Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αντιοξειδωτικά και τσάι: Ποιες τροφές τα εξουδετερώνουν (εικόνες)

Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Οι ειδικοί συστήνουν ωστόσο να μην συνδυάζεται με ορισμένες τροφές, καθώς υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι εξουδετερώνουν τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.

Οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση αυτή εξετάζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ τσαγιού και τροφών με σημαντική ποσότητα σιδήρου, στο πλαίσιο μελέτης σε πειραματόζωα με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Τα νοσήματα αυτά χαρακτηρίζονται από τη χρόνια φλεγμονή στη γαστρεντερική οδό και εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως η διάρροια, ο πόνος, η επίμονη κόπωση και η σημαντική απώλεια βάρους. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι αρκετοί ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα νοσήματα εκδηλώνουν έλλειψη σιδήρου ή αναιμία, γι’ αυτό συχνά λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου.

Το τσάι, κυρίως το πράσινο, συνιστάται στους ασθενείς με ΦΝΕ, καθώς η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που περιέχει μπλοκάρει τη δράση ενός ενζύμου (myeloperoxidase) που προωθεί την εκδήλωση της φλεγμονής.

Όταν όμως η επιγαλλοκατεχίνη λαμβάνεται ταυτόχρονα με το σίδηρο, δεσμεύεται με το μέταλλο κι έτσι δεν μπορεί να μπλοκάρει το ένζυμο.

Συγκεκριμένα, η αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού μειώνεται όταν το συνδυάζουμε με τροφές όπως:


Πηγή