Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γάλα vs χυμός πορτοκάλι: Τι είναι καλύτερο να πίνεις το πρωί

Ένα καλό πρωινό θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις σου, θα σε βοηθήσει να ελέγξεις την πείνα σου και να αποφύγεις τη δυσπεψία. Όταν έχεις μπροστά σου δύο εξίσου υγιεινές επιλογές, όπως το γάλα και ο χυμός πορτοκάλι, η απόφαση είναι σαφώς δύσκολη.

Παρακάτω θα δεις μερικές πληροφορίες-κλειδιά για το γάλα και τον χυμό πορτοκάλι που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

– Το γάλα μπορεί να σου προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις

Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη, επομένως η κατανάλωση γάλακτος προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως διάρροια και φούσκωμα. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανιστεί είτε στην παιδική ηλικία είτε αργότερα. Αν ταλαιπωρείσαι από ενοχλήσεις λόγω της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, τότε το γάλα σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για εσένα.

– Δεν πρέπει να πίνεις χυμό πορτοκάλι με άδειο στομάχι

Ο χυμός πορτοκάλι είναι αρκετά όξινος κι έτσι μπορεί να ερεθίσει τον λαιμό ή το στομάχι σου, ιδιαίτερα αν έχεις ευαισθησία. Ανάλογα με το είδος του χυμού (π.χ. αν περιέχει τον πολτό του φρούτου ή όχι) διαφέρουν τα επίπεδα οξύτητάς του. Αν φας κάτι μαζί με τον χυμό σου θα περιορίσεις τις ενοχλήσεις, επομένως αν βιάζεσαι και τρως πρωινό στο πόδι, καλύτερα να τον αποφύγεις.

– Το γάλα προστατεύει τα οστά σου

Το γάλα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου, συστατικών που προστατεύουν τα οστά και τα δόντια και μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Επίσης, η τακτική κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και υπέρτασης. Για να αποφύγεις τα βλαβερά κορεσμένα λιπαρά, προτίμησε το αποβουτυρωμένο γάλα.

– Ο χυμός πορτοκάλι τονώνει το ανοσοποιητικό σου

Ο χυμός πορτοκάλι είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά του πορτοκαλιού έχουν αντικαρκινική δράση και μειώνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, εφόσον δεν αντιμετωπίζεις κάποια δυσανεξία ή αλλεργία που να σε περιορίζει είτε από την κατανάλωση γάλακτος είτε από την κατανάλωση χυμού, και τα δύο έχουν θέση στο πρωινό σου. Μπορείς να τα συνδυάσεις, για παράδειγμα τρώγοντας ένα μπολ δημητριακά με γάλα και πίνοντας ένα ποτήρι χυμό, για ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό ή να τα καταναλώνεις εναλλάξ για να έχεις μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή σου.

Δες κι αυτό:

Τέσσερα μικρά λάθη που κάνεις όταν τρως πρωινό και σου προσθέτουν κιλά

Τι τρώνε για πρωινό οι personal trainers; 5 προτάσεις για όσους γυμνάζονται

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν παραλείπουμε το πρωινό


Πηγή