Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Βιταμίνη C: Η συνιστώμενη δόση για να υποχωρήσει γρήγορα το κρυολόγημα

Ο ρόλος της βιταμίνης C στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος έχει αποτελέσει θέμα δεκάδων επιστημονικών μελετών, μέχρι σήμερα όμως παρέμενε άγνωστο σε ποια δοσολογία παρέχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nutrients, η διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος είναι δυνατό να μειωθεί δραστικά εάν η βιταμίνη C χορηγηθεί σε δόσεις μεγαλύτερες από αυτές που προτείνονταν μέχρι τώρα.

Στις περισσότερες ελεγχόμενες δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε μικρή δόση της βιταμίνης, η οποία δεν ξεπερνούσε το 1 γραμμάριο την ημέρα. Σε δοκιμές όπου χρησιμοποιήθηκε μεγαλύτερη δόση έχουν διαπιστωθεί καλύτερα αποτελέσματα, κάτι που υποδεικνύει ότι η επίδραση της βιταμίνης C είναι πιθανότατα δοσοεξαρτώμενη.

Στο πλαίσιο της νέας επισκόπησης που εκπόνησε ο ερευνητής Χάρι Χεμίλα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα δύο τυχαιοποιημένων δοκιμών, καθεμιά από τις οποίες εξέταζε την επίδραση της βιταμίνης C στη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.

Στη μία δοκιμή συμμετείχαν τέσσερις ομάδες: δύο ομάδες έλαβαν δόση της βιταμίνης 3 γραμμάρια την ημέρα, μία ομάδα έλαβε 6 γραμμάρια την ημέρα και μία ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo). Στην ομάδα των 6 γραμμαρίων παρατηρήθηκε κατά 17% μικρότερη διάρκεια του κρυολογήματος σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και περίπου 8% μικρότερη διάρκεια του κρυολογήματος σε σύγκριση με την ομάδα των 3 γραμμαρίων.

Στη δεύτερη δοκιμή χορηγήθηκε σε τρεις ομάδες είτε δόση 4 γραμμαρίων βιταμίνης C την ημέρα είτε δόση 8 γραμμαρίων είτε εικονικό φάρμακο, αλλά μόνο κατά την πρώτη ημέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, στην ομάδα των 8 γραμμαρίων παρατηρήθηκε 19% μικρότερη διάρκεια του κρυολογήματος και στην ομάδα των 4 γραμμαρίων περίπου 9% μικρότερη διάρκεια.

Όπως σημειώνει ο Δρ Χεμίλα, η δοσοεξαρτώμενη επίδραση παρουσίαζε μια σαφή αναλογική σχέση μέχρι και τη δόση των 6-8 γραμμαρίων την ημέρα, επομένως εκτιμάται ότι είναι δυνατό να επιτευχθούν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα με ακόμη μεγαλύτερες δόσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόση της βιταμίνης C ίσως θα πρέπει να ξεπερνά ακόμη και τα 15 γραμμάρια την ημέρα για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η βιταμίνη C αποτελεί λοιπόν ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος «δεδομένης της σταθερής θετικής επίδρασής της στη διάρκεια των συμπτωμάτων, σε συνδυασμό με την ασφάλεια και το χαμηλό της κόστος» αναφέρει ο Δρ Χεμίλα, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος συνιστά η λήψη της βιταμίνης να ξεκινά αμέσως μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Δείτε κι αυτό:

Κουίζ: Μύθοι & αλήθειες για τον βήχα και το κρυολόγημα

Βιταμίνη C: 5 τρόποι που σας κάνει πιο όμορφους


Πηγή