Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Συνταγή για κερκυραϊκό μπακαλιάρο μπιάνκο

Μια νόστιμη συνταγή που γίνεται πολύ εύκολα.

Ένα
από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά της
Κέρκυρας είναι ο μπακαλιάρος μπιάνκο,
με την δεμένη λευκή σάλτσα. Μοιάζει πολύ
με ψαρόσουπα, αλλά δεν είναι γιατί δεν
έχει τόσα υγρά όσο η σούπα.

Πρόκειται
για ένα πολύ ελαφρύ και νόστιμο φαγητό
με ψάρι και πατάτες που φτιάχνονται
μαζί στην κατσαρόλα και ο φρέσκος χυμός
λεμονιού σε συνδυασμό με το πιπέρι του
δίνει μια παραπάνω ένταση στη γεύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί
σεφ συνηθίζουν να προσθέτουν στη
συγκεκριμένη συνταγή κρεμμύδια, όμως
στην Κέρκυρα είναι κατηγορηματικοί πως
σ΄αυτό το φαγητό δεν ταιριάζουν γιατί
τα αρώματα έρχονται τόσο από το ψάρι
όσο και από το χυμό λεμονιού και την
ιδιαίτερη ένταση του το φαγητό το παίρνει
από το σκόρδο.

Σύμφωνα με τη παράδοση του Σωτήρος (06/08) τρώμε ψάρι, συνήθως μπακαλιάρο με σκορδαλιά, αλλά μια πιο καλοκαιρινή εκδοχή, νόστιμη και υγιεινή, είναι να φτιάξετε το ψάρι με την λευκή σάλτσα.

Η
αυθεντική κερκυραϊκή συνταγή για
μπακαλιάρο μπιάνκο

Υλικά

  • 3 φρέσκους μπακαλιάρους μεσαίου μεγέθους
  • 4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 120γρ ελαιόλαδο
  • μισό ποτήρι φρέσκο χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, δύο ποτήρια νερό, το σκόρδο και λίγο φρέσκο πιπέρι.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τις πατάτες και τα ψάρια έτσι ώστε κι αυτά να είναι σκεπασμένα από το νερό -σε περίπτωση που δεν είναι συμπληρώνουμε όσο ακόμα νερό χρειάζεται και προσθέτουμε αλάτι.
  • Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 45 λεπτά και κοιτάζουμε να χυλώσει το φαγητό- πρέπει να έχει λίγο νερό.
  • Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο και χυλωμένο ρίχνουμε το χυμό λεμονιού να πάει παντού στην κατσαρόλα και σε 1-2 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για
το σερβίρισμα

  • Στο πιάτο βάζουμε από κάτω τις πατάτες, κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον τοποθετούμε από πάνω τους και στο τέλος ρίχνουμε μια γενναία κουταλιά από την σάλτσα λεμονιού.

Extra
tips

  • Στη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ψάρι σας αρέσει ή να κάνετε μια μείξη.
  • Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύεται τα ψάρια με τις πατάτες.
  • Αν δεν θέλετε ολόκληρο ψάρι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φιλέτα ψαριού.
  • Οι πατάτες να είναι στο ίδιο μήκος κομμένες για να βράσουν ομοιόμορφα.

Πηγή