Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ποια είναι τα 4 καλύτερα λάδια για μαγείρεμα

Δείτε πώς θα προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας απολαμβάνοντας παράλληλα τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής.

Δεν πρέπει να «φοβάστε» τα λιπαρά. Ενώ κάποια πρέπει να αποφεύγονται, όπως τα κορεσμένα και τα βλαβερά τρανς, άλλα είναι υγιεινά και απαραίτητα, αφού μας χορταίνουν, μας δίνουν ενέργεια και προστατεύουν την καρδιά.

Δείτε ποια είναι τα τέσσερα καλύτερα λάδια για το μαγείρεμα στο σπίτι και ποια οφέλη παρέχει το καθένα από αυτά.

1. Λάδι αβοκάντο

Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition, προσθέτοντας λίγο λάδι αβοκάντο σε μια σάλτσα ντομάτας θα ενισχύσετε τον ρυθμό απορρόφησης των αντιοξειδωτικών ουσιών που παρέχει το λαχανικό, όπως το λυκοπένιο και το βήτα καροτένιο. Αντίστοιχο όφελος προκύπτει και όταν προσθέτετε το λάδι του αβοκάντο σε μια πράσινη σαλάτα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Τα καροτενοειδή, όπως το λυκοπένιο και το βήτα καροτένιο, είναι ουσίες λιποδιαλυτές, επομένως ο συνδυασμός τους με ένα έλαιο βοηθά να τα απορροφήσει ευκολότερα ο οργανισμός. Λιποδιαλυτές είναι επίσης οι βιταμίνες A, D, E και Κ που βρίσκονται στα περισσότερα λαχανικά.

Να σημειωθεί ότι το λάδι του αβοκάντο έχει υψηλό σημείο καπνού, επομένως είναι ιδανικό όταν μαγειρεύετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

2. Λινέλαιο

ladi linarosporou

Το λινέλαιο, ιδιαίτερα όταν παράγεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε άλφα λινολενικό οξύ (ALA), ένα είδος Ω-3 λιπαρών φυτικής προέλευσης που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και επομένως πρέπει να το λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Τα Ω-3 λιπαρά, τόσο φυτικής προέλευσης όσο και αυτά που παίρνουμε από το ψάρι, συνδέονται με περίπου 10% μικρότερο κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine. Τα Ω-3 λιπαρά είναι επίσης ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου.

Το λινέλαιο είναι αρκετά ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες, επομένως είναι καλό να καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου, για παράδειγμα στις σαλάτες, στα smoothies ή σαν γαρνίρισμα στα ψητά λαχανικά.

3. Κραμβέλαιο

ladi canola

Γνωστό και ως λάδι κανόλα, το κραμβέλαιο συμβάλλει στην απώλεια του συσσωρευμένου λίπους από την κοιλιά, δείχνει επιστημονική μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η επίδραση αυτή θεωρείται ότι προκύπτει από την υψηλή περιεκτικότητα του συγκεκριμένου λαδιού σε υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά. Το κραμβέλαιο είναι επίσης ευεργετικό για την καρδιά, καθώς περιέχει και Ω-3 λιπαρά, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Έχει ελαφρώς χαμηλότερο σημείο καπνού από το λάδι του αβοκάντο, επομένως είναι κατάλληλο για το σοτάρισμα, το ψήσιμο αλλά και τη ζαχαροπλαστική.

4. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

elaiolado

Τελευταίο και γνωστότερο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι δικαιολογημένα «πρωταγωνιστής» στη μεσογειακή διατροφή. Τα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά του είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και όχι μόνο και παράλληλα έχει αποδειχτεί μέσα από μελέτες ότι μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες, είναι πιο ποιοτικό και γευστικό. Έχει ωστόσο αρκετά χαμηλό σημείο καπνού κι έτσι δεν συνιστάται για το μαγείρεμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: menshealth.com

Δείτε κι αυτό:

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να μαγειρεύετε κάθε είδος κρέατος

Πώς να μαγειρεύετε τα μανιτάρια για να είναι πιο θρεπτικά και υγιεινά

Αρσενικό στο ρύζι: Με ποια μέθοδο μαγειρέματος θα το απομακρύνετε

Επτά tips μαγειρέματος για ευκολότερο αδυνάτισμα


Πηγή