Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Διατροφή: Τι θα κερδίσετε αν αντικαταστήσετε το κρέας με ψάρι

Όλοι και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να βγάλουν το κρέας από τη ζωή τους, είναι όμως η ιχθυοχορτοφαγική διατροφή (pescatarian diet) καλή εναλλακτική έναντι της αυστηρής χορτοφαγίας;

Ως ιχθυοχορτοφάγοι χαρακτηρίζονται όσοι ακολουθούν μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει όμως ορισμένα ζωικά προϊόντα και συγκεκριμένα τα ψάρια και τα θαλασσινά, συχνά σε συνδυασμό με τα γαλακτοκομικά και το αυγό.

Ποια είναι τα οφέλη ενός τέτοιου διατροφικού πλάνου;

Αρχικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν συχνά μικρότερη περιεκτικότητα σε βλαβερά λιπαρά σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, επομένως είναι δυνατό να μειώσουν τον κίνδυνο παθήσεων όπως η καρδιοπάθεια.

Παράλληλα, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη πολύτιμων Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση για την καρδιαγγειακή υγεία. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Η αυστηρή χορτοφαγία (veganism) έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ελλείψεων σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση της ιχθυοχορτοφαγικής διατροφής. Για παράδειγμα, συχνό πρόβλημα για τους χορτοφάγους αποτελεί η έλλειψη της βιταμίνης Β12, καθώς βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα. Οι ιχθυοχορτοφάγοι λαμβάνουν σημαντική ποσότητα της βιταμίνης αυτής από τον σολομό. Επίσης, ο μπακαλιάρος, οι γαρίδες και ο τόνος αποτελούν καλές πηγές ιωδίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Αν και η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, τα προϊόντα αυτά πρέπει να αποφεύγονται σε υπερβολικές ποσότητες λόγω του υδραργύρου που περιέχουν.

Δείτε κι αυτό:

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες του μανιταριού – Πώς βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου

Παντζάρι: Μια υπερτροφή για την καρδιά και τον εγκέφαλο (βίντεο)

Πρωτεΐνες: Ποιοι πρέπει να τις καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες


Πηγή