Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Δυσκοιλιότητα: 5 αιτίες που δεν ξέρατε ότι την προκαλούν

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκύψει για ένα μικρό διάστημα, όμως μπορεί και να ταλαιπωρεί κάποιους ανθρώπους για μεγάλο διάστημα της ζωής τους αν δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.

Δείτε πέντε αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα:

1. Το πολύωρο καθισιό

Ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο γαστρεντερικό σύστημα. Το να καθόμαστε πολλές ώρες έχει ως αποτέλεσμα να πιέζεται το παχύ έντερο κι έτσι να εμποδίζονται τα κόπρανα.

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε να κάνουμε συχνά διαλείμματα και να κάνουμε και ασκήσεις βυθίσεων για να ενεργοποιούμε την περιοχή ξανά.

2. Τα πολλά γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί αποτελούν μια από τις πιο συνήθεις αιτίες δυσκοιλιότητας.Είναι αυτό που επιλέγουν οι περισσότεροι ως υποκατάστατο μιας τροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά. Όταν τρώμε πίτσα, για παράδειγμα, δεν θα τη συνοδεύσουμε με σαλάτα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Φροντίστε να αφήνετε λίγο χώρο στο στομάχι σας για λίγη έστω ποσότητα από κάποια τροφή με φυτικές ίνες.

3. Η κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μάλιστα ειδικά άμα συνοδεύεται από φαρμακευτική αγωγή. Καλό είναι, πέρα από την θεραπευτική αγωγή, να συμβουλευτείτε έναν ψυχοθεραπευτή, να ασκείστε και να κάνετε διαλογισμό.

4. Οι τροφές με λίγους υδατάνθρακες

Είναι πολλοί αυτοί που παραπονέθηκαν για προβλήματα δυσκοιλιότητας μετά από μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Δεν χρειάζεται να αποφύγετε τελείως τους υδατάνθρακες, όμως να αποφύγετε αυτούς που δεν βοηθούν τον μεταβολισμό σας, όπως η ζάχαρη και το άσπρο ψωμί.

5. Τα καθαρτικά

Κι όμως! Θα περιμέναμε το αντίθετο, όμως φαίνεται πως τα καθαρτικά λειτουργούν και έχουν αποτέλεσμα σε αυτούς που εμφάνισαν ξαφνικά δυσκοιλιότητα για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα και όχι σε αυτούς που την εμφανίζουν συχνά σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ίσα ίσα σε αυτή την περίπτωση κάνουν την κατάσταση χειρότερη.

Δείτε κι αυτό:

Επίμονη δυσκοιλιότητα: Τα συμπτώματα που επιβάλλουν την επίσκεψη στον γιατρό

Στομαχόπονος: Πώς θα τον αντιμετωπίσετε ανάλογα με την αιτία του

Δυσκοιλιότητα: Αντιμετωπίστε τη με αυτά τα 3 αφεψήματα βοτάνων 


Πηγή