Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δυσκοιλιότητα: 5 tips για άμεση ανακούφιση

Νιώθετε έντονα την ανάγκη να πάτε τουαλέτα, αλλά τελικά δεν φτάνετε στον επιθυμητό στόχο;

Δεν είστε μόνοι! Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του πεπτικού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να ορίσει κάποιος τη δυσκοιλιότητα γενικά είναι δύσκολο, καθώς σχετίζεται με τη ρουτίνα του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Έτσι, σε γενικές γραμμές δυσκοίλιο χαρακτηρίζεται ένα άτομο που αφοδεύει λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά και κάποιος που ενώ αφοδεύει τρεις φορές την ημέρα, έχει ατελείς κενώσεις, αίσθημα πίεσης και δυσφορία.

Η δυσκοιλιότητα προκαλεί φούσκωμα, αέρια και άλλες επιπλοκές, όπως οι αιμορροΐδες.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες, πίνετε περισσότερα υγρά και λάβετε προβιοτικά για να βοηθηθείτε μακροπρόθεσμα.

Για άμεση ανακούφιση, δοκιμάστε τα παρακάτω 5 tips:

Πιείτε κάτι ζεστό

Ένα όσο το δυνατόν πιο ζεστό ρόφημα, μπορεί να διεγείρει τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Τα ζεστά ροφήματα προκαλούν την περισταλτική κίνηση, δηλαδή συσπάσεις του εντερικού σωλήνα, με αποτέλεσμα την κίνηση του περιεχομένου του προς το ορθό.

Οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα, συμπεριλαμβανομένου του νερού, μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις του εντέρου, αλλά για ταχύτερο αποτέλεσμα, πιείτε καφέ.

Έρευνα έχει δείξει ότι ο καφές με καφεΐνη προκαλεί κατά 60% ισχυρότερες συσπάσεις του εντέρου από το ζεστό νερό και 23% πιο έντονες από τον καφέ χωρίς καφεΐνη.

Σχεδόν το 1/3 των ανθρώπων που πίνουν ζεστό καφέ, νιώθουν την ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα μετά από 20 λεπτά.

Συνδυάστε τον καφέ σας με ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες πρωινό όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως ή βρόμη με ξηρούς καρπούς για ταχύτερο αποτέλεσμα.

squat

Αλλάξτε στάση στην τουαλέτα

Ο τρόπος που κάθονται οι περισσότεροι άνθρωποι στην τουαλέτα, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, από καρκίνο του παχέος εντέρου μέχρι αιμορροΐδες.

Οι ειδικοί λένε ότι καθόμαστε λάθος στην λεκάνη όλη μας την ζωή. Ο σωστός τρόπος καθίσματος στην τουαλέτα είναι το «κάθισμα».

Όταν καθόμαστε σε μια σύγχρονη τουαλέτα τα γόνατά μας βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών σε σχέση με την κοιλιά μας, εμποδίζοντας την αφόδευση. Όταν όμως τα γόνατα βρίσκονται πιο κοντά στον κορμό αλλάζουν οι χωρικές σχέσεις των εντέρων και χαλαρώνουν οι μύες, διευκολύνοντας τις κενώσεις.

Μελέτη έδειξε ότι το βαθύ κάθισμα βοηθάει στη γρηγορότερη και πληρέστερη εκκένωση του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για να το πετύχετε, χρησιμοποιήστε απλά ένα σκαμνάκι ή κάτι αντίστοιχο, προκειμένου να σηκώσετε τα πόδια σας ψηλότερα από το έδαφος και να τα φέρετε πιο κοντά στην κοιλιά σας.

snooze

Ξυπνήστε νωρίτερα

Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πάτε στην τουαλέτα, επειδή το παχύ έντερο ενεργοποιείται πιο εύκολα.

Αν όμως πατάτε την αναβολή στο ξυπνητήρι, μεταθέτοντας την έγερση από το κρεβάτι, αναβάλετε και τη διαδικασία κένωσης του εντέρου.

Αν λοιπόν θέλετε να πάτε τουαλέτα πριν φύγετε από το σπίτι, σηκωθείτε νωρίτερα από το συνηθισμένο για να έχετε χρόνο να χαλαρώσετε.

dialogismos

Φανταστείτε την τέλεια διαδικασία

Ακούγεται τρελό αλλά αν φανταστείτε τον εαυτό σας να ολοκληρώνει με επιτυχία τη διαδικασία, μπορείτε να βοηθηθείτε.

Η συνεργασία μυαλού και σώματος μπορεί να χαλαρώσει την πυελική χώρα, που είναι πολύ σφιχτή σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα. Οι μύες της πυέλου συγκρατούν τα όργανα, όπως το έντερο και η ουροδόχος κύστη.
Φανταστείτε αυτή την περιοχή σαν ένα φράγμα που συγκρατεί το νερό. Αν ανοίξετε απαλά μία οπή, θα έχετε την επιθυμητή ροή.

Καθίστε στην τουαλέτα, εισπνεύστε βαθιά και ανακαλέστε στη μνήμη σας το αίσθημα ανακούφισης που παίρνετε μετά από μία επιτυχημένη επίσκεψη στην τουαλέτα.

massage

Μασάζ στο περίνεο

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες με τη συμμετοχή 100 πασχόντων από δυσκοιλιότητα, έδειξε ότι όσοι χρησιμοποίησαν την τεχνική ανέφεραν βελτίωση στη λειτουργία του εντέρου και μεγαλύτερο αίσθημα ανακούφισης σε σύγκριση με όσους δεν την εφάρμοσαν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η άσκηση πίεσης στο περίνεο βοηθά στη διάσπαση των περιττωμάτων και στη χαλάρωση του πρωκτικού σωλήνα, καθιστώντας ευκολότερη την κένωση.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Υγεία πεπτικού: Σημάδια ότι το έντερό σας δεν λειτουργεί σωστά

Δυσκοιλιότητα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις των νεφρών

Δυσκοιλιότητα: Ποιοι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία


Πηγή