Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Εμμηνόπαυση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακά (έρευνα)

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης οφείλονται στη μεταβολή των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Μία μεσήλικη γυναίκα βρίσκεται σε εμμηνόπαυση εάν περάσουν 12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνη ρύση.

Νέα μελέτη συνδέει τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Οι εξάψεις αποτελούν βασικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Αν και επιβαρύνουν σημαντικά την καθημερινότητα μιας γυναίκας, προκαλώντας κόπωση και δυσκολία στη συγκέντρωση, η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Pennsylvania δεν διαπίστωσε ότι σχετίζονται με επιπτώσεις στην υγεία.

Διαπιστώθηκε ωστόσο, ότι οι γυναίκες που βιώνουν δύο ή περισσότερα μέτρια προς σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές διερεύνησαν, επίσης, αν τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D συνέβαλαν στη μείωση του κινδύνου, αλλά δεν βρέθηκαν σχετικά στοιχεία.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πυροδοτούν επιπρόσθετους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις και σε αυτά περιλαμβάνονται οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση, οι εναλλαγές στη διάθεση, η ξηρότητα του κόλπου, η ευαισθησία στο στήθος, οι ημικρανίες και οι συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Διαπιστώσαμε ότι ακόμα και οι έντονες εξάψεις δεν σχετίζονταν με άλλες παρενέργειες όταν συμβαίνουν μεμονωμένα. Όταν, όμως, συνυπάρχουν με άλλα μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, παρατηρήθηκε συσχετισμός με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», αναφέρει ο Δρ. Matthew Nudy από το Ιατρικό Κέντρο Hershey του Πανεπιστημίου της Pennsylvania και συνεχίζει:

«Με τις καρδιακές παθήσεις να παραμένουν η νούμερο ένα αιτία θανάτου των γυναικών, μελέτες σαν αυτή αποδεικνύονται ανεκτίμητες. Οι πάροχοι υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ενόχληση και ότι οι γυναίκες που βιώνουν αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, ο εντοπισμός αυτών των γυναικών είναι σημαντικός ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν στρατηγικές περιορισμού του κινδύνου», καταλήγει ο Δρ. Nudy.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής για το 2020.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Ποιες γυναίκες έχουν πιο βαριά συμπτώματα (έρευνα)

Εμμηνόπαυση: Οι παράγοντες που καθορίζουν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα που μαρτυρούν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό


Πηγή