Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μήπως σου λείπει φολικό οξυ; Αν ναι, δες τι μπορείς να κάνεις (video)

Η βιταμίνη που… διορθώνει το dna σου.

Συνήθως όταν ακούμε φολικό ή φυλλικό οξύ σκεφτόμαστε γυναίκες και εγκυμοσύνη.

Πράγματι, αυτή η βιταμίνη Β9 είναι απαραίτητη στην εγκυμοσύνη φια τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και τη διατήρηση της υγείας της μητέρας.

Ωστόσο, το φολικό οξύ δεν είναι απαραίτητο μόνο στις γυναίκες, ούτε μόνο στην εγκυμοσύνη. Είναι απαραίτητο σε όλους, διότι είναι ο «διορθωτής» του dna!

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να συνθέσει φυλλικό οξύ, επομένως η επάρκειά του εξαρτάται κυρίως από τη διατροφή. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Η Β9 έχει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση, διόρθωση και λειτουργία του DNA και του RNA. Γι’ αυτό και είναι άκρως απαραίτητη για τα κύτταρα και τους ιστούς που πολλαπλασιάζονται γρήγορα, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα και ο νευρικός ιστός. Παράλληλα, το φυλλικό οξύ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β12 βοηθούν τον οργανισμό να μεταβολίζει και να «αξιοποιεί» τις πρωτεΐνες.

Για τους ενήλικες, η συνιστώμενη ημερήσια δόση φολικού οξέος είναι 400 μικρογραμμάρια, ποσότητα που αυξάνεται στα 600 μικρογραμμάρια για τις εγκύους και στα 500 για τις θηλάζουσες μητέρες.

Πώς θα καταλάβεις ότι σου λείπει

Τα μαλλιά, το στόμα και τα νύχια είναι τα πρώτα που επηρεάζονται από την ανεπάρκεια βιταμίνης Β9: Τα μαλλιά γκριζάρουν πρόωρα και «μαζικά», στο στόμα εμφανίζονται μικρά έλκη (πληγές) και τα νύχια γίνονται εύθραυστα και αποκτούν δυσχρωμίες.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, ευερεθιστότητα, ωχρό δέρμα. Σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας, μπορεί να εκδηλωθεί και αναιμία, η οποία ονομάζεται μεγαλοβλαστική.

Πώς θα το αναπληρώσεις

Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η απαραίτητη ποσότητα φολικού οξέος μπορεί να προσληφθεί από τη διατροφή, η οποία μέσα σε μερικές εβδομάδες μπορεί να διορθώσει την ανεπάρκεια. Σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον προηγηθεί ιατρική σύσταση, είναι αναγκαία η λήψη κάποιου συμπληρώματος.

Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ 

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγια, μπιζέλια, μαρούλι
Φρούτα όπως πορτοκάλια, μπανάνες, φράουλες
Τα όσπρια
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και ιδιαίτερα το φύτρο του σιταριού. Η μαγιά είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος
Το συκώτι, κυρίως το μοσχαρίσιο,
Τα πουλερικά και το χοιρινό κρέας
Τα θαλασσινά

 
Διαβάστε επίσης:
Φολικό οξύ και γονιμότητα: Τι ισχύει τελικά;
 

Πηγή