Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Αυτή είναι η καλύτερη διατροφή για να κρατήσουμε την καρδιά μας υγιή -Και όχι, δεν είναι η μεσογειακή

Μαζί με την τακτική άσκηση και το κάπνισμα, η υγιεινή διατροφή είναι ένας βασικός τρόπος για να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις. Ποια δίαιτα όμως πληροί καλύτερα τις διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA);

Σε μια νέα επιστημονική δήλωση, κορυφαίοι ειδικοί της διατροφής κατέταξαν 10 δημοφιλείς δίαιτες με βάση την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις διατροφικές οδηγίες της AHA για την υγεία της καρδιάς, που δημοσιεύτηκαν το 2021.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νικητής; Η δίαιτα DASH, η οποία ήταν 100% ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της AHA για διατροφή υγιεινή για την καρδιά. Το «DASH» είναι τα αρχικά του «Dietary Approaches to Stop Hypertension», δηλαδή Διατροφικές Προσεγγίσεις για την Αποτροπή της Υπέρτασης.

Το top 3 των διατροφών που κρατούν την καρδιά μας γερή

Η ψαροφαγική δίαιτα, η οποία επιτρέπει τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα ψάρια και άλλα θαλασσινά, αλλά όχι το κρέας ή τα πουλερικά, ευθυγραμμίστηκε κατά 92% με τις οδηγίες της AHA.

Η μεσογειακή διατροφή ήταν κατά 89% ευθυγραμμισμένη με τις διατροφικές συστάσεις της AHA. Η δημοφιλής δίαιτα ήρθε στην τρίτη θέση κυρίως επειδή περιλαμβάνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε μέρα και δεν περιορίζει το αλάτι, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Κρίστοφερ Γκάρντνερ, ερευνητής καθηγητής ιατρικής στο Ερευνητικό Κέντρο Πρόληψης του Stanford.

«Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία λέει ότι κανείς δεν πρέπει να ξεκινήσει πίνει αλκοόλ αν δεν το κάνει ήδη και όσοι πίνουν να το κάνουν με μέτρο», τονίζει ο Γκάρντνερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρευνες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, άνοια, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού καθώς και απώλεια βάρους, ισχυρότερα οστά, υγιέστερη καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Αλλά όλες αυτές οι δίαιτες μοιράζονται τόσα πολλά κοινά που μπορούν πραγματικά να ομαδοποιηθούν ως μια κορυφαία «βαθμίδα» διατροφικών προτύπων, σύμφωνα με τον ειδικό.

Σε χαμηλές θέσεις μέθοδοι διατροφής όπως η Paleo και η Keto

«Βασικά προσπαθούσαμε να πούμε ότι μια δίαιτα δεν χρειάζεται να είναι 100% για να είναι καλή. Όλες οι δίαιτες της κορυφαίας βαθμίδας έχουν ως βάση τη χορτοφαγία και, ακόμα κι αν είναι λίγο εκτός, δεν είναι δύσκολο να διορθωθούν. Οι Paleo και Keto, ωστόσο, πραγματικά δεν μπορούν να διορθωθούν. Θα πρέπει να αντικατασταθούν πλήρως», προσθέτει ο Δρ. Γκάρντνερ.

Οι πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες, όπως η Atkins, και διάφορες κετογονικές δίαιτες, όπως η καλά διαμορφωμένη η WFKD, ήταν στο κατώτερο επίπεδο των υγιεινών διατροφικών προτύπων για την καρδιά, λόγω της έμφασης στο κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά και κορεσμένα λίπη, καθώς και περιορισμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια vegan δίαιτα που περιλάμβανε περισσότερο από 10% λιπαρά και δίαιτες χαμηλών λιπαρών, όπως η ογκομετρική, ήταν στη δεύτερη βαθμίδα, παρόλο που και οι δύο πληρούσαν το 78% των διατροφικών οδηγιών της AHA.

Τέλος, οι δίαιτες με πολύ χαμηλά λιπαρά (λιγότερο από 10%), που ισχύει για ορισμένες vegan διατροφές (72%) και οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες όπως το South Beach, το Zone και η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (64%) ήταν λιγότερο ευθυγραμμισμένες και συνιστούσαν την τρίτη βαθμίδα της πυραμίδας της υγιεινής για την καρδιά διατροφής.


Πηγή