Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καφεΐνη στην εγκυμοσύνη: Γιατί πρέπει να αποφεύγεται εντελώς

Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος από την κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη απ’ ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα  μετα-ανάλυση ερευνών.

Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, ο Αμερικανικός Διατροφικός Οδηγός και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, συστήνουν στις εγκύους την πρόσληψη 200 mg καφέ ημερησίως ως ασφαλή ποσότητα, αντίστοιχη με δύο κούπες όχι πολύ δυνατού καφέ.

Πρόσφατη ανάλυση μελετών παρατήρησης σχετικά με την επίδραση της καφεΐνης στην κύηση, αμφισβητεί τις υφιστάμενες καταναλωτικές οδηγίες προς τις εγκύους.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Reykjavik της Ισλανδίας, Jack James, η οποίος έκανε την ανάλυση για τις επιπτώσεις ροφημάτων με καφεΐνη στην εγκυμοσύνη, βασίστηκε σε 48 πρωτότυπες μελέτες παρατήρησης και μετα-αναλύσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι οποίες συμπεραίνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η αποβολή, ο ενδομήτριος θάνατος, λιποβαρές νεογνό ή ενδομήτρια αναπτυξιακή υστέρηση, πρόωρος τοκετός, οξεία παιδική λευχαιμία και υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα από 37 μελέτες παρατήρησης, η καφεΐνη αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο ανεπιθύμητων επιπλοκών, ενώ ο κίνδυνος σχετίστηκε έμμεσα ή άμεσα με όλες τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης εκτός από τον πρόωρο τοκετό.

Από τις 17 μετα-αναλύσεις που συμπεριέλαβαν 11 μελέτες, οι 14 διαπίστωσαν πως η κατανάλωση καφεΐνης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για τέσσερις ανεπιθύμητες επιπλοκές: αποβολή, ενδομήτριο θάνατο, λιποβαρές νεογνό ή ενδομήτρια αναπτυξιακή υστέρηση και οξεία παιδιατρική λευχαιμία. Οι υπόλοιπες μετα-αναλύσεις δεν ανέδειξαν κάποια σχέση.

Τέλος, ενώ καμία μετα-ανάλυση δεν εστίασε στη σχέση πρόσληψης καφεΐνης με την παιδική παχυσαρκία ή το αυξημένο σωματικό βάρος, τέσσερις στις πέντε ανέφεραν σημαντικούς συσχετισμούς.

Όπως διευκρίνισε ο Δρ. James, πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση. Εντούτοις, η δοσοεξαρτώμενη φύση των συσχετίσεων μεταξύ καφεΐνης και επιπλοκών και το γεγονός ότι ορισμένες μελέτες δεν βρήκαν πως υπάρχει ανώτατο όριο κατανάλωσης ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν σχέση αιτίας-αιτιατού και όχι μια απλή συσχέτιση.

«Τα σωρευτικά επιστημονικά στοιχεία υπογραμμίζουν πως η καφεΐνη πρέπει να αποφεύγεται εντελώς κατά την εγκυμοσύνη» κατέληξε ο καθηγητής.

Τα ευρήματα της ανάλυσης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Evidence Based Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Παιδική παχυσαρκία: Ο κίνδυνος από την κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη

Καφές & εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Πρόωρος τοκετός: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά και τους νέους


Πηγή