Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Βιο-χακάρισμα: 10 τρόποι καταπολέμησης του γήρατος

Μια νέα τάση για την επιβράδυνση της γήρανσης και την δραστική βελτίωση της φυσικής κατάστασης, κατακτά όλο και περισσότερο χώρο στο διαδίκτυο χάρη στον Bryan Johnson, τον 46χρονο εκατομμυριούχο που έχει αφιερώσει τη ζωή σε αυτόν τον σκοπό.

Πρόκειται γι’ αυτό που ονομάζεται «biohacking» («βιο-χακάρισμα»), δηλαδή η προσπάθεια με μια σειρά μέτρα και συνήθειες να επιβραδύνει κανείς την φυσιολογική γήρανση του σώματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και ο 46χρονος εκατομμυριούχος ακολουθεί μια διάσημη αντιγηραντική αγωγή αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, ο καθένας μπορεί να πετύχει παρόμοια αποτελέσματα κάνοντας μερικές μικρές αλλά πολύ ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητά του.

Βiohacking κατά της γήρανσης

Το «biohacking» είναι επίσης μερικές φορές γνωστό ως ανθρώπινη επαύξηση, ανθρώπινη ενίσχυση ή βιολογία do-it-yourself (κάν’το μόνο σου). Αποσκοπεί στη βελτίωση της συνολικής σωματικής υγείας και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης εκτός του πεδίου της παραδοσιακής ιατρικής. Η βασική φιλοσοφία είναι η άρνηση να αποδεχτούμε τους φυσικούς περιορισμούς και τις ελλείψεις του σώματος, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε τις τελευταίες γνώσεις σχετικά με την άσκηση, τη φυσιολογία και τη διατροφή για να βελτιστοποιήσουμε την υγεία μας.

Οι εμπειρογνώμονες γυμναστικής του Set for Set μοιράστηκαν δέκα τρόπους με τους οποίους μπορούμε να «βιοσυντονιστούμε» για μια πιο μακροχρόνια και υγιή ζωή, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κρύο ντους»

Οι επιστήμονες συνέστησαν στους ανθρώπους να βυθίζονται σε κρύο νερό (10C έως 15C) για 11 λεπτά κάθε εβδομάδα.

Όπως εξηγεί ο Wim Hof υπάρχουν πολύ σημαντικά οφέλη με την συγκεκριμένη πρακτική. Ο 63χρονος κατέχει 21 ρεκόρ Γκίνες για «υπεράνθρωπες» πράξεις στο ακραίο κρύο.

Ο ίδιος δήλωσε στο παρελθόν ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη, το άγχος, τα επίπεδα ενέργειας και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει ασθένειες όπως ο καρκίνος.

«Αυτό που θα δείτε είναι ότι οι καρδιακοί σας παλμοί πέφτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους σας. Αισθάνεστε πιο ενεργητικοί. Η βελτιωμένη ροή του αίματος παρέχει καλύτερη διατροφή στα κύτταρά σας. Διαπιστώνετε ότι δεν αρρωσταίνετε πια», δήλωσε ο Wim.

Βελτιστοποιούμε το πρόγραμμα του ύπνου

Συνιστάται να κοιμόμαστε επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ. Θα πρέπει να στοχεύουμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Μια αξιόπιστη ρουτίνα και χρόνος στην ύπαιθρο στο φως της ημέρας το πρωί βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επαρκής ύπνος ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, συμβάλλει στην εγρήγορση του εγκεφάλου, βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και παρατείνει τη διάρκεια ζωής .

Επίσκεψη σε σάουνες

Οι σάουνες έχουν πολλά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, επειδή η υψηλή θερμοκρασία βοηθά το σώμα να δροσιστεί αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και τη ροή του αίματος, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Οι ειδικοί του Set for Set συνιστούν τρεις 30λεπτες συνεδρίες σάουνας την εβδομάδα στους 80C-90C.

Νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι Ιμαλαΐων

Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και περιέχει ένα σωρό ηλεκτρολύτες, οι οποίοι βοηθούν στη μετακίνηση των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρά σας.

Ενώ το σώμα μας παράγει φυσικά ηλεκτρολύτες και τους απορροφά από τις τροφές, η ώθηση που παρέχει ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά ένα λίτρο νερό θα βελτιώσει το μεταβολισμό και θα δώσει μια έκρηξη ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βοηθά επίσης στην αποτοξίνωση του σώματός, υποστηρίζοντας τις λειτουργίες των νεφρών και του ήπατος.

Θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης (TRT) για τους άνδρες

Ορισμένοι γιατροί συνιστούν στους άνδρες να λαμβάνουν φάρμακα TRT εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους αρχίσουν να πέφτουν στη δεκαετία των 40. Οι ειδικοί του Set for Set αποκάλυψαν ότι ένα υγιές επίπεδο τεστοστερόνης βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας, αυξάνει την οστική πυκνότητα, τη μυϊκή μάζα, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και γενικά βελτιώνει τη διάθεσή.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να ελεγχθούν από έναν επαγγελματία. Πάντα να συζητάμε με τον προσωπικό μας παθολόγο πριν πάρουμε οποιαδήποτε ιατρική απόφαση.

Διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία- δίαιτα επιτρέπει να επαναφέρουμε τις σωματικές μας λειτουργίες μειώνοντας την ινσουλίνη στο αίμα, αυξάνει την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη και προωθεί την κυτταρική επιδιόρθωση.

Αυτό βοηθά να κάψουμε λίπος και να αποκτήσουμε μυς πιο γρήγορα, κάτι που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ωφελεί την καρδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για όποιον δοκιμάζει τη διαλειμματική νηστεία για πρώτη φορά, μπορεί να δοκιμάσει τις αναλογίες 14:10 ή 12:12, όπου μπορεί να νηστεύει για 14 ώρες και να τρώει για δέκα, ή να νηστεύει για 12 ώρες και να τρώει για 12.

Πρωινός καφές

Μια μελέτη του Harvard Health διαπίστωσε ότι οι χαμηλές έως μέτριες δόσεις καφεΐνης (50-300mg) μπορούν να αυξήσουν την εγρήγορση, την ενέργεια και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Ο καφές μπορεί επίσης να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια κάνοντας την καρδιά να αντλεί αίμα πιο γρήγορα. Είναι σημαντικό να ρυθμίζουμετην πρόσληψη καφεΐνης, επειδή οι υψηλότερες δόσεις μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, όπως άγχος, ανησυχία, αϋπνία και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι υγιεινό να πίνουμε το πολύ 2,5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αρκεί να μην ξεπερνούν τα 300mg καφεΐνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Eξετάσεις αίματος κάθε χρόνο

Η τακτική παρακολούθηση του οργανισμού μας μπορεί να εντοπίσει νωρίς ασθένειες ή νοσήματα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες θεραπείας και ανάρρωσης.

Οι εξετάσεις αίματος δείχνουν τα επίπεδα γλυκόζης, ασβεστίου, χοληστερόλης και ηλεκτρολυτών – τα οποία μπορούν να υποδείξουν σημάδια καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ανεπάρκειας οργάνων.

Οι γιατροί συνιστούν να κάνουμε μία συνολική εξέταση αίματος κάθε χρόνο.

Αναπνέουμε σωστά

Εκπαιδεύουμε το σώμα μας στην σωστή αναπνοή και την χρησιμοποιούμε για να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας όταν είμαστε αγχωμένοι. Οι γρήγορες και ρηχές αναπνοές σε περιόδους θυμού ή στρες μπορεί να επιβαρύνουν το σώμα μας.

Θα πρέπει να εισπνέουμε για τέσσερα δευτερόλεπτα και να εκπνέουμε για έξι δευτερόλεπτα για να εξασκηθούμε, επαναλαμβάνοντας την άσκηση για δέκα λεπτά δύο φορές την ημέρα.

Θεραπείας με κόκκινο φως (RLT)

Η θεραπεία κόκκινου φωτός μπορεί να βελτιστοποιήσει την υγεία του δέρματός μας μετά από λίγες μόνο εβδομάδες. Ενισχύει την αποκατάσταση των μυών, βοηθά στη φλεγμονή και υποστηρίζει το νευρικό μας σύστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν επίσης αναφέρει μείωση των ουλών ακμής, των εγκαυμάτων, των ρυτίδων και των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι ειδικοί του Set for Set ξαπλώνουν σε κρεβάτι ή θάλαμο κόκκινου φωτός LED για όλο το σώμα τρεις φορές την εβδομάδα για δέκα λεπτά για 30 ημέρες.


Πηγή