Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Αλάτι και καρδιακή ανεπάρκεια: Σε ποια ποσότητα γίνεται επικίνδυνο

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το αλάτι αυξάνει τη μεγάλη –συστολική- πίεση, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα όμως, προκαλεί και άμεση βλάβη στην καρδιά.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι παρακολούθησαν 4.630 υγιείς ενήλικες επί 12 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν, το 20% των συμμετεχόντων κατανάλωναν πάνω από 13,7 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης που είναι τα 6 γραμμάρια.

Οι άνθρωποι αυτοί διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια αλατιού την ημέρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Pekka Jousilahti, στην καρδιά δεν αρέσει το αλάτι και η πρόσληψή του σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά δεν είναι αρκετά δυνατή για να αντλήσει αποτελεσματικά το αίμα. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία νοσηλείας για τους άνω των 65 ετών, ενώ οι μισοί από αυτούς πεθαίνουν εντός πέντε ετών από τη διάγνωση.

Η νέα έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, εστίασε στα επίπεδα αλατιού στα ούρα των συμμετεχόντων, μια μέθοδος πολύ ακριβέστερη από τα ερωτηματολόγια διατροφής.

Σύμφωνα με τον Jousilahti, το 80% του αλατιού προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ μόνο το 20% προστίθεται στο τραπέζι.

Ο καθηγητής Graham MacGregor, ειδικός στην καρδιαγγειακή ιατρική στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου δήλωσε: «Έχουμε ένα γηράσκοντα πληθυσμό και η καρδιακή ανεπάρκεια γίνεται ολοένα και συχνότερη».

Ο καθηγητής Sir Nilesh Samani, διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), πρόσθεσε: «Πρέπει να καταναλώνουμε λίγο αλάτι στη διατροφή, αλλά οι περισσότερες δυτικές δίαιτες περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού από αυτή που απαιτείται για να είμαστε υγιείς. Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερβολικού αλατιού και του κινδύνου υπέρτασης, σημαντικού παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, μιας εξασθενητικής και μη αναστρέψιμης κατάστασης».

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Απλοί τρόποι να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας

Καρδιακή ανεπάρκεια: Δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στις γυναίκες


Πηγή