Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Απέτυχε το κέικ σας; Έτσι θα το «διορθώσετε»

Απέτυχε το κέικ σας; Έτσι θα το «διορθώσετε»

Πόσες φορές το κέικ που με τόση χαρά ετοιμάζαμε, βγήκε… λίγο διαφορετικό από ότι περιμέναμε; Και όμως, υπάρχει λύση!

1. Αν το κέικ έχει φουσκώσει πολύ στο κέντρο και έχουν σχηματιστεί ρωγμές…
…μπορούμε να το καλύψουμε όπως είναι, με κάποιο γλάσο ή μπορούμε να κόψουμε το κομμάτι που προεξέχει και να το αλείψουμε μετά! Κανένας δεν θα το καταλάβει!

Το φούσκωμα αυτό στο κέντρο δημιουργήθηκε είτε επειδή προσθέσατε περισσότερο baking powder απ΄ ότι πρέπει, είτε επειδή χρησιμοποιήσατε μικρότερο ταψί από το σωστό μέγεθος, είτε ακόμα επειδή το ψήσατε σε υψηλότερη θερμοκρασία.

2. Αν το κέικ έχει φουσκώσει μόνο από τη μια πλευρά…
… κάνουμε ότι ακριβώς και στην παραπάνω περίπτωση! Καλύπτουμε με γλάσο και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Ασφαλώς από την πλευρά που είναι πιο χαμηλό βάζουμε λιγάκι παραπάνω!

Η ανομοιογένεια στο κέικ μπορεί να προέκυψε επειδή δεν αναμίξατε σωστά το αλεύρι με τα υγρά υλικά ή αν τα ανακατέψατε παραπάνω ώρα από ότι έπρεπε.

3. Αν, ενώ το αφήσατε να ψηθεί όσο χρόνο προτείνει η συνταγή, διαπιστώνετε ότι στο κέντρο παραμένει υγρό…
… ξαναβάλτε το στο φούρνο για ένα δεκάλεπτο αφού πρώτα όμως το καλύψετε με αλουμινόχαρτο. Αν υστερεί σε εμφάνιση , το γλάσο μπορεί και πάλι να σας σώσει!

4. Αν το κέικ ξεροψήθηκε στην κορυφή, αλλά μέσα δεν έχει γίνει ακόμα…
… ξαναβάλτε το στο φούρνο όπως και στην παραπάνω περίπτωση, όταν όμως το βγάλετε κόψτε την κορυφή!

Κατά πάσα πιθανότητα η φόρμα που χρησιμοποιήσατε ήταν μικρή για τη δόση αυτή του κέικ.

5. Αν το κέικ δεν έχει φουσκώσει καθόλου…
… μπορείτε να το κόψετε σε κομμάτια, να του βάλετε λίγη σαντιγύ, βουτυρόκρεμα ή κάτι τέτοιο και να το παρουσιάσετε ως μίνι γλυκάκια. Εναλλακτικά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τριμμένο για κεκοτρουφάκια ή για ό,τι άλλο σας έρθει έμπνευση!

Ο λόγος που δε φούσκωσε είναι είτε γιατί χρησιμοποιήσατε μεγαλύτερο ταψί, είτε γιατί έπρεπε να βάλετε περισσότερο baking powder ή σόδα. Ακόμα μπορεί να μην προθερμάνατε αρκετή ώρα το φούρνο, ή να να αργήσατε να βάλετε το κέικ να ψηθεί.

6. Αν ψήθηκε, φούσκωσε, φαίνεται τέλειο αλλά δεν θέλει με με τίποτα να βγει από το ταψί…
… περάστε ένα μαχαίρι γύρω γύρω για να το ξεκολλήσετε από τις άκρες. Χτυπήστε λίγο τη φόρμα στις άκρες και στον πάτο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν προσπαθήσετε να το βγάλετε.

Αυτό συνέβη γιατί ξεχάσατε να βουτυρώσετε και να αλευρώσετε τη φόρμα πριν βάλετε μέσα τη ζύμη. Πολλές φορές όμως, δεν είναι αρκετό το λάδωμα της φόρμας και χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε και λαδόκολλα.

Πηγή: mothersblog.gr