Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μια λιγότερο εμφανής αλλά πολύ επώδυνη μορφή κακοποίησης στις σχέσεις των ανθρώπων

Η συμπεριφορά μας μπορεί να οδηγεί σε κακοποίηση χωρίς να το καταλαβαίνουμε απόλυτα και τότε παρατηρούνται τα σημάδια της λεγόμενης παθητικό-επιθετικής προσωπικότητας.

Όταν κάποιος χτυπάει ή βρίζει, ξέρει ότι κακοποιεί και ο δέκτης αυτών γνωρίζει ομοίως ότι κακοποιείται, άρα είναι προφανές και εύκολο να παρατηρηθεί. Η κακοποίηση όμως που δεν είναι τόσο εμφανής αλλά αντιθέτως δυσδιάκριτη και κεκαλυμμένη ή μασκαρεμένη από πράξεις που φαίνονται φυσιολογικές, σε στιγμές αγάπης και φροντίδας, είναι επώδυνη. Και ένας άνθρωπος με στοιχεία παθητικοεπιθετικής συμπεριφοράς, κινείται σε στα πλαίσια αυτής της μορφής κακοποίησης.

 

Αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από την ανικανότητα του ατόμου να εκδηλώσει τον θυμό του με συναισθηματικά υγιή τρόπο. Τα συναισθήματα του μπορεί να είναι τόσο καταπιεσμένα που ούτε καν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι είναι θυμωμένος ή ότι αισθάνεται μνησικακία. Μπορεί να κάνει πολλά άτομα γύρω του να νοιώσουν ότι χάνουν το μυαλό τους και εκείνος να απογοητεύεται με την συμπεριφορά τους. Λόγω της απώλειας επίγνωσης των συναισθημάτων του, συχνά αισθάνεται ότι οι άλλοι τον παρεξηγούν ή έχουν παράλογες προσδοκίες από αυτόν.

 

Διαβάστε περισσότερα στο Queen.gr


Πηγή