Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Δεν κοιμάσαι τα βράδια; Το κόλπο για να σε πάρει ο ύπνος σε 60’’

Αν σε ταλαιπωρεί κι εσένα συχνά πυκνά η αϋπνία, ξέρεις πολύ καλά πόσο βασανιστική είναι αλλά και πόση ενέργεια σου στερεί την επόμενη μέρα. Για να σταματήσει λοιπόν μια και καλή αυτός ο εφιάλτης, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις ένα πολύ απλό κόλπο που θα δώσει λύση στο πρόβλημά σου.

Ονομάζεται «μέθοδος 4-7-8» και επινοήθηκε από τον απόφοιτο του Χάρβαρντ Δρ Άντριου Γουέιλ.

Στην ουσία πρόκειται απλώς για μια μέθοδο σωστής αναπνοής που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να προετοιμάσεις το σώμα σου για ύπνο.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα εξής: ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

  • Σβήσε τα φώτα και ξάπλωσε αναπαυτικά στο κρεβάτι σου
  • Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα
  • Κράτα την αναπνοή σου για 7 δευτερόλεπτα
  • Έκπνευσε από το στόμα για 8 δευτερόλεπτα
  • Επανάλαβε 2-3 φορές και αφέσου στην αγκαλιά του Μορφέα…

«Είναι η καλύτερη μέθοδος που έχω δοκιμάσει για να με ξαναπάρει ο ύπνος εύκολα αν ξυπνήσω μέσα στη νύχτα» αναφέρει ο ίδιος ο Γουέιλ σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα της μεθόδου 4-7-8.

Η μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης στη γιόγκα για να επιτευχθεί η απόλυτη χαλάρωση και να υποχωρήσει το αίσθημα του στρες και του άγχους. Ο αργός ρυθμός αναπνοής βοηθά να πέσουν οι παλμοί της καρδιάς, ώστε να ηρεμήσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό.

«Η θεωρία πίσω από τη μέθοδο είναι πως επιβάλλοντας στο σώμα σου έναν συγκεκριμένο ρυθμό αναπνοής, αυτός σταδιακά θα γίνει κτήμα του. Αυτό βέβαια χρειάζεται χρόνο για να γίνει. Επαναλαμβάνοντας τη μέθοδο για διάστημα αρκετών εβδομάδων, μηνών ή και ετών επιτυγχάνονται οι αλλαγές που θέλεις να δεις» αναφέρει ο γιατρός.

Δεν έχεις λοιπόν παρά να δοκιμάσεις κι εσύ την απλούστατη μέθοδο 4-7-8 ώστε να απολαμβάνεις καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο!

Δες κι αυτό:

Αϋπνίες: 8 απίθανοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ

Αϋπνία ή κακός ύπνος; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Τα 5 tips των ειδικών για καλύτερο ύπνο


Πηγή