Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Μπρόκολο και κουνουπίδι, φουρνιστά με μπεσαμέλ

Εξαιρετική λιχουδιά στην κατηγορία των εύκολων και εποχιακών φαγητών. Προσθέτω λίγο ζαμπόν στη συνταγή, το κάνει κυρίως πιάτο.

Υλικά

  • 500 γραμμάρια κουνουπίδι
  • 450 γραμμάρια μπρόκολο
  • 100-200 γραμμάρια ζαμπόν σε κύβους
  • Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
  • Υλικά για την μπεσαμέλ
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ανάψτε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Πλύντε καλά το κουνουπίδι και το μπρόκολο και κόψτε τα μπουκετάκια
  • Σε αλμυρό νερό που βράζει ρίξτε τα μπουκετάκια για 5 λεπτά μόνο
  • Στραγγίστε καλά
  • Σε τηγάνι ρίξτε σταγόνες ελαιόλαδο και ροδίστε καλά το ζαμπόν -3 λεπτά
  • Τοποθετήστε τα λαχανικά στον πάτο του ταψιού
  • Από πάνω τους κύβους ζαμπόν -Απλώστε παντού την μπεσαμέλ
  • Ρίξτε λίγο πιπέρι παντού -Ψήστε για 20 λεπτά, σερβίρετε ζεστό

Υλικά για μπεσαμέλ

  • 300 γραμμάρια βούτυρο
  • 150 γραμμάρια αλεύρι (ή όσο πάρει)
  • 1/2 λίτρο γάλα πλήρες
  • 50 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κρόκο αυγού
  • Μοσχοκάρυδο για τρίψιμο
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνετε το γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων
  • Σε κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο, σε πολύ χαμηλή φωτιά
  •  Όταν λιώσει προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και αρχίζετε με κουτάλα ή σύρμα να ενσωματώνετε
  • Πρέπει το μείγμα να είναι πηχτό, να μην απλώνεται πια. Βάλτε όσο αλεύρι πάρει  
  • Αρχίζετε να ρίχνετε λίγο λίγο το ζεστό γάλα
  • Ανεβάζετε λίγο τη φωτιά, ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα και δουλεύετε απαλά με το σύρμα
  • Τρίψτε λίγο μοσχοκάρυδο, προσθέστε αλάτι, τον κρόκο αυγού και την παρμεζάνα
  • Ανακατέψτε για ώρα, θα πήξει


Πηγή