα πιο hot γλυκά των γιορτών στη Σύρο, όμως το λουκούμι δεν έλειπε από κανένα σπίτι γιορτές και καθημερινές.
Οι μπακλαβάδες και τα σερμπέτια μπλέκουν με τις σαντιγές και τις νουγκατίνες, έτσι ξεκίνησε η ζαχαροπλαστική στη Σύρο.
Ακούω με προσοχή την Ιωάννα Σταμούλου (ο άνθρωπος πίσω από τις γλυκές συνταγές του sweetly) να μιλά για τα βιώματά της στη Σύρο. Οταν οι Χιώτες αρωματίζουν τα γλυκά με μαστίχα, υλικό ακριβό τότε και δυσεύρετο.
Αργότερα, από τις ιδιωτικές αστικές κουζίνες των νεοκλασικών, οι ζαχαροπλάστες βγαίνουν στην αγορά της Σύρου. Ευρωπαϊκά, σιροπιαστά, χαλβαδόπιτες και λουκούμια από την ανατολή, γαλακτοπωλεία, αλλά και κυκλαδίτικα αμυγδαλωτά.
Στα σπίτια τους φτιάχνουν και τα τυρογλυκά, όπως την καθολική τυρόπιτα, μαλακή, κρεμώδη, πασπαλισμένη με ζάχαρη και μία τσιμπιά κανέλλα, χλιαρή, σαν και αυτη που μάς προσέφερε ο Στέλιος Παρλιάρος.
Σύρος η «πρωτεύουσα» της ζαχαροπλαστικής
Η Σύρος γιορτάζει 200 χρόνια ζαχαροπλαστικής προβάλλοντας την πολιτισμική της ταυτότητα, συνεχίζοντας να εμπνέει τη γαστρονομία του Αιγαίου.
Από τα αρώματα του λουκουμιού και της χαλβαδόπιτας μέχρι τις νέες γλυκές προσεγγίσεις των σύγχρονων δημιουργών, η ζαχαροπλαστική της Σύρου είναι μια πολιτιστική κληρονομιά που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, εξελίσσεται, πειραματίζεται και παραμένει πάντα ζωντανή και πάλλουσα.
Το 1834 καταγράφεται στο δημοτολόγιο ο πρώτος ζαχαροπώλης
Το 1834 καταγράφονται στο δημοτολόγιο του Δήμου Ερμούπολης ο πρώτος ζαχαροπώλης, ο Λήμνιος Ιωάννης Ευαγγελιάδης, και ο πρώτος ζαχαροποιός, ο Χιώτης Γεώργιος Αρφάνης. Από τότε και μέχρι σήμερα, η Σύρος δεν σταμάτησε να δημιουργεί, να εξελίσσει και να τιμά τη γλυκιά της τέχνη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών ζαχαροπλαστικής ιστορίας, η Λέσχη Γαστρονομίας Σύρου διοργάνωσε μία ξεχωριστή γιορτή γεύσης και μνήμης, τιμώντας την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά του νησιού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Σύρο με τη συμμετοχή 30 διακεκριμένων ζαχαροπλαστών και δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στα πλαίσια των 200 ετών από την ίδρυση της Ερμούπολης, το αφιέρωμα αυτό ήταν μια αναβίωση της ζαχαροπλαστικής ταυτότητας της Σύρου, ένα ταξίδι στον χρόνο που ξεκίνησε από το 1822, όταν οι πρόσφυγες από τη Χίο και τα Ψαρά έφεραν μαζί τους το εμπορικό τους δαιμόνιο, την κουλτούρα της ευζωίας και… λίγες χούφτες από δάκρυα του σχίνου, τη μαστίχα.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, μέσα από το μεγάλο λιμάνι της Ερμούπολης, περνούσαν σπάνιες πρώτες ύλες, ζάχαρη, μπαχαρικά, αμύγδαλα, που γέννησαν νέες γεύσεις. Οι Ευρωπαίοι σεφ και ζαχαροπλάστες που εγκαταστάθηκαν στο νησί, έφεραν μαζί τους τις παραδόσεις της δύσης, από τη Γαλλία και την Ιταλία. Έτσι, γεννήθηκε μια ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα, όπου οι μπακλαβάδες και τα σερμπέτια συνυπήρχαν αρμονικά με σαντιγί, νουγκατίνες και σορμπέ.

30 ζαχαροπλάστες δημιουργούν με έμπνευση τη Σύρο και τα λουκούμια της
Η εκδήλωση, διεξάχθηκε στον χώρο του Θερινού Κινηματογράφου Παλλάς, και περιλάμβανε αφηγήσεις, γευστικές δοκιμές και βιωματικές εμπειρίες, με σκοπό τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκά-συνταγές από τον 19ο αιώνα, να ακούσουν ιστορίες από τα ζαχαροπλαστεία των παιδικών και εφηβικών χρόνων των ντόπιων και να περιηγηθούν σε ένα διαχρονικό ταξίδι από τα αρχοντικά με τις ιδιωτικές κουζίνες, μέχρι τα θρυλικά ζαχαροπλαστεία της δεκαετίας του ’80.
Δοκιμάσαμε νέες γαστρονομικές εμπειρίες, μέσα από δημιουργικά γλυκά που ετοίμασαν οι pastry chefs, εμπνευσμένοι από το ζαχαροπλαστικό παρελθόν του νησιού.
Δοκιμάσαμε τη Νέα Φραγκοτυρόπιτα, την Κουβανέζα Celia, τα Μαστιχάκια με μους μαστίχας, τα Ροδίνια με κρέμα diplomat, και άλλες «φρέσκες» γεύσεις ποτισμένες με αναμνήσεις από το παρελθόν, παγωτά από Django και cocktail με θυμάρι και πεπόνι από τον Χρήστο και το bar Theosis.


Κορυφαίοι pastry chef εμπνεύστηκαν από τη Σύρο
Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους ζαχαροπλάστες και παγωτατζήδες που τίμησαν τη Σύρο με την παρουσία τους ήταν οι: Στέλιος Παρλιάρος, Θανάσης Τσαγκλιώτης, Μανώλης Στήθος, Δήμητρα Μακρή.
Η κορυφαία chocolatier της Ευρώπης Μίνα Αποστολίδη κατευθείαν απο το Βέλγιο.
Η Φάνια Ανδρεάδη με μακαρόν που κοντράρουν τα γαλλικά ζαχαροπλαστεία, η Ρένα Οροκλού με τα άπαιχτα κρεμώδη ροδίνια της.
Εύη Παπαδοπούλου, Γιάννης Νύκταρης, Ιωάννα Σταμούλου, Λουίζος Συμεωνίδης και Alessandro Cessari, που ταξίδεψε από τη Μπολόνια, σπεσιαλίστας του gelato.
Από τη Σύρο συμμετείχαν ζαχαροπλάστες και λουκουμοποιοί του νησιού: Κανακάρης, Κεχαγιάς, Ελληνικόν, Σταύρος, Μελίκρατον, Το σπιτικό της Αγνής, Λειβαδάρας, Συκουτρή, Κορρές, Ντάνος, κηπευτικά Σύρου Βλάμης (Ιωσηφίνα Πρίντεζη), Garnish by Αντουανέτα Αλτουβά.





Η Λέσχη Γαστρονομίας Σύρου συνεχίζει να εργάζεται με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση της γαστρονομικής ταυτότητας του νησιού, φροντίζοντας ώστε κάθε κουταλιά να κουβαλά ιστορία και εξέλιξη, συναίσθημα και πολιτισμό. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.




Πηγή