Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κορωνοϊός: Kόπωση και κούραση μετά από Covid -Ποια η διαφορά, οι 5 συμβουλές για σταδιακή ανάκαμψη

Πολλοί είναι εκείνοι που εκπλήσσονται από το πόσο κουρασμένοι και σωματικά καταπονημένοι αισθάνονται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης από κορωνοϊό.

Όπως εξηγεί δρ Natasha Yates σε άρθρο της στον ιστότοπο theconversation.com η κόπωση είναι κάτι περισσότερο από το να είναι κανείς εξαντλημένος ή νυσταγμένος. «Πρόκειται για το υπερβολικό αίσθημα κούρασης που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά την ξεκούραση ή τον καλό ύπνο», γράφει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η επίκουρη καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Bond, σε μερικούς ανθρώπους η κόπωση συνεχίζεται ακόμη και όταν η λοίμωξη έχει περάσει. «Αυτό μπορεί να είναι εξουθενωτικό και απογοητευτικό», υπογραμμίζει η δρ Natasha Yates.

Κορωνοϊός: Κόπωση ή κούραση; Ποια η διαφορά;

Σύμφωνα πάντα με την καθηγήτρια ο όρος κόπωση μπορεί να μεταφραστεί διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Μερικοί εννοούν ότι οι μύες τους εξασθενούν εύκολα (πχ μετά από μια μικρή βόλτα νιώθουν ότι έτρεξαν μαραθώνιο), ενώ άλλοι περιγράφουν μια γενικευμένη εξάντληση, είτε κινούνται είτε όχι.

Οι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν σωματική, ψυχική ή συναισθηματική κόπωση ή οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών. Όπως σημειώνει η Yates στο άρθρο της, η διαφορά μεταξύ κούρασης και κόπωσης είναι μια και είναι η εξής: η κούραση μπορεί να βελτιωθεί με αρκετή ξεκούραση, ενώ η κόπωση επιμένει ακόμη και αν κάποιος κοιμάται και ξεκουράζεται περισσότερο από ποτέ.

Πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί το αίσθημα κόπωσης

Τα εμβολιασμένα άτομα που κολλάνε κορωνοϊό είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κόπωσης μετά τη λοίμωξη, ωστόσο ο εμβολιασμός δεν προστατεύει 100% και υπάρχουν αναφορές για εμβολιασμένα άτομα που νόσησαν και υποφέρουν από αίσθημα κόπωσης. Τα στοιχεία για το τι μπορεί να βοηθήσει να ξεπεράσει κανείς την κόπωση μετά τη νόσηση είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, όμως υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν, σύμφωνα με την δρ Natasha Yates.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  1. Μπείτε σε ρυθμό: προσαρμόστε την επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες, ανάλογα με την ενέργειά σας. Επιλέξτε τις προτεραιότητές σας και επικεντρωθείτε σε ό,τι μπορείτε να κάνετε και όχι σε ότι σας καταβάλει.

2. Επιστρέψτε στην άσκηση σταδιακά: η σταδιακή επιστροφή στην άσκηση μπορεί να βοηθήσει την ανάρρωσή σας, αλλά μπορεί να χρειαστείτε κάποια υποστήριξη σχετικά με το πώς να διαχειριστείτε ή να αποφύγετε την κόπωση στη συνέχεια. Ορισμένοι θεραπευτές – εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές και φυσιολόγοι άσκησης – ειδικεύονται σε αυτό. Ζητήστε λοιπόν από τον παθολόγο σας να σας συστήσει.

3. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο: αντί να αισθάνεστε ενοχές επειδή κοιμάστε τόσο πολύ, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όσο κοιμάστε, το σώμα σας εξοικονομεί ενέργεια και θεραπεύεται. Οι διαταραγμένες συνήθειες ύπνου είναι ένα ατυχές σύμπτωμα του COVID. Το να έχετε αυστηρή ώρα ύπνου, αλλά και να ξεκουράζεστε όταν νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό.

4. Να τρώτε μια σειρά από θρεπτικές τροφές: η απώλεια της όσφρησης, της γεύσης και της όρεξης από τον covid μπορεί να το κάνει δύσκολο. Ωστόσο, προσπαθήστε να δείτε το φαγητό ως έναν τρόπο τροφοδότησης του σώματός σας τόσο με ενέργεια όσο και με τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να θεραπευτεί.

5. Παρακολουθήστε την κόπωση σας: κρατήστε ημερολόγιο για να παρακολουθείτε την κόπωση σας και αναζητήστε μια σταδιακή βελτίωση. Θα έχετε καλές και κακές ημέρες, αλλά συνολικά θα πρέπει να υπάρχει μια αργή πορεία προς την ανάκαμψη. Εάν πηγαίνετε προς τα πίσω, ζητήστε τη συμβολή ενός επαγγελματία υγείας, όπως ο γενικός σας ιατρός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή